Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Μειώθηκε η ανεργία και ήρθε ισχυρή ανάπτυξη !!!

 


Στο 12,7% μειώθηκε η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2021

Η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χθες Τρίτη στη δημοσιότητα η ανεργία στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2021 μειώθηκε στο 12,7%, από 13,3% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και 17,3% που ήταν το καλοκαίρι του 2019. Στα ίδια στοιχεία καταγράφεται και μείωση της ανεργίας των νέων, από 37% τον περασμένο Νοέμβριο στο 30,5% τον Δεκέμβριο.

  • Η πτώση της ανεργίας κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες είναι αποτέλεσμα της φορολογικής, δημοσιονομικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής μας πολιτικής. Έχει να κάνει με τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, την απλούστευση των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις, την εργασιακή πολιτική που συνδυάζει την ανταγωνιστικότητα με την προστασία των εργαζομένων, τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική μας, που εμπεδώνει κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία. Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που βάζει τα θεμέλια για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων χάρη στη σημαντική ανάπτυξη. Και σε αυτή την πολιτική η Κυβέρνηση θα επιμείνει  αταλάντευτα. 
  • Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια οι εργαζόμενοι στη χώρα μας ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια.
  • Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι χάρη στην προσέλκυση επενδύσεων από παγκόσμιους οικονομικούς κολοσσούς (Microsoft,  Amazon, Google, Pfizer, Cisco, JP Morgan) δημιουργούνται νέες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης με αυξημένες αποδοχές και άρχισε ήδη η επιστροφή νέων που εγκατέλειψαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

 

Ισχυρή ανάπτυξη 9,5% για το 2021 προβλέπει το ΙΟΒΕ

Ισχυρή ανάπτυξη που θα φτάσει στο 9 - 9,5% για το 2021 και στο 4,5% - 5% το 2022 προβλέπει στην τελευταία έκθεσή του το ΙΟΒΕ.

  • Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του για το 4ο τρίμηνο του 2021, προβλέπει ότι το 2021 η οικονομία είναι πολύ πιθανό καλύψει την ύφεση του 9% που είχε το 2020 λόγω της πανδημίας, καθώς η ανάπτυξη μπορεί να οριστικοποιηθεί ακόμη και στο 9,5%.
  • Η μεγέθυνση αυτή θα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και  στηρίζεται στην αύξηση της κατανάλωσης, την ισχυρή αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και στη μείωση της ανεργίας.
  • Για τη χρονιά που διανύουμε ο ΙΟΒΕ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την δυναμική της πορεία, με ανάπτυξη από 4,5% έως 5% και βασικό μοχλό την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Μνημόνιο συνεργασίας ΟΑΕΔ και Microsoft Hellas

Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΟΑΕΔ και Microsoft Hellas με στόχο την ανάπτυξη  των ψηφιακών δεξιοτήτων. Η συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «GR For Growth» της Microsoft και έχει ως στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σε τεχνολογίες αιχμής και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας.

  • Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι δεξιότητες που προσφέρονται έχουν επιλεγεί με βασικό κριτήριο να  καλύπτουν πραγματικά κενά στην αγορά εργασίας και λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.
  • Η πρώτη δράση της συνεργασίας ΟΑΕΔ-Microsoft θα αφορά την δωρεάν εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη κατάρτιση 1.000 ανέργων, 18-45 ετών, με προτεραιότητα σε πτυχιούχους και αποφοίτους Πληροφορικής, μέσω της πλατφόρμας «Microsoft Skills Academy».  Μετά την ολοκλήρωση κάθε προγράμματος, διάρκειας 8 εβδομάδων, οι καταρτιζόμενοι θα μπορούν να λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης, με την προϋπόθεση επιτυχούς συμμετοχής σε αντίστοιχες εξετάσεις.
  • Η συνεργασία μεταξύ ΟΑΕΔ και  Microsoft Hellas αποτελεί  προπομπό του νέου μοντέλου κατάρτισης που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ενσωματώνει -μεταξύ άλλων- συνεργασίες με τις πιο καινοτόμες εταιρίες τεχνολογίας στον κόσμο. Το νέο αυτό μοντέλο θα παρουσιαστεί σύντομα μέσα από το νομοσχέδιο για την κατάρτιση, τις δεξιότητες και το νέο ρόλο του ΟΑΕΔ.

 

Προσχώρηση της Ελλάδας στη Μερική Συμφωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κινητικότητα των Νέων μέσω της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες προσχώρησης της Ελλάδας στη Μερική Συμφωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κινητικότητα των Νέων μέσω της Κάρτας Νέων κι από τις 25-01-2022 η Ελλάδα έγινε επίσημα το 23ο συμμετέχον κράτος.

  • Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ήδη από το 1991 έχει θέσει σε ισχύ την Partial Agreement with the EU European Youth Card Association (EYCA) on Youth Mobility, η οποία αφορά στην προώθηση και διευκόλυνση της κινητικότητας των νέων της Ευρώπης και της δυνατότητας πρόσβασης σε υπηρεσίες και αγαθά, απαραίτητα για την προσωπική, επαγγελματική και πολιτισμική τους ανάπτυξη.
  • Από τη σύμπραξη του Συμβουλίου της Ευρώπης και των χωρών-μελών με τον Οργανισμό EYCA, μέσω της Partial Agreement on Youth Mobility, προσφέρονται σήμερα σε περισσότερους από 6 εκατομμύρια νέες και τους νέους πρόσθετες ευκαιρίες για πληροφόρηση, προνόμια σε θέματα φυσικής, πολιτισμικής και εκπαιδευτικής κινητικότητας, διαμονής, πρόσβασης σε πολιτισμικά αγαθά, συμμετοχής σε μαθήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών, σε σεμινάρια εκπαίδευσης και κατάρτισης σε πλήθος θεματικών, καθώς και άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες και προϊόντα online και offline.
  • Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων (EYCA) και, ταυτόχρονα, η Εθνική Αρχή εποπτείας υλοποίησης της κάρτας στη χώρα.

 

Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις