Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

ΝΔ - ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ:Newsletter μηνός Οκτωβρίου 2022

 


Φίλες και φίλοι,

Τον μήνα που μας πέρασε κυριάρχησε η εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, στις 10 Οκτωβρίου, όπως καθιερώθηκε το 1994 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
 
ΠΡΩΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ FORUM ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Συμμετείχα, λοιπόν, στο πρώτο Διεθνές forum, με θέμα  «Η Ψυχική Υγεία στο Επίκεντρο των Παγκόσμιων Αναπτυξιακών Στρατηγικών», το οποίο διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Wellbeingr.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι  «η Ψυχική Υγεία βρίσκεται, ως προτεραιότητα,  πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα», εστιάζοντας στις ευάλωτες ομάδες και ιδιαίτερα στους έφηβους και αυριανούς πολίτες, που θα έχουν στα χέρια τους το μέλλον της χώρας.

Είναι αλήθεια ότι η Ψυχική Υγεία και η ευεξία συμβάλλουν σε αυτό που ορίζεται ως well-being, δηλαδή ως μια θετική κατάσταση της ύπαρξής μας.

Γι’ αυτό, τόνισα στην ομιλία μου ότι: «η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία μάς οδήγησε ως κοινωνία, να επαναπροσδιορίσουμε τη σημασία του αγαθού της υγείας, η οποία καταλάβαμε, περισσότερο από ποτέ, πόσο πολύτιμη είναι. Συνειδητοποιήσαμε δε ότι δεν υπάρχει υγεία χωρίς την Ψυχική Υγεία, η οποία συμπεριλαμβάνει και την ευεξία».

Η προαγωγή της Ψυχικής Υγείας και Ευεξίας των συμπολιτών μας αποτελεί κύριο μέλημα μας στο Υπουργείο Υγείας.

Στην κατεύθυνση προαγωγής της Ψυχικής Υγείας και Ευεξίας των συμπολιτών, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προκηρύξαμε διαγωνισμούς για τη δημιουργία 104 νέων σύγχρονων κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, σε ολόκληρη την Επικράτεια
Εξήντα έξι  από αυτές πρόκειται να λειτουργήσουν άμεσα, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί.
 
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Το τελευταίο διάστημα έρχονται στην επικαιρότητα, δυστυχώς, πυκνές ειδήσεις περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης παιδιών.

Η Κυβέρνηση, με οδηγίες του  Πρωθυπουργού και τη συνεργασία 12 Υπουργείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, το οποίο συντάχθηκε πολύ πριν έρθει στην επικαιρότητα το τραγικό περιστατικό στον Κολωνό.

Στο Υπουργείο Υγείας δημιουργούμε άμεσα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, δομές για την υποστήριξη κακοποιημένων παιδιών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και Κέντρα Ημέρας, εξειδικευμένα στον τομέα υποστήριξης της οικογένειας, με στόχο να στηρίξουμε τα θύματα, για να καταφέρουν να συνεχίσουν τη ζωή τους, ξεπερνώντας, όσο γίνεται, τις τραγικές εμπειρίες που τα σημάδεψαν.
 
Φίλες και φίλοι,

Στη διάρκεια του μήνα που πέρασε προωθήσαμε τις δράσεις και τα προγράμματα  του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση, που αποτελούν ύψιστη  προτεραιότητα για μένα.
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Συμμετείχα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΗΜ.Τ.Ο. και η ΟΝΝΕΔ Αμαρουσίου, με θέμα "Η οικογενειακή πολιτική και η ισότητα των φύλων".

Εκεί τόνισα, ότι με πόρους που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, στηρίζουμε και βοηθούμε τις γυναίκες που το χρειάζονται με Κέντρα Ημέρας και λειτουργούμε  την 24ωρη, δωρεάν Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή 10306, για την ψυχοκοινωνική υποστήριξή τους, που έχει λάβει ως τώρα περισσότερες από 480.000 κλήσεις. Πολλές χιλιάδες εξ αυτών αφορούν σε ζητήματα ενδοοικογενειακών διενέξεων και αντιμετώπισης περιστατικών βίας.
 
ΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

Ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την επέτειο 48 ετών από την ίδρυση  της Νέας Δημοκρατίας, προσκάλεσε τα στελέχη και τα μέλη του κόμματός μας στα γραφεία της Ν.Δ.

Χρόνια μας πολλά!
48 χρόνια στη σωστή πλευρά της ιστορίας!
48 χρόνια δίπλα σε κάθε πολίτη!
48 χρόνια Νέα Δημοκρατία!
 
«Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ», ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Ανάμεσα σε εκλεκτούς εισηγητές και ένα πολυπληθές κοινό, συμμετείχα στο 21ο Ετήσιο Συνέδριο HealthWorld – Το Σύστημα Υγείας στην Εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, το οποίο διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Εκεί τόνισα ότι, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, βρίσκει τον τομέα της Ψυχικής Υγείας να μετακινείται δυναμικά από την ιδρυματική ψυχιατρική φροντίδα, σε κοινοτικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, τη δημιουργία των οποίων προωθούμε στο Υπουργείο Υγείας.
 
ΥΓΙΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Συμμετείχα στις εργασίες του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., που έχει στόχο την ανάδειξη των συνεργασιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την Κεντρική Διοίκηση και την Επιστημονική Κοινότητα για την προστασία της δημόσιας υγείας, σωματικής και ψυχικής, και του περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερα στην ομιλία μου, «πέρσι, ύστερα από εκτενείς διαβουλεύσεις, προχωρήσαμε μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών, τον ΟΚΑΝΑ, την ΚΕΔΕ και την ΕΕΤΑΑ, στην υπογραφή της νέας Προγραμματικής Σύμβασης για τα έτη 2021-2027, που αφορά τη συνέχιση της λειτουργίας των 75 Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, σε δήμους της χώρας.

Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, όσο και άλλων σύγχρονων εξαρτήσεων όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο, ο τζόγος, ο σχολικός εκφοβισμός, το κάπνισμα και το αλκοόλ». Οι δράσεις, που αναπτύσσουν τα Κέντρα Πρόληψης, αφορούν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες Υγείας αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινότητα και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής προς όλες τις οικογένειες στους Δήμους.
 
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

Εγκαινιάσαμε το αναβαθμισμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, το οποίο ανέλαβε εξ ολοκλήρου την κάλυψη των δαπανών για την πλήρη μελέτη του έργου, την κτιριακή ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του. Ευχαριστήσαμε θερμά το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, την Πρόεδρο του Ιδρύματος, κ. Μαριάννα Λάτση και τον Πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, Δρ. Πέτρο Καλαντζή, για αυτή την τόσο σημαντική προσφορά τους στο Ε.Σ.Υ.
 
Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΑΣ

Πρόσφατα συμμετείχα ως κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Νέας Ιωνίας με θέμα την "Ενδοοικογενειακή βία". Η επικαιρότητα δεν σταματά να μας συγκλονίζει με τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης να αυξάνονται συνεχώς και να αποτελούν σήμερα κοινωνική μάστιγα.

Όπως τόνισα στην ομιλία μου, η Κυβέρνησή μας έχει δημιουργήσει κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικά κέντρα καθώς και δομές φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά. 
 
ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΙΟΡΤΗ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Με μεγάλη μου χαρά συναντήθηκα στο Χαλάνδρι με μέλη της Κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης εκπροσώπους τοπικών οργανώσεων και, πάνω από όλα με φίλους, που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μου για να περάσουμε μαζί ένα ευχάριστο βράδυ.

Ανταλλάξαμε απόψεις και μιλήσαμε για το έργο της Κυβέρνησης στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.
 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΣΤΙΓΑ Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Πρόσφατα συμμετείχα ως κεντρική ομιλήτρια, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Λυκόβρυσης - Πεύκης με θέμα την "Ενδοοικογενειακή βία".

Στο Υπουργείο Υγείας,  δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στη στήριξη των παιδιών και των εφήβων μας που κακοποιήθηκαν. Στο πλαίσιο αυτό, με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, δημιουργούμε 2 κέντρα ημέρας για κακοποιημένα παιδιά, στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης δημιουργούμε 3 Κέντρα Ημέρας εξειδικευμένα στον τομέα υποστήριξης της οικογένειας σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, καθώς και 9 νέα Κέντρα Ημέρας γενικού τύπου για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας όλων των πολιτών.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ»: Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ | ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Με αφορμή τον εορτασμό του μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού συμμετείχα σε εκδηλώσεις, όπου μίλησα για την ψυχολογική στήριξη που παρέχουμε στους ογκολογικούς ασθενείς.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η ΔΗΜ.Τ.Ο. Αχαρνών - Θρακομακεδόνων και ο Τομέας Γυναικών, καθώς και στην ημερίδα «Ο καρκίνος του μαστού σήμερα: από την πρόληψη στην θεραπεία» που πραγματοποιήθηκε στο ΓΝΑ Κοργιαλένειο - Μπενάκειο.

Ήδη, λειτουργούμε την Ανοικτή Γραμμή 215-215-121 για τη δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών/φροντιστών τους από εξειδικευμένους επαγγελματίες, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος και αναπτύσσουμε ένα πρότυπο πρόγραμμα ψηφιακής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ογκολογικών ασθενών και πιστοποιημένης εκπαίδευσης στην ψυχοκοινωνική ογκολογία επαγγελματιών υγείας.

Επίσης, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργούμε άμεσα το πρώτο Κέντρο Ημέρας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια, στην Αττική.

Είναι μια μάχη που μπορούμε να κερδίσουμε!

ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ

Γιορτάσαμε την 28η Οκτωβρίου, την 82η επέτειο του "ΟΧΙ" στο δήμο Κηφισιάς. Με κατάνυξη παρακολουθήσαμε τη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Κηφισιά και καταθέσαμε στεφάνια στο Μνημείο Πεσόντων, παρουσία του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και των φορέων της πόλης. Τέλος, παρακολουθήσαμε την παρέλαση των μαθητών, των προσκόπων και των Συλλόγων του Δήμου. Μας δόθηκε επίσης και η ευκαιρία να πιούμε καφέ και να συζητήσουμε, με φίλους και αγαπημένα μέλη της Δ.Ε.Ε.Π και της ΔΗΜ.Τ.Ο Κηφισιάς.

Χρόνια Πολλά σε όλους!
Ζήτω η Ελλάδα μας!

Φίλες και φίλοι,

Η δημιουργία 104 Δομών,  με χρηματοδότηση 55 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς.

Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου η Ψυχική Υγεία εκτιμάται και προστατεύεται, με ίση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, με μηδενική ανοχή στο στίγμα και τις διακρίσεις.

Γι’ αυτό προχωράμε όλοι μαζί προς την επόμενη ημέρα που θα είναι χτισμένη σε γερά θεμέλια, μια μέρα πιο ελπιδοφόρα, μια ημέρα πιο φωτεινή.

Για να μην μείνει κανένας μόνος του! | Για να μην μείνει κανένας πίσω!


Στο πρώτο Διεθνές forum της Wellbeingr που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με θέμα  «Η Ψυχική Υγεία στο Επίκεντρο των Παγκόσμιων Αναπτυξιακών Στρατηγικών»

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΗΜΤΟ και η ΟΝΝΕΔ Αμαρουσίου, με θέμα "Η οικογενειακή πολιτική και η ισότητα των φύλων"

Στην εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 48 ετών
από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, που διοργάνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο 21ο Ετήσιο Συνέδριο HealthWorld – Το Σύστημα Υγείας στην Εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, το οποίο διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ.

Στα εγκαίνια του αναβαθμισμένου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Νέας Ιωνίας με θέμα την "Ενδοοικογενειακή βία"

Στην συνάντηση με μέλη της Κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης εκπροσώπους τοπικών οργανώσεων και, πάνω από όλα με φίλους μου

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Λυκόβρυσης - Πεύκης με θέμα την "Ενδοοικογενειακή βία"

Σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό του μήνα πρόληψης
και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

Στην παρέλαση για την 82η επέτειο του "ΟΧΙ".

Ομιλίες
Εναρκτήρια ομιλία μου στο 21ο Συνέδριο HealthWorld με τίτλο
«Το Σύστημα Υγείας στην Εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης»
Η ομιλία μου στο 1ο Διεθνές Wellbeingr Forum που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, από τη Wellbeingr ΑΜΚΕ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.  Θέμα του FORUM «H Ψυχική Υγεία στο Επίκεντρο των Παγκόσμιων Αναπτυξιακών Στρατηγικών»
Η ομιλία μου στην εκδηλωση που διοργάνωσε
ο Δημος Νέας Ιωνίας με θέμα την «Ενδοοικογενειακή Βία»
Η ομιλία μου στην εκδήλωση του Δήμου
Λυκόβρυσης-Πεύκης για την Ενδοοικογενειακή Βία.

Παρουσία μου στην Τηλεόραση
Στην τηλεόραση του MEGA στην εκπομπή ''MEGA Σαββατοκύριακο''
''Έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις για παροχή ψυχικής υποστήριξης στη 12χρονο κορίτσι ''Από τη σημερινή μου παρουσία στην τηλεόραση του ΑΝΤ1
Στην τηλεόραση του MEGA στην Εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA
Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ στην εκπομπή 'Καλημέρα''

Συνεντεύξεις
«Να αποκαταστήσουμε την ευημερία στη ζωή μας».

Συνέντευξή μου στην εφημερίδα Αμαρυσία.

Αρθρογραφία Στον Τύπο
  

Ζωή Ράπτη για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: ''Δεν υπάρχει Υγεία χωρίς την Ψυχική Υγεία''
 
 
 
 
“Ανάγκη και όχι πολυτέλεια η Ψυχική Υγεία”.

Άρθρο μου στην εφημερίδα Χτύπος.
 
 
   
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2022 Ζωή Ράπτη , All rights reserved.

Πολιτικό Γραφείο 
Γρυπάρη 15, 15451 Νέο Ψυχικό
Τηλ. : 2106779992, 2106727809
Κιν.: 6944860450, 6978586272
E-mail: zoerapti@gmail.comz.rapti@parliament.gr


ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις