Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Δικαιώνονται οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση


Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέστειλε χθες Τετάρτη επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία υιοθετεί τις προτάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξέταση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου
στον κόμβο TTF, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

  • Πρόκειται για θέση που συνιστά -όπως επισημαίνει σε χθεσινή ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός- ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλλει ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών.
  • Η πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  υιοθετεί τη θέση, τη ρητορική και τα επιχειρήματα της Ελλάδος, που εισηγήθηκε και υπερασπίζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός εδώ και αρκετό καιρό ως την αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή και την απόλυτη προσωπική δικαίωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων υπέρβασης των προβλημάτων.
  • Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να επιφέρει πόνο και να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

 

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι τιμές ρεύματος στη χώρα μας

Ένα ακόμη από τα κατά συρροή και κατ’ επανάληψη ψέματα του κ. Τσίπρα -ο ισχυρισμός ότι δήθεν η Ελλάδα έχει από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη- καταρρίπτεται και για το Σεπτέμβριο, όπως έχει γίνει και για τον Αύγουστο. Όπως προκύπτει από την μηνιαία διεθνή έρευνα του HEPI, οι τιμές ρεύματος που πλήρωσαν τα ελληνικά νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο ήταν σημαντικά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

  • Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα μεταξύ 33 πόλεων της Ε.Ε. η Αθήνα κατατάσσεται στη 16η θέση σε ό,τι αφορά τη δαπάνη για το ρεύμα. Η μέση τιμή της κιλοβατώρας στις πόλεις της Ε.Ε. διαμορφώθηκε στα 34,61 σεντς με την Αθήνα να βρίσκεται περίπου 5 σεντς χαμηλότερα, στα 29,52 σεντς.
  • Επισημαίνεται σχετικά ότι η τιμή της κιλοβατώρας στους οικιακούς καταναλωτές στη χώρα μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας των υψηλών επιδοτήσεων που συνεχίζει να απολαμβάνει ο Έλληνας καταναλωτής. Και αυτό χάρη στην εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας και διοχέτευσής τους στη δραστική μείωση των ανατιμήσεων. Ένα μηχανισμό που ήδη αντιγράφουν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και υιοθετεί η Ε.Ε. με την πρόσφατη απόφαση των Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας.
  • Σημειώνεται ότι οι υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εντοπίζονται στο Άμστερνταμ (66,73 σεντς) την Κοπεγχάγη (66,1 σεντς) και το Ταλίν (59,28 σεντς). Σύμφωνα με το HEPI, η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση καταγράφεται στην Στοκχόλμη (47%) γεγονός που αποδίδεται στην μείωση της αιολικής ενέργειας αλλά και στη συντήρηση των πυρηνικών μονάδων. Σημαντικές αυξήσεις εντοπίζονται στο Ταλίν (41%) και στη Ρήγα (33%).

 

Τι κερδίζει η Ελλάδα από την απόφαση του Ecofin για την ενσωμάτωση του REPowerEU

Οι Υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν στις 4 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ecofin που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο, με συντριπτική πλειοψηφία, την υιοθέτηση της πρότασης αναθεώρησης του Κανονισμού για τη Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης ενός νέου κεφαλαίου, του REPowerEU, κατά την επικαιροποίηση των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRPs).

  • Μέτρα που έχουν ήδη ενταχθεί στα εγκεκριμένα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δύναται να συμπεριληφθούν στο νέο κεφάλαιο και να λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση, εφόσον αναβαθμίζονται, ευθυγραμμιζόμενα πλήρως με τους διακηρυγμένους στόχους του REPowerEU, συμπεριλαμβάνοντας τον συντονισμένο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση διασυνοριακών και εθνικών υποδομών, καθώς και ενεργειακών έργων και μεταρρυθμίσεων.
  • Κομβικούς άξονες του νέου κεφαλαίου συνιστούν οι πηγές χρηματοδότησης όπου, στα αδιάθετα δάνεια του RRF (ύψους περίπου 225 δισ. ευρώ), προβλέπεται εθελοντική μεταφορά πόρων από Συνοχή και Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και νέοι πόροι αξίας 20 δισ. ευρώ, που θα αντληθούν από το Ταμείο Καινοτομίας κατά 75%, καθώς και μέσω εμπροσθοβαρών δημοπρασιών υπό το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) κατά 25%.
  • Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους ανωτέρω νέους πόρους αξίας 20 δισ. ευρώ, αυτοί θα κατανεμηθούν υπό μορφή δανείων μεταξύ των κρατών-μελών, βάσει κριτηρίων Συνοχής και δεικτών ενεργειακής εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα.
  • Η Χώρα μας, σε πνεύμα συναντίληψης με τους εταίρους μας, κατοχύρωσε κατανομή των αδιάθετων δανείων του RRF σύμφωνα με τη συμπεφωνημένη κλείδα κατανομής βάσει Συνοχής, ενώ αποσπά σημαντικό μερίδιο, ύψους 3,85% επί των νέων πόρων.

Τα ανωτέρω ενισχυμένα κεφάλαια επιτρέπουν την ενδυνάμωση των στρατηγικών ενεργειακών υποδομών που ενισχύουν περαιτέρω το εθνικό πλεονέκτημα της διαφοροποίησης πηγών ενεργειακής προέλευσης και οδών διέλευσης ενεργειακών πόρων, καθώς και των διασυνοριακών συνδέσεων, ενισχύοντας την ενεργειακή αυτονομία, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τον διαπεριφερειακό ρόλο της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη.

  Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις