Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάθε κρίση παρουσιάζει ευκαιρίες

 


Υπογράφηκε χθες Δευτέρα -σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα Bpifrance, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων- πρωτόκολλο συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Growing Together».

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν εθνικές τράπεζες και επενδυτικά ιδρύματα της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Δανίας, με στόχο την αύξηση της ικανότητας των ευρωπαϊκών κεφαλαίων ανάπτυξης να παρέχουν χρηματοδότηση 3,3 δισ. σε τεχνολογικές εταιρείες με έδρα την Ε.Ε., στα επόμενα 3 έως 5 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία θα δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες της κάθε χώρας να επενδύουν σε κάποια από τις υπόλοιπες του σχήματος, ενισχύοντας έτσι τη διασύνδεση του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος των επιχειρήσεων.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και είχε διάλογο με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bpifrance, Nicolas Dufourcq, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, καθώς και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που καθιστούν την Ελλάδα πόλο έλξης για επενδυτές. Ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε:

  • Στόχος μας είναι κάποια στιγμή, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, η τεχνολογία να συνεισφέρει το 10% στο ελληνικό Α.Ε.Π..
  • Κύριος στόχος μας ήταν πάντα και παραμένει η  προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, που πρέπει να οδηγείται από τις ιδιωτικές επενδύσεις.
  • Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, η Αναπτυξιακή Τράπεζα ήταν ουσιαστικά ένα «κέλυφος» χωρίς πραγματικό περιεχόμενο. Σε λιγότερο από τρία χρόνια καθιερώθηκε ως μια πολύ σημαντική παρουσία στην Ελλάδα. Επίσης ως θεσμός ήταν πολύ χρήσιμος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου στηρίξαμε τις ελληνικές επιχειρήσεις για να διασφαλίσουμε την προστασία των θέσεων εργασίας. 
  • Θέλουμε να ενισχύσουμε περισσότερο την προστιθέμενη αξία στην αλυσίδα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τον επόμενο μήνα θα δημοσιεύσουμε το νέο νομικό μας πλαίσιο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια.
  • Θέλω να επισημάνω για όσους σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, ότι δεν πρόκειται μόνο ότι έχει μια σταθερή και προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις Κυβέρνηση. Δεν πρόκειται μόνο για μια χώρα που έχει φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως ο ήλιος ή ο άνεμος. Είναι επίσης μια χώρα που διαθέτει τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο.
  • Κάθε κρίση λοιπόν παρουσιάζει ευκαιρίες. Και η παρότρυνσή μου, ειδικά στους ξένους επενδυτές, είναι να κοιτάξουν καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα γιατί θα βρείτε, πιστεύω, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ευκαιρίες, όπως επίσης και καταρτισμένους ανθρώπους στον τομέα των οικονομικών, αλλά και σε επίπεδο κυβέρνησης για να σας βοηθήσουν να διερευνήσετε τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά.

 

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των οφειλών της προς το ΔΝΤ

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αποπληρωμή που - υπενθυμίζεται ότι - ξεκίνησε, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

  • Κλείνει, έτσι, ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη.
  • Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, απόρροια της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία, όπως ανέφερε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας:
    • Στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας.
    • Ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας.


Συνεχίζεται η ψηφιοποίηση υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομία

Με τη δυνατότητα να αιτούνται και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, αντίγραφο από το βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων οι πολίτες, συνεχίζεται η ψηφιοποίηση υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Η εφαρμογή τέθηκε σε λειτουργία από χθες, μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  • Η αίτηση για την έκδοση αντιγράφου πραγματοποιείται με πολύ απλό τρόπο, μέσα από την ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Καταγγελίες». Ειδικότερα, ο πολίτης συνδέεται μέσω των κωδικών Taxisnet ή με τους κωδικούς web banking και υποβάλλει την αίτηση ηλεκτρονικά, στο Αστυνομικό Τμήμα που καταγράφηκε το αδίκημα ή το συμβάν.
  • Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, το αντίγραφο αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη θυρίδα του πολίτη, ο οποίος ταυτόχρονα ειδοποιείται με SMS και email ώστε να εντοπίσει και να αποθηκεύσει ή να εκτυπώσει το έγγραφο μέσω του my.gov.gr.
  • Όλα τα στοιχεία του πολίτη για την υποβολή αίτησης έκδοσης αντιγράφου από το βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων αντλούνται αυτόματα από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας.
  • Επιπλέον, μέσα από τις ηλεκτρονικές θυρίδες που έχουν αποδοθεί στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας εξασφαλίζεται η αμεσότητα, η ακρίβεια και η διαφάνεια όλης της διαδικασίας.

Η έκδοση αντιγράφου από το βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων έρχεται να προστεθεί στις κοινές δράσεις που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί και ήδη παρέχονται ψηφιακά μέσω του gov.gr οι ακόλουθες υπηρεσίες:

  • δήλωση απώλειας ταυτότητας
  • ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου
  • δημιουργία πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας και αποθήκευσή του στο wallet του κινητού μας για ελέγχους των πιστοποιητικών σύμφωνα με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19

Σημαντικά οφέλη επιτυγχάνονται και από την ψηφιακή επίδοση εγγράφων ποινικής δίκης που θα ισχύσει από τη νέα δικαστική χρονιά, απελευθερώνοντας 1.500 αστυνομικούς που ήταν επιφορτισμένοι με αυτό το έργο και επιστρέφουν πλέον στα φυσικά τους καθήκοντα. Περαιτέρω, σημαντική μείωση του γραφειοκρατικού βάρους της Ελληνικής Αστυνομίας επιτυγχάνεται και με την ψηφιακή έκδοση εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων, αλλά και με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών για τις άδειες οδήγησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και συγκεκριμένα:

  • ανανέωση άδειας οδήγησης
  • αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου
  • έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω φθοράς, κλοπής ή απώλειας.

 

«Ελλάδα 2.0»: 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε καινοτομία και εξωστρέφεια

Υπεγράφη την Παρασκευή 1η Απριλίου του 2022 σύμβαση για τη διαχείριση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ - πρώην ΤΑΝΕΟ), πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ύψους 500 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να μοχλεύσουν συνολικά κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ στην Ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο της σύμβασης, θα υλοποιηθεί έργο, με τίτλο: «Ταμείο Ανάκαμψης: Equity Platform Instrument (Q-Equity & InnovateNow)», για τη δημιουργία Fund of Funds (FoF) χρηματοδότησης μετοχικού κεφαλαίου (equity) ή οιονεί μετοχικού κεφαλαίου (quasi-equity), στοχεύοντας στις πιο δυναμικές και ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και τομείς. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τη δημιουργία δύο σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία αποσκοπούν στην προώθηση και υποστήριξη των ψηφιακών τεχνολογιών και συστημάτων, την κεφαλαιακή ενίσχυση των επιχειρήσεων στη χώρα, την αύξηση της εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγής και της εμπορικής δραστηριότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την εν γένει στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας.

  • Equity: Στο πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο θα διατεθούν 400 εκατ. ευρώ. Η ΕΑΤΕ θα λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις, βάσει χρηματοοικονομικών κριτηρίων και θα συμμετέχει, με ποσοστό έως 50%, στα επενδυτικά σχήματα.
  • InnovateNow: Στο δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο θα κατευθυνθούν 100 εκατ. ευρώ. Η ΕΑΤΕ θα λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις, βάσει χρηματοοικονομικών κριτηρίων και θα συμμετέχει, με ποσοστό έως 60%, στα επενδυτικά σχήματα, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την πραγματοποίηση κάθε επένδυσης σε επιλέξιμη επιχείρηση το ποσοστό της δημόσιας συμμετοχής δεν θα ξεπερνά το 50% της εν λόγω επένδυσης.

Η πρώτη εκταμίευση κεφαλαίων, ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση του έργου, θα γίνει εντός 20 ημερών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Συνολικά, τα 500 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν από την ΕΑΤΕ στα επενδυτικά σχήματα έως και την 30ή Ιουνίου του 2026, σύμφωνα με τα ορόσημα που έχουν εγκριθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

 

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια  Φροντίδα Υγείας»
 
Στόχος του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ σε νέα ασθενοκεντρική βάση και η διασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε γιατρό και σε υγειονομικές υπηρεσίες. Στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου προβλέπονται:

  • Η καθιέρωση του Προσωπικού γιατρού για όλους τους πολίτες, που θα μπορεί να είναι και ειδικός πέραν της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας. Θα αναλαμβάνει τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και θα επιμελείται της πρόληψης και της ενημέρωσης του προσωπικού ιατρικού φακέλου των ασθενών. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής Προσωπικού γιατρού. 
  • Νομοθετείται υποχρέωση όλων των ιατρών που απασχολούνται σε ιδιωτικούς φορείς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και όλων των γιατρών που εγγράφονται στην ΗΔΙΚΑ και αποκτούν το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ειδικότητες και σε περιοχές που έχουν σοβαρές ελλείψεις με part time εργασία που θα αμείβεται από συμφωνημένο τιμολόγιο αποζημίωσης.
  • Αναβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων και προσφέρονται στους πολίτες ιατρικές επιλογές εντός του Δημοσίου Συστήματος με καθορισμένο τιμολόγιο.
    Δημιουργείται πλαίσιο συνεργασίας με Ιδιώτες για την κάλυψη των κενών του Ε.Σ.Υ
    .. Ειδικά στην Περιφέρεια που υπάρχουν τμήματα ιατρικής τεχνολογίας που δεν λειτουργούν ή δεν έχουν αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η λειτουργία των Δημόσιων Δομών.
  • Εισάγονται ποιοτικά κριτήρια ως προς την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους.
  • Εισάγεται ποιοτικό rebate που θα αποτελεί κίνητρο για τους παρόχους να ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους και να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους.
  • Εισάγεται κλινικός έλεγχος των παρόχων Υγείας του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο. Στο έργο αυτό θα συνδράμουν και πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρείες με στόχο την εξάλειψη της παραβατικότητας.
     

--

Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις