Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάγκη κοινής προμήθειας φυσικού αερίου σε επίπεδο Ε.Ε.

 


O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προετοιμασία και ο συντονισμός ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Μαρτίου.

  • Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις προτάσεις του για το ζήτημα των ανατιμήσεων και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.
  • Ειδικότερα, σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και εν αναμονή των σχετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ξανά την ανάγκη να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου σε επίπεδο Ε.Ε., όπως είχε γίνει με την προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχή της πανδημίας.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: το κράτος έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου

Την κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, επισκέφτηκε χθες το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

  • Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με παραγωγούς και χονδρεμπόρους για τις προκλήσεις που έχουν προκαλέσει στην αγορά η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (δεδομένου ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων και ζωοτροφών) και τα κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν πολλές καλλιέργειες, καθώς και για το ζήτημα των ανατιμήσεων στην αγορά και των επιπτώσεών τους στους καταναλωτές.
  • Οι παράγοντες της λαχαναγοράς ανέφεραν ότι προσδοκούν πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα τους επόμενους μήνες, καθώς αναμένουν μία πολύ καλή τουριστική περίοδο και οι έμποροι στου Ρέντη είναι κύριοι τροφοδότες του κλάδου της εστίασης.
  • Ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την ελληνική παραγωγή και τη συνεισφορά της στην αγορά, με τους εμπόρους να του απαντούν ότι σχεδόν το 70% των αγαθών τους είναι εγχώριας παραγωγής, ενώ σημείωσαν πως πολλά ελληνικά προϊόντα είναι αναγνωρίσιμα στο εξωτερικό χάρη στην ποιότητά τους.
  • Οι έμποροι και παραγωγοί διαβεβαίωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ζήτημα επάρκειας στα οπωροκηπευτικά είδη.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε από την πλευρά του ότι το κράτος έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο οποίος θα ευνοηθεί επίσης από την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2022, την επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τη μετάταξη των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή στο 6%.
  • Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ψηφιακή αναβάθμιση της υποδομής της λαχαναγοράς, η οποία περιλαμβάνει πλέον εφαρμογή που επιτρέπει την καλύτερη και ταχύτερη λήψη παραγγελιών.

 

Η Κυβέρνηση δίπλα στους ομογενείς μας στην Ουκρανία

Η Ελλάδα διοργάνωσε μέχρι σήμερα συνολικά έξι επιχειρήσεις απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών και ομογενών από την Ουκρανία, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.Καθώς δυστυχώς, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, μέσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η προστασία της ομογένειάς μας και του άμαχου πληθυσμού. Για το σκοπό αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες δύο ακόμη αποφάσεις:

  • Πρώτον να δημιουργηθεί μια ομάδα συντονισμού και υποδοχής στο Βουκουρέστι.
  • Δεύτερον να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη. Για το σκοπό αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών προχώρησε χθες στην αποστολή επίσημης notam στην ουκρανική πλευρά να διευκολύνει την αποστολή, καθώς και notam προς τη ρωσική πλευρά με την οποία ζητείται  να μην παρακωλύσει την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι προτίθεται να συνοδεύσει ο ίδιος την αποστολή αυτή, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Η Ελλάδα -όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- θα συνεχίσει να είναι παρούσα στην περιοχή αυτή όπου το ελληνικό στοιχείο έχει εγκατασταθεί εδώ και αιώνες. Παράλληλα, μόλις τα πράγματα επανέλθουν στην ομαλότητα, η Ελληνική Κυβέρνηση θα αναλάβει την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης που καταστράφηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

 

Άδειες Δόμησης: εντός 2022 οι εγκρίσεις – άδειες από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πληροφοριακό σύστημα e-adeies

Μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία για επίσπευση και επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας σε κάθε κτιριακό έργο προωθεί η Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για να ενταχθούν οι εγκρίσεις – άδειες που εκδίδονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανέγερση νέων κτιρίων και οικοδομών, στο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies.

  • Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των Υπουργών, το ΤΕΕ αναλαμβάνει να υλοποιήσει την αναβάθμιση αυτή του e-adeies μέχρι το τέλος του 2022 και οι υπηρεσίες των Υπουργείων να συντονίσουν και να διευκολύνουν επιτελικά το έργο.
  • Με τη νέα αυτή αναβάθμιση και επέκταση του e-adeies, οι μηχανικοί θα καταθέτουν και θα διεκπεραιώνουν, εκ μέρους των πολιτών και των επιχειρήσεων που ανοικοδομούν, τους φακέλους για τις εγκρίσεις – αδειοδοτήσεις από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τις Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ για την έκδοση άδειας δόμησης, τροποποίηση κλπ.
  • Με τη σειρά τους οι ανωτέρω υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα δέχονται αιτήσεις και θα διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες ηλεκτρονικά, όπως και οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στις άδειες δόμησης, ενώ δεν αλλάζει σε τίποτε η διαδικασία επιτόπιου ελέγχου και η αρχαιολογική έρευνα, όταν και όπου απαιτείται, για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
  • Στόχος της πρωτοβουλίας επέκτασης του συστήματος e-adeies στις αρχαιολογικές υπηρεσίες για θέματα δόμησης είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, η ταχύτητα διεκπεραίωσης, η επιτάχυνση της αδειοδότησης και η διαφάνεια των βημάτων που ακολουθούνται, ενώ παράλληλα μειώνεται το κόστος τόσο για τον πολίτη όσο και για το δημόσιο από τη μείωση των έγχαρτων διαδικασιών και των εργατοωρών – όπως μειώνεται και η περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω του gov.gr, εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά, εδώ και 3,5 χρόνια περίπου, όλες οι άδειες δόμησης της χώρας, ενώ προοδευτικά εντάσσονται σε αυτό όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που λόγω αρμοδιότητας εμπλέκονται στην αδειοδότηση της ανέγερσης.

 

Πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου με κωδικό RF στις Τράπεζες

Σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε η χρήση κωδικών πληρωμής RF στην πλατφόρμα e-Παράβολο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους εύκολα και άμεσα μέσω του web/mobile banking της τράπεζάς τους, είτε συμπληρώνοντας τον κωδικό RF ή σκανάροντας τον κωδικό QR. Με τον τρόπο αυτό, επιταχύνεται και διευκολύνεται σημαντικά η διαδικασία πληρωμής e-Παραβόλου και εξοικονομείται χρόνος για τους συναλλασσόμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

  • Τα οφέλη από τη διάθεση και χρήση των κωδικών πληρωμής RF στην πλατφόρμα e-Παράβολο είναι πολλαπλά:
    • Απλοποίηση και επιτάχυνση συναλλαγών, καθώς η διαδικασία ολοκληρώνεται με ελάχιστα βήματα.
    • Εξασφάλιση της ορθότητας των στοιχείων των πληρωμών
    • Χρήση σύγχρονων τρόπων πληρωμής, ανέπαφα με σκανάρισμα QR, συμβαδίζοντας με την ευρύτερη τάση του mobile banking.
    • Παροχή προς τον πολίτη κοινής εμπειρίας με τις υπόλοιπες πληρωμές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Έως σήμερα, στην υπηρεσία e-Παράβολο έχουν ενταχθεί 65 υπηρεσίες του Δημοσίου ενώ από το 2017 έχουν εκδοθεί πάνω από 26 εκατομμύρια ηλεκτρονικά παράβολα και έχουν εισπραχθεί από το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 1.575.000.000 ευρώ.

 

Μεγάλη πρόοδος στον αγώνα για την καταπολέμηση κάθε είδους κακοποίησης και κακοδιοίκησης στον αθλητισμό

Έναν χρόνο μετά από τον Φεβρουαρίου του 2021, οπότε και ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση 13 άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση των φαινομένων κακοποίησης και κακοδιαχείρισης στον αθλητισμό, έχουν ήδη υλοποιηθεί τα 10 από τα 13 μέτρα.  Συγκεκριμένα:

  1. Δημιουργήθηκε στη Γ.Γ.Α. το Κέντρο Υποστήριξης Αθλητισμού (Help Desk).
  2. Θωρακίστηκε η υποχρεωτική έκδοση κωδίκων Ακεραιότητας και Δεοντολογίας από κάθε Ομοσπονδία, με την πρόβλεψη ποινών στον πρόσφατο νόμο 4908/22.
  3. Ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ), ένας σημαντικός πυλώνας στον τομέα της αθλητικής έρευνας και ιατρικής της άσκησης.
  4. Θεσπίστηκε η υποχρεωτική απασχόληση Συμβούλου Αθλητικής Ψυχολογίας σε όλες τις αθλητικές Ομοσπονδίες για την παροχή υποστήριξης και ενθάρρυνσης στους αθλητές (νόμος 4908/2022).
  5. Δημιουργήθηκε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών (ν. 4809/2021).
  6. Ενισχύεται το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, δημιουργώντας συνθήκες τάξης, διαφάνειας και νομιμότητας στο αθλητικό οικοδόμημα.
  7. Θεσπίστηκε και τίθεται σε λειτουργία το Μητρώο Προπονητών.
  8. Διενεργήθηκαν επιτόπιοι έλεγχοι της χρηστής λειτουργίας των αθλητικών σωματείων από Κλιμάκια Ελέγχου Αθλητικών Φορέων του Υφυπουργείου Αθλητισμού (ν. 4809/2021).
  9. Υπήρξε αυξημένος συντελεστής βαρύτητας για θέματα καλής διακυβέρνησης αθλητικών Ομοσπονδιών στο σύστημα αξιολόγησης «ΧΙΛΩΝ», που εξασφαλίζει αξιοκρατία και διαφάνεια στις επιχορηγήσεις τους.
  10. «Έτρεξε» καμπάνια με βιντεομηνύματα για την προώθηση μηνυμάτων πρόληψης της βίας και αντιμετώπισης της διαφθοράς και της κακοποίησης στον αθλητισμό, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Εκκρεμούν ακόμη και θα υλοποιηθούν πολύ σύντομα και τα άλλα τρία μέτρα της δέσμης:

  1. Συμβουλευτική Γραμμή Υποστήριξης
  2. Αθλητικός Συνήγορος
  3. Ψηφιακή Βίβλος 2020-2025

 


--

Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις