Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 - ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: ΕΥΡΩΤΑ ΜΠΟΡΕΙΣ - ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ - Πολιτικές θέσεις

 Αυτές είναι κάποιες από τις θέσεις που πρεσβεύω σαν Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Ευρώτα και που πιστεύω με την στήριξή σας θα καταφέρω να τις κάνω πραγματικότητα. 

 



 

Χρειαζόμαστε μια Μεγάλη Ιδέα για τον Δήμο μας

 Τα προγράμματα κάποιων Δημοτικών Παρατάξεων συγκροτούν λίγο-πολύ μια πρόταση για την έξοδο του Δήμου από την κρίση, την αντιμετώπιση παθογενειών, την προώθηση της ανάπτυξης. Ως βραχυ/μεσοχρόνια πρόταση πολιτικής φαίνεται να ανταποκρίνονται στα σημερινά αιτήματα και προκλήσεις της Πόλης. Ωστόσο απουσιάζει ο στρατηγικός στόχος: η ρεαλιστικά οραματική προοδευτική πρόταση, η κεντρική ιδέα που να λέει «ποιον Δήμο θέλουμε για το μέλλον», πρόταση που να μπορεί να λειτουργήσει ως μια νέα οιονεί Μεγάλη Ιδέα για τον Ευρώτα. Μια ιδέα που «να συλλαμβάνει» το μυαλό αλλά και κυρίως την καρδιά των πολιτών και τα αισθήματά τους. Όπως έμαθα εγώ, εκλογικά πολιτικά προγράμματα μέτρων είναι σημαντικά αλλά οι ιδέες που «πιάνουν» και το συναίσθημα είναι αυτές που κινητοποιούν για πολιτική δράση.

 Πράγματι, πολιτική είναι (και/ή πρωτίστως) η έντεχνη διαχείριση των (συν)αισθημάτων. Με άλλα, απλά λόγια, η απουσία μιας ισχυρής κεντρικής ορθολογικής, δηλαδή δημοκρατικής, ιδέας καλύπτεται κατά κανόνα από κάποια άλλη ιδέα ανορθολογικού περιεχόμενου, κυρίως από τον  λαϊκισμό. Αυτό συμβαίνει σήμερα σε μεγάλο μέρος της χώρας και φαίνεται σε σημαντικό βαθμό να συμβαίνει και στο Δήμο Ευρώτα.

 Εμφανίζεται επομένως ως επιτακτική η ανάγκη επεξεργασίας/ανάδειξης μιας οραματικής, προοδευτικής, κινητοποιητικής, δημοκρατικής ιδέας/πρότασης/στόχου για το «Ο Δήμος Ευρώτα του μέλλοντος», ιδιαίτερα τώρα εν όψει των επικείμενων εκλογών. Και η παράλληλη ανάγκη να συμπυκνωθεί η ιδέα αυτή σε μία ελκυστική φράση ευρύτερα κατανοητή.

Για το Δήμο Ευρώτα, με αφετηρία τα δεδομένα, προκλήσεις, προβλήματα, πλεονεκτήματα (ή και μειονεκτήματα) που έχουμε, φαίνεται ότι η νέα μεγάλη ιδέα θα μπορούσε να ήταν να αναδείξουμε την Πόλη του μέλλοντος ως την «Κοινωνία της Γνώσης». Πρόκειται – νομίζω – για οραματικά προοδευτική πρόταση αλλά και πρόταση που μπορεί ταυτόχρονα να συγκεντρώσει ευρύτερη συναίνεση και λαϊκή στήριξη γύρω της.

Η γνώση είναι εξ ορισμού «επένδυση στο μέλλον». Η γνώση (εκπαίδευση, καινοτομία) αναγνωρίζεται καθολικά σχεδόν σήμερα (World Bank, OECD, κ.λπ.) ότι αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για κοινωνική κινητικότητα (social mobility), οικονομική ανάπτυξη, τη δίκαιη κοινωνία των ευκαιριών, κ.λπ. Η προώθηση της «Κοινωνίας της Γνώσης» έχει ωστόσο σοβαρές συνέπειες πολιτικής (κατανομή πόρων, κ.λπ.) που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν. Σε κάθε περίπτωση όμως απαντά στο θεμελιακό ερώτημα που τίθεται συχνά: «Ποιο Δήμο Ευρώτα θέλουμε;».

Με βάση τον στόχο αυτόν αυτονόητο είναι ότι ο Δήμος Ευρώτα θα πρέπει να εστιάσει ως προτεραιότητα σε επενδύσεις/πολιτικές για την εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία, ψηφιακή τεχνολογία, τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, κ.λπ. Αλλά βεβαίως με μία Παράταξη όπως  αυτή του Ρούσσου Μιχαήλ που κατανοεί τη σημασία της γνώσης και που δεν κατεδαφίζει συστηματικά την εκπαίδευση. Που ανοίγει νέους ορίζοντες και προκλήσεις και που δίνει μάχες για να φέρει επενδύσεις και να μειώσει την ανεργία στο Δήμο μας.
 

 

Εν κατακλείδι, ο Δήμος Ευρώτα χρειάζεται επενδύσεις, εμπιστοσύνη αλλά και μια νέα μεγάλη ιδέα για να πάει μπροστά…

Ο Ρούσσος Μιχαήλ την έχει, οι υποψήφιοι του έχουν όρεξη για να πάνε το Δήμο Ευρώτα στο Μέλλον, χέρι-χέρι με τους Πολίτες. 

 

Κάποιες θέσεις μας :




  • Στη σύνταξη και υλοποίηση μελετών για την κατασκευή έργων αλλά και την ενδελεχή εξέταση ανεύρεσης πόρων προκειμένου αυτά να υλοποιηθούν και να  απαλλάξουν ολόκληρη την πόλη από το σοβαρό και επικίνδυνο πρόβλημα των πλημμυρών εξαιτίας του οποίου παραλίγο να έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές.
  • Στην άμεση και οριστική διευθέτηση του προβλήματος της σύνδεσης των αποχετεύσεων σε όλη την πόλη.
  • Στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επιχειρήσεων, θέμα ζωτικής σημασίας για την πόλη μας, με το Δήμο αρωγό και συμπαραστάτη μέσα από πρωτοβουλίες που ο ίδιος θα αναλάβει για την προώθηση της αγοράς της πόλης μας, εξασφαλίζοντας και δημιουργώντας αυτομάτως θέσεις εργασίας και χτυπώντας έτσι το πρόβλημα της ανεργίας.
  • Στην μείωση των δημοτικών τελών και στην απαλλαγή των επιχειρήσεων από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα, προκειμένου να δοθεί «ανάσα» εν μέσω της κρίσης που μαστίζει τη χώρα και κάνει τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη.
  • Στη δημιουργία πρότυπων χώρων αναψυχής για μικρούς και μεγάλους που σε συνδυασμό με την ιστορική αξία της πόλης αλλά και τη γεωγραφική της θέση να γίνει πόλος έλξης για τους επισκέπτες και τους επιχειρηματίες.
  •  Στην ανάδειξη και εκμετάλλευση όλων των αρχαίων μνημείων
  • Στην βελτίωση του οδικού και κατ’ επέκταση του συγκοινωνιακού δικτύου της πόλης μας, με την ταυτόχρονη εξασφάλιση κατάλληλου οδικού φωτισμού σε όλη την πόλη.
  • Στην καθαριότητα της πόλης μας, που είναι παράλληλα ο καθρέφτης της, εφαρμόζουμε μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας και εκπαιδεύουμε κατάλληλα το προσωπικό τόσο στον τομέα της καθαριότητας όσο και της ανακύκλωσης πετυχαίνοντας να γίνει η πόλη μας υπόδειγμα για όλη τη χώρα και εξασφαλίζοντας για τους  πολίτες του Δήμου Ευρώτα μία καθαρή και όμορφη πόλη.
  •  Στη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε η πόλη να είναι φιλική προς τα άτομα με κινητικά και άλλα προβλήματα (ΑΜΕΑ).
  • Στην ίδρυση Ταμείου Υπέρ των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων με προτεραιότητά μας την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών οικογενειών της περιοχής οι οποίες βάλλονται από την οικονομική κρίση και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα προς το ζην.
  • Στην άμεση διεκδίκηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και κονδυλίων που προέρχονται από την κεντρική εξουσία για τα οποία διαθέτουμε εξειδικευμένα στελέχη τα οποία βάση της εμπειρίας που διαθέτουν καταρτίζουν ήδη αναφορές και σχέδια για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων προς υλοποίηση έργων.
  • Στην έμπρακτη στήριξη στους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας καθώς και στην αξιοποίηση και αναβάθμιση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων με ταυτόχρονη διεκδίκηση νέων αθλητικών και πολιτιστικών χώρων.



 
Από την πλευρά μου κάποιες άλλες ιδέες. 

Επειδή όμως “η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως” και επειδή οι δημότες αξίζουν την καλύτερη δυνατή ενημέρωση,διαβάστε:

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν από πλευρά υποψηφίων οι παρουσιάσεις των προεκλογικών τους προγραμμάτων. Γεμάτα πλήθος όμορφων, προτύπων προτάσεων, που δυστυχώς πολλές φορές είναι απλά…εκθέσεις ιδεών!
Και αυτό γιατί δεν γίνεται λόγος για το πώς αυτά θα γίνουν και κυρίως με τι ; Δηλαδή δεν απαντούν στο ζήτημα των πόρων καθώς και στο για ποιον είναι τελικά η «ανάπτυξη» που υπόσχονται .
Δεν απαντούν στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί σε θεσμικό επίπεδο (και με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ) αλλά και με την ακολουθούμενη διαχρονικά κυβερνητική πολιτική.

 
Το μάρκετινγκ στην πολιτική δεν διαφέρει πολύ από το παραπάνω. Είναι κάτι σχετικά καινούριο, τουλάχιστον στην Χώρα μας. Οι “αρχές” του, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια πολιτική εκστρατεία ενός κόμματος ή ενός πολιτικού προσώπου.

Το προϊόν είναι ο ίδιος ο πολιτικός, με τις θέσεις του και το πρόγραμμα που δηλώνει ότι θα εφαρμόσει. Αυτό εξάλλου προσπαθεί να “πουλήσει”. Το όφελος γι’ αυτόν δεν είναι τα χρήματα όπως σε μια πώληση ενός προϊόντος, αλλά η ψήφος που θα κερδίσει!


Είναι αρκετά ακόμα αυτά που θα μπορούσε να κάνει κάποιος πολιτικός για την μεγαλύτερη επικοινωνία και προβολή του προς τους πιθανούς ψηφοφόρους του (καλοδεχούμενες οι προτάσεις σας). Γεγονός όμως είναι ότι οι παραδοσιακοί τρόποι προβολής όπως οι ομιλίες και ανοιχτές συγκεντρώσεις, χάνουν διαρκώς έδαφος. Ο κόσμος φαίνεται να συμμετέχει ολοένα και λιγότερο. Η εκτίμηση μου είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε πολύ περισσότερο οι πολιτικές καμπάνιες τόσο των κομμάτων όσο και των υποψηφίων, να γίνονται διαδικτυακά και μέσα από social media (forums, blogs, podcasts, social networks, wikis, communities, κλπ.). Αυτό θα είναι κάτι νέο στο χώρο της επικοινωνίας όπου το μάρκετινγκ και πάλι θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΟΥΣΙΑ ΜΗΔΕΝ

Με την βοήθεια σας αλλά και τη συμβουλή σας, λόγω εμπειρίας, ειδικά από τους μεγαλύτερους  και σεβάσμιους συμπολίτες μου, η υλοποίηση των δεσμεύσεών μου απέναντι στους πολίτες θεωρείται δεδομένη από πλευράς μου, αφού στην παράταξή μου δίνουμε βάση  και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η οικοδόμηση βάσεων αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης μεταξύ του δήμου και των πολιτών είναι κινητήρια δύναμη για όλους εμάς που πιστεύουμε ότι ο τόπος μας μπορεί να γυρίσει επιτέλους σελίδα και να πάρει το ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ
ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις