Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

ΝΔ - Η απάντηση μας στο ενδεχόμενο τρίτου κύματος της πανδημίας θα είναι πάντα δυναμική

 


Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

Όσον αφορά την άμυνά μας απέναντι στο τρίτο κύμα το οποίο εξακολουθεί να πολιορκεί τον πλανήτη με τις μεταλλάξεις του- δεν έχει ευτυχώς ακόμα έρθει στην πατρίδα μας- θα επαναλάβω ότι η απάντησή μας σε αυτό το ενδεχόμενο θα είναι πάντα δυναμική.

  • Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται.
  • Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα.
  • Και μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται.

Δεν είναι, δηλαδή, η πολιτική βλέποντας και κάνοντας, είναι ακριβώς το αντίθετο. Βλέπουμε, ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε.

 

Ακολουθούμε με συνέπεια την στρατηγική διαφύλαξης και της δεύτερης δόσης

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών:

  • Έχει στηθεί μια ολόκληρη οργάνωση για την επιχείρηση «Ελευθερία», στην οποία εμπλέκονται 5 Υπουργεία σε καθημερινή βάση και απασχολούνται περισσότερα από 1.500 άτομα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, από την Αστυνομία και από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
  • Οι ποσότητες εμβολίων οι οποίες είναι συμφωνημένες να παραδοθούν στην Ελλάδα μέχρι το μέχρι το τέλος του έτους είναι 26 εκατομμύρια, και θα μπορούσαν να εμβολιαστούν 15,4 εκατομμύρια πολίτες.
    • Η Pfizer θα μας παραδώσει μέχρι τέλος Μαρτίου 1,4 εκατ. εμβόλια, η Μοderna 240.000 το α' τρίμηνο και η AstraZeneca 700.000 εμβόλια, με μια πιθανή αύξηση άλλων 140.000 εμβολίων.
    • Για τα επόμενα τρίμηνα αναμένουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση παραδόσεων τον Απρίλιο από την Pfizer και από την AstraZeneca, ενώ θα προστεθεί και η εταιρεία CureVac και πιθανόν η Johnson & Johnson με ένα εμβόλιο κάπως πιο εύκολο στη διαχείρισή του.
  • Μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τους 220.000 εμβολιασμούς, όταν ο στόχος για το τέλος Ιανουαρίου ήταν 200.000 εμβολιασμοί.
    • Έχουν εμβολιαστεί περίπου 85.000 πολίτες άνω των 85 ετών, έχει προχωρήσει εμβολιασμός στην ηλικιακή ομάδα 80-84, καλύφθηκαν περί τους 91.000 υγειονομικούς, 15.000 στους οίκους ευγηρίας.
    • Στα Σώματα ασφαλείας προχώρησαν οι εμβολιασμοί από τον μηχανισμό αναπλήρωσης, που έχει τεθεί σε εφαρμογή με πολύ μεγάλη επιτυχία μέχρι στιγμής έτσι ώστε να μην χάνονται δόσεις.
  • Έχουμε ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 2% και κλεισμένα ραντεβού περίπου 700.000 μέχρι τις αρχές Απριλίου.
    • Το σύνολο των πολιτών άνω των 85 που έχουν κλείσει ραντεβού είναι 172.000, ενώ το σύνολο των πολιτών 80 - 84 είναι 145.000 αλλά αυτός αριθμός αυξάνεται καθημερινά.
    • Έχουν εμβολιαστεί περίπου 85.000 πολίτες άνω των 85 ετών, έχει προχωρήσει εμβολιασμός στην ηλικιακή ομάδα 80-84, καλύφθηκαν περί τους 91.000 υγειονομικούς, 15.000 στους οίκους ευγηρίας.
  • Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 10η θέση εμβολιασμών στον κυλιόμενο επταήμερο μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ πραγματοποιεί περισσότερους από 17.000 εμβολιασμούς ημερησίως, ακολουθώντας με συνέπεια την στρατηγική διαφύλαξης και της δεύτερης δόσης.
  • Έγινε το πρώτο βήμα υλοποίησης της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού:
    • Τα κράτη- μέλη, με την υποστήριξη της Κομισιόν, συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές για την έκδοση τυποποιημένων κοινών ευρωπαϊκών πιστοποιητικών για ιατρικούς λόγους.
    • Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η διεύρυνση της χρήσης τους ώστε να διευκολύνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες στα ταξίδια τους, όταν σημαντικό ποσοστό θα έχει εμβολιαστεί.

 

Σε πολύ καλύτερη θέση εξακολουθεί να παραμένει η χώρα μας όσον αφορά την επιδημία

Σε πολύ καλύτερη θέση εξακολουθεί να παραμένει η χώρα μας όσον αφορά την επιδημία του κορονοϊού σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους χάρτες που δημοσιεύτηκαν σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (ECDC). Οι χάρτες αυτοί αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της ΕΕ και τα νέα δεδομένα που αφορούν το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο από τις 21 έως στις 28 Ιανουαρίου.

  • Η Ελλάδα με ελάχιστες άλλες χώρες της Ευρώπης βρίσκεται ολόκληρη στο «πράσινο» και όσον αφορά τον χάρτη με το δείκτη θετικότητας, στον οποίο το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει στο «κίτρινο». Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, κάτι που δεν ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
  • Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο πορτοκαλί όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, ανά 100.000 κατοίκους. Με πράσινο είναι χρωματισμένη η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Βάσει του χάρτη, πρόκειται για τις μόνες «πράσινες» περιοχές. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας των τεστ για την COVID-19 στις περιοχές αυτός βρίσκεται κάτω από το 4% σε διάστημα 14 ημερών, δηλαδή το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων είναι χαμηλότερο από 25 ανά 100.000 πληθυσμού.

 

Αναβαθμίζεται η Πολιτική Προστασία με 595 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ

Αναβαθμίζεται η Πολιτική Προστασία σε όλη την Ελλάδα, χάρη σε ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 595 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο συμφωνήθηκε, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και τον περιορισμό ανθρώπινων απωλειών εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Ειδικότερα:

  • Η νέα πρωτοβουλία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στοχευμένη χρηματοδότηση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας στην Ευρώπη με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), περιλαμβάνει κινητά νοσοκομεία, αεροσκάφη πυρόσβεσης και ιατρικής εκκένωσης, ελικόπτερα, drones και εξοπλισμό διάσωσης, με σκοπό να περιορίσει την απώλεια ζωών από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες.
  • Το πρόγραμμα, με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα πέντε χρόνια, θα αναδιαρθρώσει πλήρως την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα, επιτρέποντας ταχύτερη απόκριση, ενισχυμένη τοπική ετοιμότητα και συντονισμό, καλύτερη στελέχωση με προσωπικό και προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού.
  • Παράλληλα, εμπειρογνώμονες από την κυβέρνηση και την ΕΤΕπ θα συνεργαστούν για την υλοποίηση της νέας αυτής πρωτοβουλίας με αξιοποίηση βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, καθώς και για την περαιτέρω προώθηση μελλοντικών επενδύσεων στον τομέα της πρόληψης καταστροφών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

«Πράσινο φως» για την επένδυση στη μαρίνα του Αστέρα Βουλιαγμένης

Το «πράσινο φως» για μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις που θα ξεκινήσουν στον τομέα του τουρισμού το 2021 άναψε με την έγκριση της σχετικής μελέτης, ύστερα από συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

  • Πρόκειται για την αναβάθμισης και τον εκσυγχρονισμού των χερσαίων υποδομών της μαρίνας Βουλιαγμένης, στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης στο Μικρό Καβούρι.
  • Με προϋπολογισμό ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, το έργο αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του επενδυτικού σχεδίου των μετόχων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης.
  • Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα ο εκσυγχρονισμός της μαρίνας αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022.
  • Τον περασμένο Οκτώβριο με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού και Αθλητισμού, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της επένδυσης στη Μαρίνα Βουλιαγμένης.
  • Μετά από την ολοκλήρωση των έργων, η μαρίνα Βουλιαγμένης θα μπορεί να υποδέχεται συνολικά 59 σκάφη αναψυχής, συμπεριλαμβανομένων super και mega yachts.

--

Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr

 

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις