Η εταιρεία Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.), που είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, υπέγραψε Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας με την Next.e.GO SE, η οποία θέτει τις βάσεις για την υλοποίηση στρατηγικής, για την εθνική οικονομία, επένδυσης πλήρους κλίμακας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.
- Το επενδυτικό σχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί με βάση τις έως τώρα διαπραγματεύσεις, προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου της Next.e.GO στην Ελλάδα, το οποίο σε πρώτη φάση θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως 30.000 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ανά έτος, και την ίδρυση Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας για ερευνητικούς σκοπούς.
- Στη φάση της εκκίνησης η επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Προβλέπεται πως θα δημιουργηθούν 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο, πολλές εκ των οποίων θα καλυφθούν από εξειδικευμένο προσωπικό, και θα δημιουργηθούν επιπλέον 5.000 έμμεσες θέσεις στο ευρύτερο οικοσύστημα τροφοδοσίας και παροχής υπηρεσιών το οποίο θα υποστηρίζει τη βιομηχανική μονάδα.
- Η σχεδιαζόμενη επένδυση είναι «πράσινη», προάγοντας την κυκλική οικονομία και βασιζόμενη σε εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παράλληλα καταδεικνύει ότι η κεντρική πολιτική για «πράσινο» μετασχηματισμό που προωθεί η κυβέρνηση προσελκύει ισχυρούς παράγοντες του ιδιωτικού τομέα.
- Σε συνδυασμό με την επένδυση της Volkswagen για πιλοτική μετατροπή της Αστυπάλαιας σε νησί ηλεκτροκίνησης, αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα καλλιεργεί ένα brand name όσον αφορά την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, φιλικών προς το περιβάλλον.
O Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Enterprise Greece και της εταιρείας Next.e.GΟ, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
- «Δεν οραματιζόμαστε την Ελλάδα απλά ως μία χώρα που είναι ανταγωνιστική σε επίπεδο υπηρεσιών. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και στον κλάδο της μεταποίησης υψηλής τεχνολογίας, και θεωρώ κάνουμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».
- «Το θέμα δεν είναι μόνο η κατασκευή ενός νέου αυτοκινήτου αλλά ένας διαφορετικός τρόπος να οραματιζόμαστε πώς θα γίνεται η παραγωγή στην εποχή του internet of things».
- «Η Ελλάδα μεταμορφώνεται γρήγορα σε μια χώρα που είναι ανοιχτή σε προχωρημένες άμεσες ξένες επενδύσεις, όπως αυτή που επεξεργαζόμαστε σήμερα. Δεν προσφέρουμε μόνο μια ισχυρή δέσμη οικονομικών κινήτρων αλλά και πρόσβαση σε ένα εργατικό δυναμικό που είναι ταλαντούχο και με πολλά προσόντα».
Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία είναι μία πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης, λίγες ημέρες μετά, τον Αύγουστο του 2019, ενεργοποιώντας ένα μηχανισμό συντονιστικό ο οποίος παρέμενε αδρανής από το 2017 όταν και ετέθη για πρώτη φορά το ζήτημα της σύνταξης αυτού του Εθνικού Σχεδίου.
- Το Σχέδιο περιλαμβάνει 6 πυλώνες και 30 συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες έχουν χρόνο υλοποίησης, έχουν τον αρμόδιο φορέα για την υλοποίησή τους, έχουν δείκτες παρακολούθησης.
- Μεταξύ των βασικών προβλέψεων και στόχων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, είναι:
- Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας
- Ηλεκτρονική κάρτα αναπηρίας
- Πρώιμη παρέμβαση (για την έγκαιρη διάγνωση)
- Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
- Προσωπικός Βοηθός
- Μετάβαση σε συμπεριληπτική Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες
- Φυσική και Ψηφιακή Προσβασιμότητα σε Υπηρεσίες
- Συμμετοχή των ΑμΕΑ στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό
- Προσβάσιμος Τουρισμός
- Επιμόρφωση Δημόσιας Διοίκησης, Σωμάτων Ασφαλείας κλπ.
- Ήδη η πρώτη από τις δράσεις η οποία είναι η σύσταση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, μια μεγάλη εθνική αρχή σύμβουλος της πολιτείας, η οποία θα επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που αφορούν την αναπηρία στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία, ολοκληρώνεται. Αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος του έτους και άμεσα με την επανέναρξη της κοινοβουλευτικής συνόδου θα έχουμε την ψήφιση του σχετικού νόμου. Μέχρι τον επόμενο Ιούνιο θα έχουμε ολοκληρώσει και το μεγάλο σχέδιο της κωδικοποίησης όλης της νομοθεσίας, έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρία να γνωρίζουν πλέον τα δικαιώματά τους, να καταστεί ορατή η νομοθεσία αυτή.
O Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη διαδικτυακή συζήτηση με αντικείμενο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
- Για πρώτη φορά στην χώρα υπάρχει ένα ολοκληρωμένο κείμενο, ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που θέτει ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους, ώστε να αντιμετωπιστεί στην ολότητα του ένα σύνθετο πρόβλημα
- Ως ένας άνθρωπος ο οποίος είχε το προνόμιο, διότι έτσι το εκλαμβάνω, να έχει μεγαλώσει σε ένα σπίτι με ένα άτομο, τη μητέρα μου που είχε κινητικές δυσκολίες, ίσως να αισθάνομαι ακόμα μεγαλύτερο το βάρος της ευθύνης να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα με έναν τρόπο ολιστικό.
- Η κατάρτιση του εθνικού σχεδίου δράσης αποτελεί ένα πρώτο βήμα. Προφανώς και θα κριθούμε τελικά στην υλοποίησή του. Και για αυτό και στέκομαι με πολύ μεγάλη προσοχή στο γεγονός ότι έχουμε πια ένα μηχανισμό παρακολούθησης και αξιολόγησης όλων των επιμέρους δράσεων που αναπτύσσονται σε έξι πυλώνες με 30 στόχους.
- Πρόκειται για ένα περίπλοκο εγχείρημα, καθώς κάθε κατηγορία ΑΜεΑ έχει την δική της ιδιαιτερότητα. Αυτό που θα έπρεπε να είναι οριζόντιο είναι το πραγματικό νοιάξιμο μιας κοινωνίας η οποία δεν αφήνει κανέναν πίσω και δίνει σε όλες και σε όλους τη δυνατότητα, να φτάσει εκεί που μπορεί.
Δεν δίνουμε κανένα σήμα χαλάρωσης
- Η πορεία της πανδημίας, όπως εξελίσσεται, είναι προς την κατεύθυνση που θέλουμε, έστω κι αν είναι πιο αργή. Επομένως, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μη διαταραχθεί αυτή η πτωτική τάση. Αν αυτό το καταφέρουμε τότε δεν θα υπάρχει λόγος παράτασης των περιοριστικών μέτρων.
- Δεν υπάρχει καμία περίπτωση χαλάρωσης μέσα στις γιορτές, υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης. Η χαλάρωση είναι θα ήταν λάθος σήμα. Έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο. Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, θα δώσουμε το έναυσμα για ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, δεδομένου ότι το Σύστημα Υγείας έχει πιεστεί πάρα πολύ. Επομένως, δεν δίνουμε κανένα σήμα χαλάρωσης. Σκλήρυνσης, όμως, μπορεί να δώσουμε.
- Υπάρχουν περιοχές, όπως για παράδειγμα η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, που μας ανησυχούν. Βλέπουμε στα νοσοκομεία της, Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης. ότι αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται Άρα, ενδέχεται κάποιες περιοχές, στις οποίες δεν θα έχουμε μία διόρθωση, να μπουν σε ολικό lockdown. Γι’ αυτό, το σήμα είναι όχι χαλάρωση, ενδεχομένως σκλήρυνση σε τοπικό επίπεδο, αν χρειαστεί. Μακάρι να μη χρειαστεί. Αυτό, όμως, θα αποδειχθεί από την συμπεριφορά μας.
Το εμβόλιο θα έρθει νωρίτερα αλλά σε μικρότερες ποσότητες
Υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα. Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα, αλλά θα είναι λιγότερα στην αρχή. Άρα, υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου.
- Θα τα πάρουμε γρηγορότερα, γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.
- Αλλά θα πάρουμε λιγότερα, γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα. Ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο στη χώρα μας να γίνει, ακόμη και πριν να τελειώσει η χρονιά, μέσα στο 2020. Τα εμβόλια -για παράδειγμα της Pfizer- φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν αρχικά στον σχεδιασμό, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο.
- Αυτά που θα πάρουμε εμείς θα είναι ένα λίγο πάνω από 300.000. Τις επόμενες ημέρες θα το εξειδικεύσουμε αυτό. Θα μπορέσουμε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο το Σχέδιό μας.
- Εστιάζουμε, λοιπόν, τον Ιανουάριο στη λειτουργία του Συστήματος, ώστε όλα να πάνε καλά, και από τον Φεβρουάριο και μετά να έχουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες που προσδοκούμε και να συνεχίσουμε πιο μαζικά τον εμβολιασμό πέρα από τις πιο ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς.
- Υπάρχει μία διάθεση στην Ευρώπη να πάμε πολύ συντηρητικά, όσον αφορά τα Σχέδια σε όλες τις χώρες. για να μην καλλιεργηθούν προσδοκίες οι οποίες θα διαψευσθούν στη συνέχεια.
Eurogroup: δημοσιονομική βελτίωση το 2021 στην Ελλάδα
Την υφιστάμενη δημοσιονομική κατάσταση και τις προβλέψεις για το 2021 αποτίμησε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη συνεδρίασή του το Eurogroup. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από την αξιολόγηση και του ελληνικού προϋπολογισμού:
- Επιβεβαιώθηκε ότι τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση ανέρχονται συνολικά στα 24 δισ. ευρώ για το 2020.
- Εξ αυτών τα δημοσιονομικά μέτρα είναι υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ο οποίος διαμορφώνεται στο 4,2% του ΑΕΠ.
- Ενώ, και για το 2021, τα προβλεπόμενα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ, και είναι σημαντικά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2,4% του ΑΕΠ).
- Επιβεβαιώθηκε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, το 2021, αναμένεται να είναι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που προβλέπεται να διαμορφωθεί περίπου στο 4%.
- Επιβεβαιώθηκε η δημοσιονομική ευελιξία για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη το 2021, η οποία όμως δεν πρέπει να οδηγεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
- Επισημάνθηκε ότι τα μέτρα στήριξης είναι παροδικά και στοχευμένα στη δημόσια υγεία, τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και την κοινωνική συνοχή και ότι, στο εξής, το μεγαλύτερο μέρος αυτών πρέπει να αποσκοπεί στην ανάκαμψη, όπως ήδη πράττουμε, ενδεικτικά, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και με την αναστολή καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
- Προβλέπεται, και στην Ελλάδα, δημοσιονομική βελτίωση το 2021, η οποία θα οφείλεται στη σταδιακή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και στη σημαντική οικονομική μεγέθυνση.
- Υπογραμμίστηκε η σημασία της άμεσης και ορθολογικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, που περικλείουν πολύ υψηλότερους, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, πόρους για την Ελλάδα.
Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr