Τρίτη 10 Μαΐου 2022

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Σταθερότητα, Συνέχεια, Συνέπεια

 


Απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έναρξη του 14ου τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας:

Η Νέα Δημοκρατία έχει σχέδιο τετραετίας, έχει πρόγραμμα οκταετίας, αλλά έχει όραμα δεκαετίας για την πατρίδα μας. Με ακούτε συχνά να περιγράφω την Ελλάδα του 2030. Είναι η Ελλάδα που χτίζουμε λιθαράκι – λιθαράκι. Τη χτίζουμε με τολμηρές τομές που δημιουργούν θετικά κεκτημένα για τον πολίτη. Αυτά ενσωματώνονται στην καθημερινότητά του.

  • Δεν θέλω να μπορεί κανείς να φανταστεί μία οικονομία με νέους φόρους όπως παλιά,
  • να μην διανοείται ποτέ ξανά ο πολίτης ότι θα στέκεται σε ουρές χωρίς την υποστήριξη ψηφιακού κράτους,
  • να θεωρεί εφιάλτη που ευτυχώς έχει περάσει τα κύματα των μεταναστών και το αίσχος της Μόριας.
  • Στη συνείδηση του πολίτη να μην χωρούν σχολεία χωρίς αγγλικά, χωρίς δεξιότητες, χωρίς υπολογιστές.
  • Δουλειές χωρίς δηλωμένες υπερωρίες και γονικές άδειες.
  • Και όλες οι δομές υγείας να πρέπει να λειτουργούν όπως η «Επιχείρηση Ελευθερία» στους εμβολιασμούς.
  • Και βέβαια να μην μπορούμε να  φανταστούμε ξανά μια χώρα χωρίς δυναμική παρουσία στο εξωτερικό. Χωρίς ισχυρούς συμμάχους, χωρίς Rafale, χωρίς φρεγάτες.

Όλα αυτά, όμως, που έγιναν μέσα σε 33 μήνες, αποτελούν κατακτήσεις της πατρίδας μας. Αυτές οι κατακτήσεις δεν ήταν καθόλου αυτονόητες. Και επειδή δεν ήταν αυτονόητες  δεν  θέλω να τις θεωρούμε και δεδομένες. Γιατί αυτό, άλλωστε, θα είναι και το καταλυτικό δίλημμα των επόμενων εκλογών.

  • Τότε οι πολίτες θα έχουν μπροστά τους την αλήθεια μιας Ελλάδας που παρά τις δυσκολίες αλλάζει και γίνεται πιο δυνατή. Που οι αντοχές της είναι ισχυρές ώστε να συνεχίζει την πορεία της ακόμα και μέσα σε αλλεπάλληλους διεθνείς σεισμούς.
  • Και έχοντας νωπή στη μνήμη τους το τι έζησαν από το 2015 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 θα μπορούν να συγκρίνουν βλέποντας τι έγινε πριν και τι έγινε μετά. Και βάζοντας με το μυαλό τους τους παλιούς πρωταγωνιστές που όλοι γνωρίσαμε στη θέση των νέων προκλήσεων που ζήσαμε. Αλλά και στη θέση εκείνων που μπορεί να ζήσουμε στο μέλλον.

Η σκέψη, λοιπόν, αρχίζει από «Σ». Και από «Σ» αρχίζουν τρεις λέξεις που θα σκεφτούν όλοι οι Έλληνες στην κάλπη. Σταθερότητα, Συνέχεια, Συνέπεια. Και σίγουρα θα αποφασίσουν σωστά με το μυαλό και με την καρδιά.

 

Μόνη προοπτική η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία

Απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού  και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το κλείσιμο των εργασιών του 14ου Συνεδρίου του κόμματος:

Και δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι μπροστά μας έχουμε ένα μεγάλο εμπόδιο που μας άφησαν φεύγοντας οι λαϊκιστές, με στόχο να ναρκοθετήσουν το πολιτικό τοπίο: την απλή αναλογική, που ψήφισαν αδίστακτα και αγκαλιά τότε με την Χρυσή Αυγή. Ένα εκλογικό σύστημα που επικαλείται την αντιπροσωπευτικότητα για να υπονομεύσει την κυβερνησιμότητα. Ρωτήστε λίγο τους δημάρχους πόσο πολύ δυσκολεύονται με την απλή αναλογική η οποία ίσχυσε στις δημοτικές εκλογές. Και αυτή η κυβερνησιμότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο. Και αυτό θα είναι και το πρόβλημα των εκλογών με την απλή αναλογική.

  • Γιατί, όπως σας είπα και προηγουμένως, σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη. Αυτά που διαθέτουν ισχυρή λαϊκή στήριξη αλλά μπορούν και ταυτόχρονα να αποφασίζουν και να δρουν γρήγορα και δυναμικά. Είναι ο λόγος αρχής για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά υποστήριζε συστήματα που συνδυάζουν την αναλογικότητα με την αποτελεσματικότητα.
  • Η θέση μας αυτή σήμερα δικαιώνεται. Γιατί ανέκαθεν υποστηρίζαμε την αυτοδύναμη Ελλάδα. Με δεδομένη όμως την περιχαράκωση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, αυτή η προοπτική παραπέμπει αντικειμενικά πλέον μόνο στην αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.
  • Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος το τιμόνι της χώρας να μένει μετέωρο, η πορεία να αλλάζει κάθε στιγμή, οι κομματικοί εκβιασμοί να γίνονται ο  κανόνας και οι χρήσιμες επιλογές να κυκλοφορούν, να χάνονται σε γραφεία και σε διαδρόμους. Για να συζητιούνται αντί να πραγματοποιούνται.
  • Και για να αποκλειστεί αυτός ο εφιάλτης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη. Την κάλπη της απλής αναλογικής στο τέλος της τετραετίας ως την τελική κάλπη. Γιατί εκείνη είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς οι οποίοι θα επικυρωθούν αργότερα και πιο δυναμικά στη δεύτερη κάλπη. Ο βατήρας για τη νικηφόρα τελική ευθεία.
  • Έχουμε, ήδη, άλλωστε αποδείξει ότι μια κοινοβουλευτικά μονοκομματική Κυβέρνηση μπορεί να είναι Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μπορεί να είναι ανοιχτή σε ιδέες που ξεπερνούν τα παραταξιακά της όρια. Και σίγουρα μπορεί να είναι πρόθυμη να αξιοποιεί στελέχη, ικανότητες, ταλέντα χωρίς παρωπίδες, χωρίς στεγανά, χωρίς πιστοποιητικά φρονημάτων.

Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, δυναμώνει τον ενωτικό και ανανεωτικό της χαρακτήρα.  Απευθύνεται στη δημόσια ζωή ως το προοδευτικό κεντροδεξιό κόμμα όπου θα συγκλίνουν όλα τα ρεύματα που αναζητούν μια χώρα με ανάπτυξη για όλους. Και θα διεκδικήσει την αυτοδύναμη Κυβέρνηση, όχι ως μια απλή κομματική σκοπιμότητα, αλλά ως εθνική αναγκαιότητα για την αυτοδύναμη Ελλάδα που χρειαζόμαστε σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.


Η διαδικασία για την επιστροφή χρημάτων για τις επιπλέον χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Ανάσα αναμένεται να πάρουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, εντός του Ιουνίου, από την επιστροφή χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, σε εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για αναδρομική ισχύ της πολλαπλής παρέμβασης που αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

  • «Κλειδί» για τον αριθμό των δικαιούχων είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος για το 2020 καθώς επίσης και οι συνολικές επιβαρύνσεις από τους λογαριασμούς του ρεύματος στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022.
  • Να σημειωθεί ότι το μέτρο της επιστροφής χρημάτων αφορά την πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στην ΑΑΔΕ. Έτσι λοιπόν το μέτρο ουσιαστικά απευθύνεται σε 4,5 εκατ. μετρητές, δηλαδή κατοικίες, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι σημαντικές επιβαρύνσεις είχαν περίπου 1,3 εκατ. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, όποιος είχε επιπλέον χρεώσεις και αφού αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις από Πολιτεία και παρόχους, θα λάβει την επιστροφή.
  • Σε ό,τι αφορά το μέτρο του οικογενειακού εισοδήματος, αυτό περιλαμβάνει το 95% των φορολογουμένων.
  • Προκειμένου κάποιος να λάβει τα χρήματα της επιστροφής θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία και αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου.
    • Οι αιτούντες θα πρέπει, μπαίνοντας στην πλατφόρμα, να πιστοποιήσουν ή και να διορθώσουν τα στοιχεία για την κατοικία τους, δηλαδή τον αριθμό της παροχής και βέβαια να δηλώσουν, εάν δεν είναι περασμένος στο σύστημα της ΑΑΔΕ, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).
    • Εν συνεχεία και αφού υποβληθεί η αίτηση, η ΑΑΔΕ θα τρέξει ένα πρόγραμμα για τον υπολογισμό του ποσού που δικαιούται ο καθένας με την άντληση στοιχείων από τους παρόχους.
    • Για το ποσό της καθαρής επιβάρυνσης θα επιστρέφεται το 60%. Για παράδειγμα:

1. Για καθαρή επιβάρυνση 1.000 ευρώ και πάνω η επιστροφή θα είναι 600 ευρώ.

2. Για επιβάρυνσης 500 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 300 ευρώ.

3. Για 150 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 90 ευρώ.

4. Για 30 ευρώ η επιστροφή θα είναι 18 ευρώ.

5. Για ποσά μικρότερα των 30 ευρώ επιβάρυνσης δεν θα προβλέπεται επιστροφή.

  • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επιστροφή που θα προκύψει θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων περίπου στα μέσα Ιουνίου. Τα ποσά θα είναι ακατάσχετα και ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να τα αξιοποιήσει όπως ο ίδιος επιθυμεί.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

Από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένα χρόνο, ενισχύεται -οριζόντια- ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά. Συγχρόνως, θα προσαρμόζεται -σε μηνιαία βάση- το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά, ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμό εκπτώσεων στα τιμολόγια, ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν από την κρίση.

Η νέα δυναμική δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει το 70-80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το συνολικό κόστος τους ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2022, εκ των οποίων περίπου 1,1 δισ. ευρώ επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

 

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Νέας Δημοκρατίας

Παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάστηκε, στο πλαίσιο των εργασιών του 14ου Τακτικού Συνεδρίου,  το πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Νέας Δημοκρατίας. Την παρουσίαση έκανε ο Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Μαμουλής, ενώ για τη φιλοσοφία του project μίλησε το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος. Στόχος είναι η Νέα Δημοκρατία να γίνει ένα ακόμη πιο σύγχρονο κόμμα, το οποίο θα βρίσκεται διαρκώς και έμπρακτα δίπλα στα μέλη του και σε κάθε πολίτη.

  • Στο πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού εντάσσονται έργα που θα περιλαμβάνονται σε τρεις πυλώνες:
    • Η αναβάθμιση της εμπειρίας των μελών
    • Οι ψηφιακές λειτουργικές διαδικασίες
    • Η εξέλιξη του μοντέλου λειτουργίας
  • Τους επόμενους μήνες θα παρουσιαστεί η εφαρμογή για κινητά  MyND, η WebTV του κόμματος, καθώς και η ψηφιακή ακαδημία και η δημιουργία συστήματος ερευνών με στόχο την ενίσχυση του Κυβερνητικού έργου.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε εμβληματικές παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της, οι οποίες θα αποτελέσουν τον κορμό του προγράμματος για τον ολοκληρωμένο ψηφιακό μετασχηματισμό της. Ανάμεσα σε αυτά ήταν:

  • Η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου μελών,
  • η αλλαγή λογισμικών συστημάτων,
  • η μετάβαση των τεχνολογικών υποδομών στο cloud,
  • το σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Παράλληλα, τα δύο τελευταία συνέδρια είχαν έντονα ψηφιακά στοιχεία, οι εσωκομματικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν υβριδικά και υλοποιήθηκε η πλατφόρμα prosvasis.nd.gr η οποία προσβάσιμη για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Προκειμένου η λειτουργία της να είναι απόλυτα σύμφωνη με τις πιο σύγχρονες νομικές προδιαγραφές, κατά την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου η  Νέα Δημοκρατία επικαιροποίησε στο καταστατικό της, αποτελώντας πλέον το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που λειτουργεί με άξονα ένα ψηφιακό μέλλον.

 

Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις