Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Υφ. ΥΓΕΙΑΣ - Ζωή Ράπτη: "Η επιδημιολογική εικόνα δεν επιτρέπει χαλάρωση των μέτρων τώρα".

 

Αγαπητές Φίλες και Αγαπητοί Φίλοι,

Η σύνταξη του παρόντος newsletter μας βρίσκει αντιμέτωπους με τη διαχείριση του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους που εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας.
 
Η χώρα μας, παρά την μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία μας, εξακολουθεί να αμύνεται αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορωνοϊού, καθώς ενισχύουμε καθημερινά το Εθνικό Σύστημα Υγείας με νέες κλίνες COVID και ΜΕΘ σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
 
Επιπλέον, είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι με την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία», οι εμβολιασμοί στην χώρα έχουν φτάσει το 1,7 εκατομμύρια δόσεις, με αποτέλεσμα να χτίζουμε με ταχείς ρυθμούς το τείχος ανοσίας που επιδιώκουμε.

Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και στην τέταρτη θέση στον ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., ενώ εξαιρετικά θετικό είναι το γεγονός ότι μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες ηλικίες που έχουν ήδη εμβολιαστεί.  

Ειδικότερα, για τους ψυχικά ασθενείς, δρομολογήσαμε εμβολιασμούς στα νοσοκομεία και στις κλειστές δομές, οι οποίοι πραγματοποιούνται με τη συνδρομή των κλιμακίων του ΕΟΔΥ και του νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ.

Ευελπιστούμε, περαιτέρω, ότι η συμπληρωματική στρατηγική του selftesting, τα οποία θα διατεθούν δωρεάν στους πολίτες για τη διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων, θα δημιουργήσει ένα επιπλέον εργαλείο για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού.
 
Καθώς όμως οι δράσεις του Υπουργείου Υγείας δεν περιορίζονται μόνο στη διαχείριση της πανδημίας, για την υποστήριξη των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους δημιουργήσαμε, με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και τη Περιφέρεια Αττικής μια τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας, τη γραμμή 1102, για την παροχή ενημέρωσης και καθοδήγησης από εξειδικευμένους συμβούλους Ψυχικής Υγείας σε άτομα με προβλήματα μνήμης και στους φροντιστές τους.
 
Περαιτέρω, οι δράσεις σε όλη την Ελλάδα συνεχίστηκαν και τον προηγούμενο μήνα, για την καταγραφή των αναγκών των δομών ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων:

Πιο συγκεκριμένα, στην Κέρκυρα, ενημερώθηκα για τις ανάγκες της ψυχιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό και επισκέφθηκα το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, τον ΚΟΙΣΠΕ «Νέοι Ορίζοντες», το παράρτημα του ΟΚΑΝΑ, καθώς και τη θεραπευτική μονάδα «Διάπλους», που επιτελούν σημαντικό έργο για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στο νησί και την κοινωνική επανένταξη των συμπολιτών μας.
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψής μου, συνεργάστηκα και με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κα. Ρόδη Κράτσαγια την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του πρώην Ψυχιατρείου Κέρκυρας προς ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας και την ανάπτυξη περαιτέρω κινητών μονάδων, με πόρους του νέου ΕΣΠΑ.
 
Τέλος, αμέσως μετά το μεγάλο σεισμό στην περιφέρεια Θεσσαλίας επισκέφθηκα τόσο τις πληγείσες περιοχές Δαμασίου και Μεσοχωρίου, όσο και τις δομές ψυχικής υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας,  όπως και στο Οικοτροφείο της ΘΕΨΥΠΑ, από τις οποίες δημιουργήσαμε κλιμάκια από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που εγκαταστάθηκαν στις πληγείσες περιοχές για την υποστήριξη των κατοίκων.
 
Την ίδια μέρα συνεργάστηκα με τον Περιφερειάρχη  Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, για την απόκτηση δυο κινητών μονάδων ψυχικής υγείας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να παρασχεθούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Θεσσαλίας.

Τέλος, είχα τη χαρά να συμμετάσχω, ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου, ως εκπρόσωπος  της κυβέρνησης, στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση και να καταθέσω στεφάνι στο μνημείο Ελευθερίας, στο δήμο Φιλοθέης- Ψυχικού, στη μνήμη των αγωνιστών που θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι. Υποσχόμαστε, όσο ζούμε, να δίνουμε τη μάχη για τα ιδανικά τα οποία μας δίδαξαν: για την Ελευθερία, για την Πίστη, για την Αρετή, για τη Δημοκρατία.

Φίλες και Φίλοι,
 
Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κόπωση σε όλους τους συμπολίτες μας. Πρέπει όμως, να κάνουμε μία ακόμα προσπάθεια, σύσσωμοι, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε, σταδιακά, στην κανονικότητα.
 
Ας αντλήσουμε δύναμη από όσα καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας και ας διανύσουμε με υπομονή τα βήματα που μας χωρίζουν από την ανάκτηση της ελευθερίας μας.
 
Τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας και συμμετέχοντας, όλοι, στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, ο στόχος μας  θα επιτευχθεί και έτσι όπως, σοφά, διατύπωσε ο Πρωθυπουργός: «ο πρώτος χρόνος του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα περάσει στην Ιστορία ως ο μόνος χρόνος της πανδημίας».

 

Από τη Βουλή, κατά την ψήφιση διατάξεων για τον εμβολιασμό
των νοσηλευόμενων σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας

Από την επίσκεψή μου στις Δομές Ψυχικής Υγείας Κέρκυρας

Από την επίσκεψή μου στις δομές Ψυχικής Υγείας  Λάρισας
και στα σεισμόπληκτα χωριά Δαμασίου – Μεσοχωρίου

Από την κατάθεση στεφάνου
στο δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού την 25η Μαρτίου 2021
   
Αρθρογραφία Στον Τύπο

"Η ψυχική υγεία θα είναι το μεγάλο θέμα της επόμενης μέρας". Συνέντευξή μου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

''Ουσιαστική τιμή στο ‘21''. Άρθρο μου στην εφημερίδα "Τοπικά Νέα"
 
ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις