Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

ΕΛΛΑΔΑ - Πληθωρισμός: Η ακρίβεια θα συνεχιστεί

 


Τον Ιανουάριο του 2021, όλοι οι πολιτικοί διαβεβαιώνουν πως δεν υφίστανται πληθωριστικοί κίνδυνοι, τον Μάρτιο ισχυρίζονται πως πρόκειται για αποτέλεσμα επίδρασης βάσης, δηλαδή πιέσεων της προηγούμενης περιόδου και τον Ιούνιο επιμένουν πως πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο. Όμως με την είσοδο στο 2022 εκτιμούν πως ο πληθωρισμός πρόκειται για κάτι μόνιμο, με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell.

Παρά ταύτα οι αρμόδιοι φορείς στην ΕΕ επιμένουν ακόμα πως οι πληθωριστικές πιέσεις διατηρούν τον προσωρινό τους χαρακτήρα και δεν πρόκειται να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα, αν και σε παγκόσμιο επίπεδο οι σχετικοί δείκτες κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Αν και οι τιμές του αργού πετρελαίου καταρρέουν στην αρχική φάση της πανδημίας, ανακάμπτουν λόγω της ζήτησης θεαματικά, για να διαμορφωθούν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας.

Στις ΗΠΑ και παρά την αυτάρκειά τους σε ορυκτά καύσιμα, οι τιμές των καυσίμων παρουσιάζουν αύξηση κατά 38,5%, με αντίστοιχες αυξήσεις να εμφανίζονται στην Βρετανία και την ΕΕ. Ανάλογη και μάλιστα χειρότερη κατάσταση επικρατεί στην αγορά φυσικού αερίου, όπου στην Ευρώπη κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας τα αποθέματα μειώνονται κατά 57% στην διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

 Συνέχεια εδώ

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις