Πηγές από την Μόσχα αναφέρουν ότι η Άγκυρα έχει αποφασίσει να θέσει θέμα αποστολής ειρηνευτικής δύναμης στο Ισραήλ στην περιοχή της κατεχόμενης από το Ισραήλ ανατολικής Ιερουσαλήμ, αλλά και της Λωρίδας της Γάζας και το θέμα θα τεθεί επίσημα ως αίτημα προς λήψη απόφασης στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας!
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι προτάθηκε και στην Μόσχα να στείλει στρατιωτικές ειρηνευτικές δυνάμεις οι οποίες να λάβουν θέσεις μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Ιερουσαλήμ, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα γεγονότα που πυροδότησαν τη νυν πολεμική σύγκρουση στο τέμενος αλ Ακτσά, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μπήκαν μέσα την τελευταία ημέρα του ραμαζανιού και ξυλοκόπησαν πιστούς.
Πριν λίγες ώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία υποστηρίζει τους Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ με την ίδια αποφασιστικότητα που έκανε και με το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και δεν πρόκειται να ανεχθεί επ’ουδενί την ισραηλινή επιθετικότητα. Είμαστε θυμωμένοι με τις φρικαλεότητες του Ισραήλ. To Ισραήλ σκοτώνει αθώα παιδιά και γυναίκες. Εκείνοι που παραμένουν σιωπηλοί ή ανοιχτά υποστηρίζουν την αιματοχυσία του Ισραήλ πρέπει να γνωρίζουν μια μέρα ότι θα είναι η σειρά τους».
Το όνομα του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν, φώναζαν ρυθμικά, χιλιάδες Παλαιστίνιοι, που πραγματοποίησαν διαδήλωση μετά από την προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί Αλ Άκσα, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να παρέμβει στρατιωτικά στην περιοχή!
Οι διαδηλωτές φώναζαν ρυθμικά «Ερντογάν-Ερντογάν» και «στο όνομα του Θεού, Τουρκία βοήθησέ μας», καλώντας τον Πρόεδρο της Τουρκίας να βοηθήσει στρατιωτικά την Χαμάς στην σύρραξη με τον ισραηλινό Στρατό, όπως κατέγραψε η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».
Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Διοίκησης των Ισλαμικών Ιδρυμάτων της Ιερουσαλήμ, «πάνω από 20.000 Παλαιστίνιοι έλαβαν μέρος στην προσευχή της Παρασκευής και πολλοί από αυτούς έλαβαν μέρος στην διαδήλωση που ακολούθησε, καλώντας την Τουρκία να επέμβει στρατιωτικά στην Γάζα, προκειμένου να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις».
Ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πριν λίγο στο ίδιο μήκος κύματος:
«Η κυβέρνηση του Νετανιάχου είναι μηχανή εγκλήματος στο Ισραήλ. Δεν έχει απομείνει έγκλημα που δεν έχει διαπράξει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η δομή, που ονομάζεται κυβέρνηση, λειτουργεί ως μηχανή σφαγής.
Με τις επιθέσεις στη Γάζα, συνεχίζει να διαπράττει κάθε είδους εγκλήματα σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές στην ιστορία. Οι προσπάθειες του Προέδρου μας να κινητοποιήσει ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζονται».
Πηγή της τουρκικής κυβέρνησης με τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε σχετικά: «Εάν ληφθεί απόφαση να στείλουμε τον Στρατό μας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ως μέρος μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, η κυβέρνησή μας θα πρέπει να λάβει κοινοβουλευτική έγκριση. Προς το παρόν, το Κοινοβούλιο δεν έχει λάβει αίτημα για άδεια αποστολής στρατευμάτων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η κυβέρνηση, πιθανώς να διεξάγει τέτοιο έργο τώρα. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν θα μας σταλεί τέτοιο αίτημα».
Ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Τουρκικού Κοινοβουλίου Αχμέτ Μπεράτ Τσόνκαρ επιβεβαίωσε ότι «Η Τουρκία μπορεί να στείλει τον στρατό της στην ανατολική Ιερουσαλήμ ως μέρος μιας διεθνούς δύναμης διατήρησης της ειρήνης, αλλά το αντίστοιχο αίτημα δεν έχει ακόμη παραληφθεί από το κοινοβούλιο. Υποθέτω ότι αυτό το θέμα βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία διαβουλεύσεων, καθώς δεν αφορά μόνο την Τουρκία. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί μια ενοποιημένη διεθνής Κατά την άποψή μου, για τη διατήρηση της ειρήνης υπάρχει ανάγκη για στρατιωτικές δυνάμεις. Νομίζω ότι εάν ένα τέτοιο αίτημα θα απευθυνθεί στο τουρκικό κοινοβούλιο και θα εγκριθεί άμεσα» δήλωσε ο Τσόνκαρ.
Άρα αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην φάση διεργασιών για την αποστολή ισλαμικής ειρηνευτικής δύναμης στο… Ισραήλ ή τουλάχιστον στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με ολίγη από… Ρωσία της οποίας η παρουσία θα λειτουργήσει ως εγγυητής στο Ισραήλ με το οποίο η Μόσχα παραδοσιακά διατηρεί καλές σχέσεις.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πριν λίγο προειδοποίησε ότι η τρέχουσα κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης αποτελεί «άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας» και σε έκτακτη σύγκληση του ρωσικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Β.Πούτιν έθεσε το σχετικό ζήτημα «για την Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας».
Ταυτόχρονα υπάρχουν πληροφορίες για συνάντηση κορυφής στον Λίβανο μεταξύ Χεζμπολάχ, Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, αλλά και εκπροσώπων του Ιράν, συνεργαζόμενης χώρας με την Ρωσία στην συμφωνία της Αστάνα προκειμένου να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την πρόταση για ειρηνευτική δύναμη.
Αντιπροσωπεία της Χεζμπολάχ υπό τον Σείχη Naim Qassem, συναντήθηκε με υψηλόβαθμα μέλη της Χαμάς, Ιρανούς αξιωματούχους επικεφαλής των οποίων ήταν ο διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης Ιsmail Qaaniκαι της οργάνωσης Ισλαμικής Τζιχάντ.
Πληροφορίες θέλουν εκτός από συντονισμό της δράσης τους εναντίον του Ισραήλ, να συζήτησαν την αποστολή τουρκικής ειρηνευτικής δύναμης στην ανατολική Ιερουσαλήμ και εν τέλει να συμφωνούν να το υποστηρίξουν!
Να σημειώσουμε ότι ειδικά για την Ιερουσαλήμ δεν τίθεται καν θέμα έγκρισης από το Ισραήλ, καθώς οι ειρηνευτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να εισέλθουν από την Ιορδανία και να δημιουργήσουν μια αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ της περιοχής που κατέχει το Ισραήλ και αυτής που ελέγχει η Ιορδανία.