Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ώρα για εθνική συσπείρωση και για συνετή οικονομική διαχείριση


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στην τελετή απονομής των Βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Στην ομιλία του,
μεταξύ άλλων:

  1. Τόνισε επίσης ότι «ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να διαμορφώνει το γόνιμο εκείνο περιβάλλον όπου θα ριζώνει η απασχόληση και θα ανθίζει η οικονομική δραστηριότητα», ενώ «από την άλλη, ο κόσμος των επιχειρήσεων οφείλει να αξιοποιεί δημιουργικά τις ευκαιρίες. Οφείλει να ανεβάζει κι άλλο τον πήχη για τον ίδιο, αλλά και για την εθνική ανάπτυξη».
  2. Υπογράμμισε πως «παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες στο διεθνές προσκήνιο, η ελληνική οικονομία να ορίζεται από αυτό το σπάνιο δίπτυχο της αντοχής, της ανθεκτικότητας αλλά και της προοπτικής» και αναφέρθηκε αναλυτικά στα μεγάλα μεγέθη της οικονομίας: «Από την ανάπτυξη του 8,3% του 2021, πολύ πέρα και πολύ πάνω και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις που είχαν γίνει στην αρχή της χρονιάς, αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022, κατά 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και αυτή μια ανάπτυξη η οποία -πιστεύω- ότι μας αιφνιδίασε ευχάριστα. Η διαρκής μείωση της ανεργίας, αλλά και η σημαντική άνθηση των εξαγωγών που ξεπέρασαν πια το ορόσημο των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ».
  3. Έκανε λόγο για ρεαλιστικούς στόχους τους οποίους η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πετύχει, αναφερόμενος στην οριστική έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, τόνισε πως είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι αυτές οι σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, η αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, η οποία έχει ξεκάθαρη αντανάκλαση και στην οικονομική δραστηριότητά σας, όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα και ούτε προέκυψαν τυχαία.
  4. Έκανε αναφορά στους χαμηλότερους φόρους και τις μικρότερες εισφορές, στη θεσμική καθιέρωση κινήτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας και του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων με συγχωνεύσεις ή συνεργασίες μικρών και μεσαίων εταιρειών, αλλά και τη σταθερή χρηματοδότηση η οποία παρέχεται από το Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 αποδεικνύει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις.
  5. Επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση συνολικά επιμένει στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο, αλλά και ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη σήμερα στη χώρα μας υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης κατά της ακρίβειας, σε ολόκληρη την Ευρώπη», υπογράμμισε πως «κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες ενός πολέμου και μίας πρωτοφανούς παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Και στο όνομα του παρόντος δεν πρέπει να επιτρέψουμε να θυσιάσουμε τις κατακτήσεις του χθες, δεν πρέπει να υποθηκεύσουμε το κέρδος του αύριο».
  6. Τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση έδειξε τον δρόμο προχωρώντας σε μία γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, κάλεσε τις επιχειρήσεις, να αξιοποιήσουν  τις ευκαιρίες που δίνονται για την κατάρτιση του προσωπικού τους, την οικονομική τους ανακούφιση και τη διαμόρφωση ενός φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος. Γιατί δεν υπάρχει πετυχημένη επιχείρηση χωρίς ευχαριστημένους και παραγωγικούς εργαζόμενους.
  7. Υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει μια πορεία κοινωνικά ευαίσθητη και δημοσιονομικά ισορροπημένη πρόσθεσε: «Ακριβώς γι' αυτό υποστηρίζω ότι η χώρα δεν έχει το περιθώριο να παρασυρθεί σε ένα κλίμα πληθωριστικών αιτημάτων και ανέξοδων υποσχέσεων. Και σίγουρα θα πρέπει να μείνει μακριά από την τοξική κομματική αντιπαράθεση. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας. Αλλά τώρα είναι ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες. Καταρχάς για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα. Για συνετή οικονομική διαχείριση και για διαρκείς παρεμβάσεις για να εξασφαλίσουμε μια ομαλή και δημιουργική καθημερινότητα».

 

Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr

 

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις