Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της

 


Μέρος της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης «Ηνίοχος 21» παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

  • Η άσκηση "Ηνίοχος 21", η οποία ξεκίνησε στις 12 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 22 Απριλίου, λαμβάνει χώρα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών -από την Κέρκυρα έως το Καστελλόριζο και από τη Θράκη έως την Κρήτη- με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. 
    • H Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει στην άσκηση με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage 2000, Mirage 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροχήματα. 
    • Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με φρεγάτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων, κανονιοφόρους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων. 
    • Ο Στρατός Ξηράς συμμετέχει με τμήματα Κ/Β Hawk, μηχανοκίνητα τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων, επιθετικά ελικόπτερα AH-64 και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D.
  • Στην άσκηση συμμετέχουν, επίσης, η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage 2000, οι ΗΠΑ με F-16, MQ-9, KC-135, το Ισραήλ με F-15 και F-16, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers - GCI, η Ισπανία με F/A - 18 Hornet καθώς και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW 139. Παρατηρητές είναι η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.
  • Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
    • Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες της ανάδυσης νέων απειλών. Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι οι αξίες που ενώνουν τις κοινωνίες μας και έχουν επισφραγίσει τις συμμαχίες μας δέχονται επίθεση από πληθώρα απειλών: ομάδες που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά, από εχθρικά κράτη και από τον υβριδικό πόλεμο.
    • Θα έλεγα, σε γενικές γραμμές, πως η αντίδρασή μας δομείται σε δύο πυλώνες: Όραμα και αξίες, που ενισχύονται από την άμυνα και την αποτροπή.
      • Η Ελλάδα πάντοτε θα προωθεί μία θετική ατζέντα, έχοντας ως θεμέλιο τις κοινές αξίες, τη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τους κανόνες καλής γειτονίας και τον αμοιβαίο σεβασμό που θα πρέπει πάντα να διέπει τις σχέσεις μεταξύ σύγχρονων χωρών.
      • Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της και να αναβαθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τον στόχο που θέτει το NATO για δαπάνες ίσες με 2% (του ΑΕΠ).
  • Φεύγω από την Ανδραβίδα και την 117 Πτέρυγα Μάχης πιο χαρούμενος και πιο σίγουρος. Και αναμένω, κύριοι Αρχηγοί, στον «ΗΝΙΟΧΟ» του 2022 να καμαρώσουμε τους πιλότους μας και στα νέα Rafale, έχοντας δίπλα τους στην άσκηση ακόμη περισσότερους φίλους από φίλες χώρες.

 

Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις