Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Σε τρεις πυλώνες τα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

 


Τρεις πυλώνες θα περιλαμβάνουν τα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα ανακοινωθούν εντός αυτής της εβδομάδας.

  • Αναφορικά με την ενίσχυση στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, αυτή θα είναι οριζόντια. Γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και πιο ενισχυμένο, ανάλογα και με τις δυνατότητες που έχουμε.
  • Όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση στους πιο ευάλωτους, τα χρήματα θα δοθούν απευθείας στους δικαιούχους. Βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία για να δούμε μέχρι πού θα φτάσει η περίμετρος. Θα είναι χρήματα που, προφανώς, θα είναι αφορολόγητα, και δεν συμψηφίζονται με καμία οφειλή.
  • Ο τρίτος πυλώνας αφορά παρέμβαση στα καύσιμα που θα έχει ως αποτέλεσμα εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή φθηνότερη από αυτή που αναγράφεται στην αντλία. Και εκεί θα υπάρχουν κριτήρια πιο διευρυμένα από τα κριτήρια της προηγούμενης κατηγορίας καταβολής της ενίσχυσης.

Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε λελογισμένα, σώφρονα, να στηρίξουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τους πολίτες, χωρίς να τινάξουμε τη χώρα στον αέρα.

  • Μην ξεχνάμε ότι μέχρι τώρα έχουν δοθεί 2,5 δισ.. Έχουμε προβεί σε μια σειρά από μόνιμες μειώσεις φόρων. Ας φανταστούμε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν είχαμε και την Εισφορά Αλληλεγγύης, αν πληρώναμε και παραπάνω ΕΝΦΙΑ, αν είχαμε και δύο-τρεις μονάδες παραπάνω στους φορολογικούς συντελεστές.
  • Πουθενά, καμία κυβέρνηση, καμιά χώρα δεν μπορεί να μηδενίσει τις ανατιμήσεις. Όπως και παντού, ο κόσμος δοκιμάζεται, διαμαρτύρεται και ζητάει περισσότερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
  • Δίνουμε περισσότερα, μήνα με τον μήνα. Ξεκινήσαμε μόνο με το επίδομα για τη Δ.Ε.Η., φτάνουμε τώρα στην ενίσχυση στους ευάλωτους, θα έχουμε την παρέμβαση στα καύσιμα, έρχεται η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για τα μέτρα ανακούφισης τόσο των νοικοκυριών -προπαντός των ευάλωτων- όσο και των επιχειρήσεων, διευκολύνονται από την πορεία των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους που ήταν πολύ καλύτερη του αναμενόμενου. Συγκεκριμένα τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 8.765 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 887 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού. Τμήμα της αύξησης αυτής, περίπου 300 εκατ. ευρώ, αφορά στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μετά την αφαίρεσή του τα έσοδα είναι κατά 587 εκατ. καλύτερα του στόχου, γεγονός που αφενός επιβεβαιώνει ότι η οικονομία -προ του πολέμου- αναπτυσσόταν με ταχύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους στον Προϋπολογισμό και αφετέρου διευκολύνει την Κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων μέτρων ενίσχυσης έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων.

 

Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις