Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Το ξεκίνημα των self-test απεδείχθη ιδιαίτερα επιτυχημένο

 


Σημεία από την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύσκεψη για τον COVID-19:

Θεωρώ ότι το ξεκίνημα των self-test απεδείχθη ιδιαίτερα επιτυχημένο και πιστεύω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές, πρώτα και πάνω απ’ όλα, στους εκπαιδευτικούς, στις οικογένειες των μαθητών που στήριξαν αυτή την τολμηρή πρωτοβουλία της πολιτείας. Έδειξαν ότι, όταν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τον πολίτη, εκείνος ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα.

  • Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εντοπίσαμε 613 μαθητές και καθηγητές -ως επί το πλείστον- ασυμπτωματικούς, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στο self-test. Έμειναν σήμερα στο σπίτι τους, δεν εξέθεσαν τους συμμαθητές τους και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
  • Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό.
  • Στο δεύτερο διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων επιπλέον self-test συμμετέχουν πολλές περισσότερες εταιρείες απ’ όσες συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό. Άρα, εκτιμώ ότι και το κόστος της σχετικής προμήθειας θα είναι χαμηλότερο.
  • Και, πιστεύω, ότι τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν την επιλογή μας να επαναλειτουργήσουν με προσοχή και το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση.

Tα self-test δεν είναι υποκατάστατο για τα μοριακά τεστ και για τα rapid test τα οποία δρομολογεί οργανωμένα η πολιτεία. Είναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας και το οποίο σε επίπεδο πληθυσμού μπορεί να μας δώσει ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού.

 

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

Οι πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson αναμένονται στη χώρα μας την Τετάρτη 14, Απριλίου. Ο εμβολιασμός με αυτές θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

  • Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14%, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%.
  • Σχετικά με την προτεραιοποίηση:
    • Από τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια και όχι μόνο για της AstraZeneca.
    • Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες.
    • Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με το νόσημα και θα ξεκινήσει από τις 16 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου. Η ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνει 800.000 συμπολίτες μας.
    • Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών.
    • Το Σάββατο 24, Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών.

 

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη ψήφο των εκτός Επικρατείας εκλογέων

Με νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, για πρώτη φορά, οι εκτός Επικράτειας Έλληνες εκλογείς έχ
ουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο της κατοικίας τους
. Για να ψηφιστεί, ωστόσο, ο σχετικός νόμος με την απαραίτητη εκ του Συντάγματος πλειοψηφία, τέθηκαν -με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ- περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Και αυτό σε αντίθεση με τη  θέση της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας που ήταν -και παραμένει- ξεκάθαρη: Δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους  χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό.

  • Η αρμόδια αναπληρώτρια  Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε -σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα»-  ότι το κόμμα της τάσσεται πλέον  υπέρ της άρσης των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων της Διασποράς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφου υποσχόμενη μάλιστα ότι «θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας». 
  • Για να μην χάνεται λοιπόν χρόνος, η Κυβέρνηση -με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο  για την άρση των περιορισμών. Με την συμφωνία του  ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία  των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα. Αυτό που προτείνεται προς κατάργηση είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος.
  • Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Χαιρόμαστε και τον καλωσορίζουμε στη λογική.

 

Η ΕΤΕπ θα συμβάλει στη διαχείριση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμφώνησε επισήμως να συμβάλει στη διαχείριση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

  • Ειδικοί της ΕΤΕπ σε τεχνικά, χρηματοοικονομικά και περιβαλλοντικά θέματα θα εντοπίσουν έργα υψηλού αντίκτυπου, τομείς προτεραιότητας και αποτελεσματικές χρηματοοικονομικές δομές, προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη αξιοποίηση της νέας ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής και δανειοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, με σκοπό να περιοριστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.
  • Η νέα αυτή συμφωνία, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμφωνεί να βοηθήσει κράτος της Ευρώπης στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Η κομβική συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα δώσει μεγάλη πρόσθετη ώθηση στην υλοποίηση των έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη εργαστεί σκληρά, για να αξιοποιήσει τη μοναδική ευκαιρία που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε η χώρα μας να επιτύχει ισχυρή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάκαμψη και ανάπτυξη. Έχουμε προετοιμάσει ένα ρεαλιστικά φιλόδοξο, σύγχρονο, καινοτόμο και εξωστρεφές Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αποτελεσματικές δημόσιες επενδύσεις και σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

 

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον ΕΦΚΑ

Πλήρως ηλεκτρονικά πραγματοποιείται πλέον η απογραφή, μεταβολή και λήξη της ασφάλισης των φυσικών προσώπων (ελεύθερων επαγγελματιών και εργοδοτών-φυσικών προσώπων) στον e-ΕΦΚΑ με τη λειτουργία δύο νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

  • Με τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που είναι διαθέσιμες στη ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου Gov.gr και στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet, ο πολίτης μπορεί να προχωρήσει σε:
    • Βεβαίωση υποβολής απογραφικής δήλωσης και βεβαίωση επανεγγραφής. Αυτή η ηλεκτρονική υπηρεσία απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που επιθυμούν να εγγραφούν, επανεγγραφούν ή διαγραφούν από τον e-ΕΦΚΑ. Mε την πρόσφατη επέκταση της υπηρεσίας έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν ηλεκτρονικά και τα μέλη ή οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων που πρέπει, λόγω της ιδιότητάς τους και υπό προϋποθέσεις, να ασφαλιστούν (μέλη ΟΕ/ΕΕ, διαχειριστές ΙΚΕ, μέτοχοι ΑΕ, κλπ).
    • Απογραφή φυσικού προσώπου στο μητρώο εργοδοτών. Αυτή η ηλεκτρονική υπηρεσία απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών που επιθυμούν να απασχολήσουν προσωπικό ως εργοδότες.
  • Με τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση της διαδικασίας απογραφής, μεταβολής, λήξη ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ, για το σύνολο των φυσικών προσώπων και καταργούνται πάνω από 30.000 μηνιαίες επισκέψεις και αυτοπρόσωπες συναλλαγές στα υποκαταστήματα του e-EΦΚΑ.
  • Εντάσσονται δε στις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν στον οργανισμό τους τελευταίους 12 μήνες, χάρη στις οποίες μόνο το μήνα Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 624.227 ηλεκτρονικές συναλλαγές, με αποτέλεσμα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στην πράξη, τη δραστική μείωση της επισκεψιμότητας των πολιτών στις κατά τόπους οργανικές μονάδες και τη βέλτιστη αξιοποίηση των εργαζομένων του φορέα».

 

ΚΕΘΕΑ: Νέα αρχή και όχι τίτλοι τέλους

Σχετικά με δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία «πέφτουν τίτλοι τέλους» στο ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), με αφορμή προσχέδιο κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας και Οργανισμού το οποίο εκπόνησε Ομάδα Εργασίας του ΚΕΘΕΑ, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

  • To προσχέδιο εκπόνησε Ομάδα Εργασίας με επικεφαλής την Αντιπρόεδρο του ΚΕΘΕΑ και μέλη της, έμπειρα στελέχη του Οργανισμού.
  • Η Ομάδα Εργασίας έθεσε σε διαβούλευση το προσχέδιο αυτό στο σύνολο των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, ενώ είχε προηγηθεί και η πρόσκληση για συμμετοχή του Συλλόγου Εργαζομένων στις εργασίες της Ομάδας, την οποία αρχικά είχε αποδεχθεί, συμμετέχοντας σε συνεδριάσεις και στη συνέχεια αρνήθηκε.
  • Ο Οργανισμός κατάφερε, εν μέσω δύσκολων και ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε η πανδημία, να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν απρόσκοπτα να επιτελούν το έργο τους χωρίς αλλαγές σε θεραπευτικές πρακτικές και παράλληλα να προχωρά την υλοποίηση του «μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού» του ΚΕΘΕΑ.

Συνεπώς, η κατάρτιση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, σε εφαρμογή της ΠΝΠ, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «τίτλους τέλους», αλλά σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τον Οργανισμό, με διαφάνεια και λογοδοσία, που σέβεται τα 20 και πλέον εκατομμύρια ευρώ κρατικών πόρων που η Πολιτεία διαθέτει στο ΚΕΘΕΑ. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δεν καταργείται κανένα θεραπευτικό πρόγραμμα ούτε θεραπευτική κοινότητα. Αντιθέτως, τα προγράμματα αναμορφώνονται και ενισχύονται λειτουργικά και διαχειριστικά, με στόχο την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και την μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για το κοινωνικό σύνολο και για όσους έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες τους.


Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις