Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο το self-test

 


Η Κυβέρνηση ύστερα από θετική εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών αποφάσισε την δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

  • Δίνεται προτεραιότητα στα Λύκεια πρώτον γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεύτερον γιατί πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.
  • Η επαναλειτουργία των Λυκείων θα γίνει με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων που είχαν εφαρμοστεί και στο παρελθόν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.. 

Πέρα από αυτά η Κυβέρνηση -ανταποκρινόμενη σε σχετική εισήγηση της Επιτροπής- έχει φροντίσει και έχει εξασφαλίσει την εφαρμογή ενός επιπλέον προληπτικού μέτρου σημαντικό για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Την διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορονοϊού  από κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου. 

  • Το self-test θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, και πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.
  • Το πρώτο τεστ μπορούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου να το παραλάβουν δωρεάν μαζί με ενημερωτικό υλικό με το ΑΜΚΑ τους από τα φαρμακεία. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.
  • Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr
    • Στην περίπτωση αρνητικού τέστ θα εκδίδεται  μέσω της πλατφόρμας σχολική κάρτα την οποία οι μαθητές θα επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να προσκομίζεται  χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα στοιχεία της κάρτας.
    • Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος ο μαθητής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σχολική κάρτα και ο εκπαιδευτικός τη σχετική δήλωση προκειμένου να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. 
    • Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός θα παίρνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέψει στο σχολείο. Αν είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. 


Η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο

Η επιχείρηση «Ελευθερία» -μια πολύπλοκη διαδικασία, με την εμπλοκή πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών- συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και ρυθμούς πιο γρήγορους από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. 

  • Η χώρα μας ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Ξεπέρασε κατά πολύ τον πήχη των 25 χιλιάδων ανά ημέρα που έθεταν κάποιοι και ήδη πραγματοποιούνται καθημερινά κατά μέσο όρο πάνω από 50-55 χιλιάδες εμβολιασμοί.
  • Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι -ανάλογα με τις ροές εμβολίων που θα φτάνουν στη χώρα μας- τον Μάιο και τον Ιούνιο.
  • Επαναλαμβάνουμε την έκκληση-παράκληση που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός στους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο  γιατί αυτοί είναι αυτοί  κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό. Είναι ασπίδα προστασίας το εμβόλιο. Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας ο εμβολιασμός.

 

Προκήρυξη Β’ Κύκλου της Δράσης «e –λιανικό» εντός του Απριλίου

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 6 Απριλίου, η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στη δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων “e-λιανικό Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος”.

  • Η δράση αφορούσε την ανάπτυξη / αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) για  μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, με επιχορήγηση έως 5.000 ευρώ.
  • Συνολικά υποβλήθηκαν 11.503 αιτήσεις από επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού  53,6 εκ. ευρώ.
  • Σημειώνεται ότι οι 11.200 αιτήσεις αφορούν στην ανάπτυξη e – shop από πολύ μικρές επιχειρήσεις με φυσικό κατάστημα ενώ οι δραστηριότητες του λιανικού εμπορίου που συγκέντρωσαν την μεγαλύτερη ζήτηση είναι από τους τομείς των ειδών ιματισμού, υποδημάτων, γυναικείων ετοίμων ενδυμάτων, κοσμημάτων κ.α.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, μετά την επιτυχή εξέλιξη του α’ κύκλου, προγραμματίζει την προκήρυξη β’ κύκλου της σχετικής δράσης εντός του Απριλίου, με τον υπόλοιπο προϋπολογισμό.

 

22% αύξηση των κονδυλίων για την κοινωνική προστασία το 2021 

Τους τελευταίους μήνες στον τομέα της κοινωνικής προστασίας έχουν προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως: το επίδομα γέννησης, μέτρα στήριξης των πολυτέκνων και ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας

Η φετινή χρηματοδότηση προνοιακών επιδομάτων και κοινωνικής αλληλεγγύης είναι η υψηλότερη των τελευταίων χρόνων. Συγκεκριμένα είναι αυξημένη κατά 22% σε σχέση με το 2020, φτάνοντας στα 4,03 δισ. ευρώ. Διαθέτουμε δηλαδή σχεδόν 620 εκατ. περισσότερα από ό,τι το 2020, με αυξήσεις σε όλο το εύρος επιδομάτων και ενισχύσεων. Ενδεικτικά:

  • +34% στο Επίδομα Στέγασης
  • + 14% στο Επίδομα Παιδιού
  • +12% για τα Αναπηρικά Επιδόματα

Οι νέες δράσεις που προγραμματίζονται φέτος, είναι:

  1. Αύξηση των κονδυλίων για επιδόματα παιδιού και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, Στέγασης και Αναπηρικών
  2. Προσωπικός Βοηθός: Βρίσκεται υπό επεξεργασία η νομοθετική ρύθμιση που θα θεσπίσει τον Προσωπικό Βοηθό, ενισχύοντας την ανεξάρτητη διαβίωση των ΑμεΑ και αποτρέποντας την περιθωριοποίηση και ιδρυματοποίησή τους. Το φθινόπωρο αναμένεται η έναρξη πιλοτικού προγράμματος, με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
  3. Μητρώο Αναπηρίας: Δημιουργείται Μητρώο Αναπηρίας, ώστε το κράτος για πρώτη φορά να γνωρίζει πόσα ΑμεΑ υπάρχουν στην χώρα και πώς κατανέμονται γεωγραφικά, ώστε να μπορεί στοχευμένα να υλοποιεί πολιτικές.
  4. Κάρτα Αναπηρίας: Θεσμοθετείται η Κάρτα Αναπηρίας, ενιαία αποδεκτή από όλους τους φορείς οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε ΑμεΑ που θα αντικαταστήσει οποιοδήποτε έγγραφο/πιστοποιητικό χρησιμοποιείται σήμερα, διευκολύνοντας τα ΑμεΑ στην καθημερινότητά τους. Συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση.
  5. Πρώιμη Παρέμβαση: Δημιουργείται ολοκληρωμένο πλαίσιο Πρώιμης Παρέμβασης για τα παιδιά με αναπηρία και με αναπτυξιακές διαταραχές. Ήδη εξασφαλίστηκε τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την θεσμοθέτηση και αναμένεται η χρηματοδότηση της υλοποίησης των προγραμμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης
  6. Επίδομα Αναδοχής: Καθολική χορήγηση επιδόματος μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ελέγχεται από τον ΟΠΕΚΑ.
  7. Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για εφήβους: Δημιουργείται το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία τους.
  8. Νέα τμήματα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς: Έχουν ήδη ενταχθεί προτάσεις που αντιστοιχούν σε 9.529.345 ευρώ. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος (τέλος 2021) αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί συνολικά 175 νέα τμήματα βρεφικής φροντίδας για 2.068 βρέφη και 44 νέα τμήματα παιδικής φροντίδας για 1.042 νήπια.
  9. Ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνικής πρόνοιας: Δημιουργείται ενιαία ψηφιακή πύλη κοινωνικών παροχών (εύκολη πρόσβαση των πολιτών). Προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΠΕΚΑ. Προωθείται Ενιαία ψηφιακή πύλη παροχών για ΑμεΑ.

 

Τα πρώτα λεωφορεία με leasing στους δρόμους της Αθήνας

Από σήμερα, σταδιακά, 300 νέα λεωφορεία που προμηθευτήκαμε με leasing θα αρχίσουν να βγαίνουν στους δρόμους της Αθήνας.

  1. Τα πρώτα 40 θα ενισχύσουν καταρχάς 14 από τις πιο επιβαρυμένες γραμμές . Αυτό πρακτικά σημαίνει έως και 30 επιπλέον δρομολόγια την ημέρα σε καθεμία από αυτές τις γραμμές.
  2. Όταν βγουν και τα 300 λεωφορεία, τα οποία φυσικά σταδιακά θα ενισχύσουν και άλλες γραμμές, θα έχουμε συνολικά άλλα 3.500 με 4.000 επιπλέον δρομολόγια την ημέρα, που θα προστεθούν στα ήδη 3.000 περισσότερα που έχουμε σήμερα σε σχέση με πριν λίγους μήνες.

Έτσι κάνουμε πραγματικότητα το 4ο βήμα του σχεδίου μας για καλύτερες αστικές συγκοινωνίες, που περιελάμβανε:

  1. Ανάταξη του στόλου με επισκευές και συντήρηση. Αυξήσαμε τις δαπάνες για συντήρηση 200%.
  2. Ενίσχυση του στόλου με 200 οχήματα μέσω συμφωνίας με ΚΤΕΛ.
  3. Προσλήψεις. Η διαδικασία πλέον ολοκληρώθηκε.
  4. Τώρα, ενίσχυση και με leasing.

 


--

Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις