Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ: Η χαμένη Ατλαντίδα

 



Η περίφημη αναφορά της αρχαίας Ατλαντίδας, η οποία καταβυθίστηκε πριν περίπου 9.500 χρόνια, στα έργα του Πλάτωνα «Τίμαιος» και «Κριτίας», έχει γίνει έναυσμα για την διεξαγωγή εκτεταμένης έρευνας σε όλο τον κόσμο, αλλά και τη διατύπωση πάμπολλων θεωριών για τον γεωγραφικό χώρο της μυθικής αυτοκρατορίας.


Εχουν προταθεί ως πιθανές τοποθεσίες η περιοχή της οροσειράς του Ατλαντα στην έρημο Σαχάρα, η περιοχή Σους-Μασά-Ντράα στο νότιο Μαρόκο, η περιοχή της Μερόης στο βόρειο Σουδάν, η περιοχή του κοιλάδας του Ινδού ποταμού, η Ανταρκτική, η Λέσβος (ανοιχτά από το Πλωμάρι), η νήσος Σέρμπρο στα ανοιχτά της Σιέρα Λεόνε, κ.ά.


Συνολικά πάνω από 200 τοποθεσίες σε όλη τη Γη διεκδικούν την «πατρότητα» της μυθικής πολιτείας. Η Σαντορίνη όμως, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου και τον καταποντισμό μεγάλου τμήματος του αρχικού νησιού, συγκεντρώνει πολλές προτιμήσεις ως πιθανή Ατλαντίδα.


Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Αντώνη Κονταράτο, το 1966 επιστημονική ομάδα υπό τον καθηγητή Α. Γαλανόπουλο και τον ωκεανογράφο-μηχανικό J. Mavor, επισκέφθηκε τη Σαντορίνη για να συγκεντρώσει στοιχεία που επιβεβαίωναν τη θεωρία του πρώτου ότι η Χαμένη Ατλαντίδα ήταν στη Σαντορίνη. Χρησιμοποιήθηκε ωκεανογραφικό πλοίο και καταγράφηκαν δυο μορφολογικές τομές του πυθμένα μέσα στην Καλντέρα, διαπιστώνοντας ότι στην ευθεία Θήρας-Νέας ΚαμένηςΘηρασιάς υπάρχει τεκτονική τάφρος. Τα πορίσματα δόθηκαν τότε στη δημοσιότητα και είχαν μεγάλη απήχηση. Συσχέτιζαν τη Σαντορίνη με τη μυθική Ατλαντίδα με βάση γεωλογικά και μυθολογικά στοιχεία, καθώς και βιβλιογραφικές αναφορές (αιγυπτιακά κείμενα, Παλαιά Διαθήκη).


Το 2003 το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με ιδιωτική χορηγία, πραγματοποίησε έρευνες στα δυτικά της Σαντορίνης, με στόχο να εντοπίσει πιθανά ίχνη της αρχαίας Ατλαντίδας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμα και αν υπάρχει ιστορική αλήθεια στη συσχέτιση Σαντορίνης-Ατλαντίδας, είναι δύσκολο να βρεθούν στοιχεία στον βυθό λόγω του μεγάλου πάχους των ηφαιστειακών προσχώσεων. Η έρευνα κάλυψε περιοχή 25 τ. χλμ. Σε κάποια σημεία που ελέγχθηκαν ηχοβολιστικά, εμφανίστηκαν γεωμετρικά χαρακτηριστικά σε ευθεία διάταξη, σε μέσο βάθος 115 μέτρων και σε επίπεδη επιφάνεια 4,5 τ.χλμ.


Πάντως, ούτε ο Όμηρος, ούτε ο Ησίοδος, ούτε ο Ηρόδοτος, ούτε ο Θουκυδίδης, ούτε ο Αριστοτέλης κάνουν την παραμικρή αναφορά στην Ατλαντίδα. Μόνο ο Πλάτων την αναφέρει.

INFO

  • Είναι γνωστό ότι ο μύθος της χαμένης ιδανικής πολιτείας επηρέασε καθοριστικά το έργο άλλων, κατοπινών στοχαστών. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της «Νέας Ατλαντίδας» του Φράνσις Μπέικον και της «Ουτοπίας» του Τόμας Μορ.
  • Ο Ιταλός ερευνητής Λ. Μόντε ταυτίζει την Ατλαντίδα με τον Μινωικό πολιτισμό και υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα ο Πλάτων παραθέτει την ιστορία του πολέμου ανάμεσα σε Αθήνα και Κρήτη την εποχή του Χαλκού.

– See more at: http://www.santorini.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=176&Itemid=71#sthash.5myAeZvl.dpuf

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις