Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

ΝΔ - Έχουμε την υποχρέωση να δούμε το μέλλον μας μακροπρόθεσμα

 


Την πρώτη παρουσίαση των 14 θεσμικών φορέων που θα συμμετάσχουν στο Forum «Η Ελλάδα το 2040», το οποίο διοργανώνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο, με στόχο να χαρτογραφήσει τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Ελλάδας σε βάθος εικοσαετίας, παρακολούθησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι 14 φορείς, οι οποίοι εκπροσωπούν παραγωγικούς κλάδους και κοινωνικές ομάδες, θα αναλάβουν να προσδιορίσουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις και τις χρήσιμες πρωτοβουλίες που απαιτούνται στον τομέα όπου ειδικεύονται, ώστε η χώρα μας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος ή να διεκδικήσει ρόλο πρωτοπόρου.  Κατά την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι:

  • Υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίσει κανείς την πρόκληση του να συζητήσει για το μέλλον σε 19-20 χρόνια από τώρα.
    • Η μία είναι να ανακυκλώσουμε απλά απόψεις, σκέψεις, προτάσεις, ενδεχομένως και συνδικαλιστικά αιτήματα τα οποία συχνά έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο.
    • Η δεύτερη είναι να σκεφτούμε πιο υπερβατικά, πιο τολμηρά, για να προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε πώς θα είναι ο κόσμος σε 20 χρόνια από τώρα, ποιες είναι οι προκλήσεις, ποιες είναι οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας, πέρα και πάνω από τους περιορισμούς και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στα πλαίσια των βραχυπρόθεσμων πολιτικών πρωτοβουλιών. Και σας καλώ ειλικρινά να κάνουμε το δεύτερο και όχι το πρώτο.
  • Η Ευρώπη, σε κεντρικό επίπεδο, έχει ενθαρρύνει όλα τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν ακριβώς μία τέτοια συζήτηση. Έχουν δημιουργηθεί σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, επιτροπές που λέγονται «foresight», οι οποίες έχουν σκοπό ακριβώς να διαγνώσουν τις μελλοντικές τεχνολογικές, κοινωνικοοικονομικές, περιβαλλοντικές πολιτικές εξελίξεις, όχι με ορίζοντα το αύριο τα επόμενα δύο, τρία, πέντε χρόνια, αλλά πολύ πιο μακροπρόθεσμα.
  • Έχουμε υποχρέωση να συμμετέχουμε σε αυτό το διάλογο με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Και επειδή οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια δεν αποτελούν απλά μία ευκαιρία να αναπολήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας και να αξιολογήσουμε συνολικά την ιστορική μας διαδρομή, αλλά έχουμε και την υποχρέωση να προδιαγράψουμε το μέλλον μας -και το μέλλον μας, πρέπει να το δούμε μακροπρόθεσμα και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα- για αυτό και θεωρώ ότι αυτή η προσπάθειά της Επιτροπής έχει το ξεχωριστό δικό της ενδιαφέρον. Και η ελληνική κυβέρνηση θα την στηρίξει και θα συμμετέχει ουσιαστικά.

 

Ιστορικό χαμηλό για το νέο 10ετές ομόλογο

Στο 0,8% διαμορφώθηκε το επιτόκιο των νέων δεκαετών ομολόγων από τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις αγορές 3,5 δισ. ευρώ. Η ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε από θεσμικούς επενδυτές (οι προσφορές ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ) συνέβαλε στο να διαμορφωθεί σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο το κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο. Σημειώνεται ότι:

  • Στην τελευταία δημοπρασία 10ετών ομολόγων (επανάνοιγμα) που είχε πραγματοποιήσει το Ελληνικό Δημόσιο στα 2 Σεπτεμβρίου 2020 το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,19% με αποτέλεσμα το περιθώριο (spread) έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων να ανέλθει στο 1,6%. Στη σημερινή δημοπρασία το περιθώριο έναντι των γερμανικών τίτλων υποχώρησε στο 1,35%.
  • Είναι η πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, που η χώρα αντλεί με επιτυχία πόρους από τις αγορές. Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και απαιτήσεις, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας σε ασφαλές ύψος.

Η Ελλάδα, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της, έλαβε ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

 

Μέτρα και εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Η Κυβέρνηση σε ολόκληρο το διάστημα της κρίσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των επιχειρήσεων, με πολλά μέτρα και εργαλεία, όπως είναι:

  • Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Η επιτυχία του μέτρου αποτυπώνεται στον μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που ωφελήθηκαν και ωφελούνται από τους διαδοχικούς κύκλους αυτής της κρατικής ενίσχυσης. Συγκεκριμένα:
    • Από τους 5 πρώτους κύκλους του χρηματοδοτικού εργαλείου, θα διοχετευτεί στην αγορά ρευστότητα συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ.
    • Μέχρι σήμερα, έχουν ενισχυθεί 482.271 μοναδιαίοι δικαιούχοι. Εκ των οποίων, οι 439.200 – δηλαδή το 91% των ωφελούμενων – έλαβαν συνολικό ποσό – ο καθένας – έως 20.000 ευρώ, που ήταν, κυρίως, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
    • Θα ακολουθήσει και 6ος κύκλος, τον Μάρτιο.
  • Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί στην αγορά 6,6 δισ. ευρώ από αυτά τα δύο εργαλεία. Πιο αναλυτικά:
    • Από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν δοθεί, κατά κύριο λόγο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 1,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στο τελευταίο υποπρόγραμμα, ο μέσος όρος της χρηματοδότησης κυμαίνεται περίπου στις 60.000 ευρώ.
    • Από το Ταμείο Εγγυοδοσίας έχουν χορηγηθεί στις επιχειρήσεις, περισσότερα από 4,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,5 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, ο 2ος κύκλος του προγράμματος, έχει πολύ μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το ποσοστό εγκρίσεων γι’ αυτές έχει προσεγγίσει το 82%.
    • Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το 75% των εγκεκριμένων δανείων αφορά κλάδους, όπως είναι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, η επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, η μεταποίηση και οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης.
      Κλάδοι που, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπέστησαν σημαντικές απώλειες.
    • Συνολικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το 2020, εκταμίευσε 10πλάσια δάνεια έναντι της περιόδου 2014-2019 και 4 φορές περισσότερα δάνεια από τη δεκαετία 2010-2019.
  • Η επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων επιχειρήσεων οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους. Στη δράση έχουν ήδη ενταχθεί 22.998 επιχειρήσεις (μοναδιαίοι Α.Φ.Μ.), με συνολικό ποσό ενίσχυσης 312,2 εκατ. ευρώ, για την επιδότηση τόκων 54.686 υφιστάμενων δανείων.
  • Η αποζημίωση Ειδικού Σκοπού για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, στην πρώτη φάση της πανδημίας. Μέσω του μέτρου διατέθηκαν συνολικά 494,3 εκατ. ευρώ στην αγορά.
  • Η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημία λόγω της πανδημίας, έως τον Μάρτιο του 2021.
    • Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δανείων από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων σε 405.473 δάνεια, συνολικού ύψους 28,4 δισ. ευρώ.
    • Επιπρόσθετα, από τον Ιούλιο του 2019 έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, ρυθμίστηκαν επιτυχώς 396.621 δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά, συνολικού ύψους 21,2 δισ. ευρώ.
  • Οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι τον Απρίλιο, και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.
  • Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού, και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις.
  • Η μείωση, ή ακόμα και ο μηδενισμός, της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, καθώς και η μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές και στην εστίαση.
  • Η μείωση του ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με απόφαση του Κράτους. Ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι επιχειρήσεις αυτές απαλλάχθηκαν πλήρως από την καταβολή του ενοικίου, το 80% του οποίου καταβάλλεται, αφορολόγητα, στους ιδιοκτήτες των ακινήτων από το Κράτος (σχετική διάταξη την επόμενη εβδομάδα).
  • Η αναστολή πληρωμών αξιογράφων και η πρόβλεψη χορήγησης διευκολύνσεων στους κομιστές αυτών.
  • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης.
    • Μειώσαμε, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
    • Το μέτρο θα ωφελήσει πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζόμενους, και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.
    • Παράλληλα, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα.
  • Προχωράμε στην αξιοποίηση του άρθρο 3.12 του Προσωρινού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις.
    • Συγκεκριμένα, με διάταξη νόμου που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, διαμορφώνεται ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.
    • Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών», στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων.
  • Για τη συστηματικότερη και πιο στοχευμένη συλλογή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση στοιχείων παροχής ρευστότητας, προκειμένου να υπάρξει ορθότερη παρακολούθηση, αξιολόγηση και βελτίωση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και σχεδιασμός νέων, έχει:
    • Δημιουργηθεί το Παρατηρητήριο Ρευστότητας.
    • Έχει συσταθεί και το Συμβούλιο Ρευστότητας, που αποτελεί το αρμόδιο όργανο για την ορθή και ομαλή λειτουργία του Παρατηρητηρίου.

Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις