Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Μία ακόμη δέσμη μέτρων μειώνει τους φόρους και ενισχύει το εισόδημα

 


Κυριάκος Μητσοτάκης για τις οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που γίνονται πράξη από την 1η Ιανουαρίου 2022:

Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, από την 1η Ιανουαρίου ισχύει μία ακόμη δέσμη μέτρων που μειώνουν τους φόρους και ενισχύουν το εισόδημα.

Στήριξη εισοδήματος:

  • Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός κατά 2% και θα υπάρξει και νέα αύξηση εντός του 2022.
  • Η προκαταβολή φόρου διαμορφώνεται από το 100% στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα σε μόνιμη βάση.
  • Συνεχίζεται και για το 1ο εξάμηνο του 2022 η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στο τουριστικό πακέτο και στα γυμναστήρια.
  • Μειώνεται στο 10% το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% όπου κυμαινόταν έως πέρυσι για όλους άνω των 29 ετών.

Στήριξη εργασίας και επενδύσεων:

  • Μειώνεται ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.
  • Συνεχίζεται και για το 2022:
    • Η αναστολή καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.
    • Η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Μετασχηματισμός οικονομίας:

  • Παρέχονται κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2021 έχει μειωθεί κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου.
  • Το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Στήριξη νέων:

  • Όσοι νέοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά ως εργαζόμενοι αποκτούν έναν "ατομικό κουμπαρά" και πλέον θα έχουν σημαντικό έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και στο τελικό της ύψος.
  • Εφαρμόζεται το πρόγραμμα Πρώτο Ένσημο: Όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους 2022, λαμβάνουν συνολικό ποσό ύψους 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης.
  • Καταργείται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας για νέους έως 29 ετών.
  • Επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες - μέλη συνεργατικών σχημάτων του έτους 2022.

Στόχος, να δημιουργηθούν νέες καλύτερες θέσεις εργασίας. Οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο παραγωγικές. Να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, ώστε να στηρίξουμε τη δημόσια παιδεία και υγεία. Η αναδιανομή υπέρ των αδυνάμων να γίνει ακόμη πιο γενναία. Και ειδικά οι νέοι μας να έχουν μια καλύτερη ζωή. Το είπαμε, το κάνουμε και το 2022!

 

Η τρίτη δόση προφυλάσσει από την εισαγωγή στο νοσοκομείο

Δεδομένου ότι και στη χώρα μας επικρατεί -και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα- η μετάλλαξη «Ο» είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 815 άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη «Ο», η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

  • Χθες ξεπεράσαμε συνολικά τα 17.600.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 7.485.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,3% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μια δόση είναι 72,7% του γενικού πληθυσμού και 83,6% του ενήλικου πληθυσμού.
  • Περισσότεροι από 7.070.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 67,3% του γενικού πληθυσμού και 76,8% του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 69,1% του γενικού πληθυσμού και 79,1% του ενήλικου πληθυσμού.
  • Μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 85.500 ραντεβού και έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 21.500 παιδιά πέντε έως έντεκα ετών.
  • Από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης 160.000 συμπολίτες μας.
  • Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 71.634 αιτήσεις και έχουν ήδη γίνει εμβολιασμοί στα σπίτια σε 47.100 συμπολίτες μας.
  • Στο πρόγραμμα εμβολιασμού από  ιδιώτες γιατρούς, έχουν ενταχθεί 386 ιδιώτες γιατροί και 26 πολυϊατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει από αυτούς 30.165 εμβολιασμοί.

Παράλληλα με τους εμβολιασμούς η Κυβέρνηση προχωρά στην εξασφάλιση των θεραπειών που άρχισε ήδη να προσφέρει η επιστήμη.

  • Αμέσως μετά την έγκριση από τον ΕΜΑ άρχισε τη διάθεση μονοκλωνικών της Regeneron, καθώς η χώρα είχε παραλάβει  2.000 δόσεις από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες  αναμένονται 5.000 χάπια από τη Merck.
  • Παράλληλα, η Κυβέρνηση βρίσκεται, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε διαβουλεύσεις με τη  Pfizer,  προκειμένου η χώρα μας να είναι από τις πρώτες που θα παραλάβουν τα νέα χάπια -που όπως φαίνεται έχουν πολύ καλά αποτελέσματα- αμέσως μόλις εγκριθούν, κάτι που αναμένεται να γίνει από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Διαψεύδονται έτσι οι ισχυρισμοί εκείνων που μιλούν για καθυστέρηση στην προμήθεια φαρμάκων και αποδεικνύεται ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες που τα έχουν αμέσως μετά την επίσημη έγκρισή τους.

 

Μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων του Παρθενώνα έστειλε ο Πρωθυπουργός
 
Μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων του Παρθενώνα, με την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή εκδήλωση για την επιστροφή θραυσμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μιλώντας στην αίθουσα του Παρθενώνα, ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

  • Αυτό το ταξίδι της επιστροφής εκπέμπει από μόνο του ένα ηχηρό μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων αυτού του μοναδικού μνημείου της ανθρωπότητας.
  • Είναι ένα πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, όλα τα μικρότερα και μεγαλύτερα μέρη του διακόσμου του Παρθενώνα που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο.
  • Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν αποτελεί θέμα απόστασης, γιατί, είτε αυτά βρίσκονται εδώ στην Αθήνα είτε οπουδήποτε στον κόσμο, προορισμός τους είναι μόνο ο Ιερός Βράχος και το σπουδαίο αυτό μουσείο.
  • Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δείχνει ένα δρόμο ευθύνης και επιστημονικής συνέπειας. Αυτό το δρόμο ακολουθεί συνολικά η ελληνική πολιτεία, αναβαθμίζοντας σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
    • Είναι ένα αίτημα της UNESCO, ένα αίτημα πια της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο -όπως διαπίστωσα στην πρόσφατη συνάντησή μας- αντιλαμβάνεται προσωπικά και ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Με κλασικές σπουδές, λάτρης της αρχαίας Ελλάδος, είμαι σίγουρος ότι δεν θα εμποδίσει οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία, αίροντας κάθε πιθανό πολιτικό πρόσκομμα. Εν ανάγκη, μάλιστα, τροποποιώντας και τον βρετανικό νόμο περί μουσείων.
    • Δεν υπάρχουν πια ουσιαστικά επιχειρήματα τα οποία να καθυστερούν αυτό το σημαντικό ζητούμενο των καιρών και των ελληνοβρετανικών σχέσεων.

 

Φθηνότερη πρόσβαση στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες

Από 1η Ιανουαρίου όλοι οι Έλληνες έχουν φθηνότερη πρόσβαση στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης να μηδενίσει για τους νέους και να μειώσει οριζόντια για όλους τους πολίτες από 30 ετών και πάνω τα τέλη κινητής τηλεφωνίας.

  • Έτσι, πλέον όλες οι συνδέσεις κινητής -είτε συμβόλαια, είτε καρτοκινητά- υπάγονται αυτόματα σε ενιαίο και σταθερό τέλος κινητής στο 10%, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από τους πολίτες.
  • Επιπλέον, για τους νέους έως 29 ετών, στις 10/1 θα είναι διαθέσιμη η ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα δηλώνουν τον αριθμό του κινητού τους για να απαλλαγούν πλήρως από τα τέλη κινητής.

Η κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία που υλοποίησαν τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της μείωσης της φορολογίας. Έχει, μάλιστα, προστιθέμενη αξία, καθώς αφορά σε ένα πεδίο αιχμής, επιτρέποντας στους πολίτες, και ιδίως στους νέους μας, να έχουν φθηνότερη πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο και την κοινωνία της πληροφορίας.

 

Ξεκίνησε η λειτουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης
 
Από 1η Ιανουαρίου 2022 ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) που είναι ο φορέας υλοποίησης των προβλέψεων του νόμου «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά».

  • Υποδέχεται τους νέους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά από 1.1.2022 ως εργαζόμενοι με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση και από την 1.1.2023, θα μπορούν προαιρετικά να ενταχθούν όλοι οι ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών.
  • Κεντρικός πυλώνας του νέου μοντέλου  είναι η εισαγωγή των «ατομικών κουμπαράδων». Με αυτή την αλλαγή οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν  μεγαλύτερο έλεγχο στην επικουρική τους σύνταξη. Αντί να δίνουν τα χρήματά τους σε ένα γενικό «κορβανά», θα τα επενδύουν σε προσωπική βάση.
  • Η εμπειρία χωρών που εφαρμόζουν το σύστημα αυτό (Δανία, Σουηδία, Ολλανδία, κλπ.) δείχνει ότι το νέο μοντέλο θα οδηγήσει σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις από 43% έως 68% για τους νέους ασφαλισμένους.
  • Το μοντέλο αυτό, που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, περιορίζει τους κινδύνους που προκαλεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το δημογραφικό πρόβλημα.
  • Το νέο σύστημα δημιουργεί κουλτούρα αποταμίευσης και έχει ξεκάθαρο αναπτυξιακό πρόσημο, αφού μέσω της συσσώρευσης των κεφαλαίων που θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.
  • Το Κράτος εγγυάται την καταβολή ελάχιστης ανταποδοτικής μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, η οποία υπολογίζεται στη βάση του ύψους της πραγματικής αξίας των εισφορών που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι, λαμβανομένου υπόψη και του πληθωρισμού. -Ταυτόχρονα, το Κράτος εγγυάται ότι οι επικουρικές συντάξεις του «παλαιού» συστήματος θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται με βάση τους υφιστάμενους κανόνες χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως περικοπή.

Η έναρξη της λειτουργίας του νέου Ταμείου σηματοδοτεί την απαρχή της εφαρμογής μιας εκ των βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης.

 

Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις