Ανάσταση στο χωριό αλλά και στο εξωτερικό φέτος για τους Ελληνες - «Ζέσταμα» και για την εισερχόμενη κίνηση από Ευρώπη, που, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, είναι αυξημένη σε όσα εποχιακά ξενοδοχεία είναι ανοιχτά - Τσιμπημένες οι τιμές σε διαμονή και μετακίνηση, πάνω από 10%, ανάλογα με τον προορισμό
Πάσχα στο χωριό αλλά και… στο εξωτερικό επιλέγουν φέτος οι Ελληνες, την ίδια στιγμή που και η εισερχόμενη κίνηση από τους ξένους επισκέπτες έχει αρχίσει ήδη να αυξάνεται, εν όψει και της θερινής σεζόν του 2023, στους μεγάλους νησιωτικούς προορισμούς, Κρήτη, Ρόδο και Ιόνιο, όπου τα πρώτα εποχιακά ξενοδοχεία έχουν εκκινήσει φέτος λίγο νωρίτερα τη λειτουργία τους.
Σε συνέχεια της τάσης που ήταν έντονη το 2022, μετά τους περιορισμούς της πανδημίας, φαίνεται ότι και το 2023 τα ταξίδια είναι πρώτη προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων, παρά τις σαφώς πιο υψηλές τιμές για διαμονή και μετακίνηση, σε διψήφιο ποσοστό, από 10% και πάνω, σε σύγκριση με πέρυσι, εντός αλλά και εκτός Ελλάδος.
Οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς κάνουν λόγο αυτή τη στιγμή για επιστροφή στην κανονικότητα και αναζωογονημένη ζήτηση στους προορισμούς ανά την Ελλάδα τόσο από μεμονωμένους ταξιδιώτες όσο και στα οργανωμένα πακέτα για το εξωτερικό, για τα οποία μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις προορισμών η ζήτηση εμφανίζεται να είναι τριπλάσια έναντι του 2022. Γεγονός που αποδεικνύει ότι «πλέον φέτος ο Ελληνας ταξιδεύει συνειδητά και έχουμε ολική επαναφορά των ταξιδιών», όπως δηλώνει στο «business stories» ο κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού fedHATTA.
Πληρότητα 70%-90%
Για τους προορισμούς ανά την Ελλάδα εν όψει Πάσχα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η πληρότητα αναμένεται να κυμανθεί από 70% έως 90% στα ανοιχτά ξενοδοχεία, δεδομένου ότι τα εποχιακά ξενοδοχεία στην πλειονότητά τους (7 στα 10) παραμένουν κλειστά και αναμένεται να ανοίξουν από τα τέλη Απριλίου και μετά, για τη θερινή σεζόν του 2023. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις όπως η Κέρκυρα η πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία ήδη οδεύει στο 100%, αφού και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται περισσότερες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, είναι η πρώτη χρονιά μετά το σοκ της πανδημίας που πλέον η αγορά επιστρέφει σε ρυθμούς προ COVID-19: «Η τουριστική κίνηση της πασχαλινής περιόδου επιστρέφει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και είναι ένα πρώτο ζέσταμα για την καλοκαιρινή σεζόν του 2023 που θα ακολουθήσει». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει καλή ροή κρατήσεων από σημαντικές τουριστικές αγορές της χώρας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, ενώ το γεγονός ότι οι κρατήσεις επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα είναι ένα πρώτο καλό σημάδι ότι «εκτός απροόπτου οδεύουμε προς ένα καλό ξεκίνημα τον Μάιο από πλευράς τουριστικών αφίξεων και πληρότητας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι φέτος θα πιάσουμε τουλάχιστον τα νούμερα του 2019, που ήταν η καλύτερη χρονιά του ελληνικού τουρισμού».
Οσον αφορά τους προορισμούς, με βάση τα στοιχεία από τις επιμέρους Ενώσεις Ξενοδόχων, η Κέρκυρα πρωταγωνιστεί, ενώ υψηλή πληρότητα καταγράφεται και στους προορισμούς που είναι εύκολα προσβάσιμοι από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οδικώς ή αεροπορικώς, με δεδομένη και την αυξημένη συνδεσιμότητα φέτος ακόμη και από τη συμπρωτεύουσα. «Μέσα στην πόλη της Κέρκυρας η πληρότητα αγγίζει το 100%, με υψηλά τα νούμερα και γύρω από την πόλη, όπου αναμένονται και κάποιες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», αναφέρει στο «b.s.» ο κ. Χαράλαμπος Βούλγαρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού. «Η εικόνα είναι θετική και για τη συνέχεια. Ηδη έχουν ανοίξει αρκετά ξενοδοχεία και αναμένουμε έως τις αρχές Μαΐου να έχουν ανοίξει τα περισσότερα. Φέτος η σεζόν ξεκίνησε λίγο νωρίτερα, κάτι στο οποίο βοήθησε και το Πάσχα των Καθολικών, και θεωρούμε ότι τα νούμερα θα κινηθούν καλύτερα από την περσινή χρονιά, που ήταν έτος-ρεκόρ για το νησί ξεπερνώντας τα νούμερα του 2019». Επισημαίνεται ότι το 2022 η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Κέρκυρας έκλεισε με +14,4%, στα 3,75 εκατομμύρια επιβάτες, εκ των οποίων τα 3,4 εκατομμύρια ήταν η διεθνής κίνηση (+16%).
Πέραν της Κέρκυρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΞ, στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα συγκαταλέγονται η Πελοπόννησος, η Ηπειρος, όπου υπάρχει κίνηση στα Ζαγοροχώρια και τα Ιωάννινα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των σχολικών εκδρομών ενώ τώρα αναμένονται περισσότερες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, και η περιοχή της Μαγνησίας γύρω από το Πήλιο, με τον Βόλο ειδικά να έχει απορροφήσει μεγάλο μερίδιο από τις σχολικές εκδρομές όλο το προηγούμενο διάστημα. Ακόμη, στους προορισμούς με πληρότητα 100% για όσα καταλύματα είναι ανοιχτά συγκαταλέγεται φέτος και η Πάτμος με τη «μυστηριακή ατμόσφαιρα», σύμφωνα με το διάσημο ταξιδιωτικό περιοδικό «Conde Nast Traveller», όπου φέτος για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια θα είναι ανοιχτή στο κοινό η τελετή του Ιερού Νιπτήρος, ένα από τα παλαιότερα θρησκευτικά έθιμα της Ελλάδας που λόγω της πανδημίας γινόταν κεκλεισμένων των θυρών. Υψηλή καταγράφεται η πληρότητα και στη Χίο, τόσο σε ξενοδοχεία πόλης όσο και σε ορισμένα περιφερειακά, όπου αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο του ρουκετοπόλεμου. Επίσης, οι κρατήσεις είναι υψηλές στους δύο premium προορισμούς της χώρας, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, όπου φέτος το Πάσχα θα είναι ανοιχτά περίπου το 50% των ξενοδοχείων, αλλά και στην Υδρα, τόσο από το εγχώριο όσο και από το ξένο κοινό που προτιμά το νησί.
Γενικά, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η πληρότητα παραμένει ικανοποιητική τα Σαββατοκύριακα του Απριλίου -ειδικά για την πρωτεύουσα όπου προηγείται στο ξένο κοινό και ήδη η κίνηση από το εξωτερικό ξεπερνά τα νούμερα του 2019 με βάση τα στοιχεία από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής, της Aegean-, πλην των ημερών του Ορθόδοξου Πάσχα που κινούνται μέχρι στιγμής χαμηλότερα, αφού παραδοσιακά και αντίθετα με ό,τι συμβαίνει τα Χριστούγεννα τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα δεν συνιστούν πασχαλινούς προορισμούς. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία από την Aegean, η οποία στο δίκτυο εξωτερικού και για την περίοδο που περιλαμβάνει το Καθολικό και το Ορθόδοξο Πάσχα έχει πληρότητα στα δρομολόγια της Αθήνας στο 76%, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και πάνω από 80%.
Τα ίδια περίπου ποσοστά ισχύουν και για τη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάζεται ελαφρώς χαμηλότερη πληρότητα. Πάντως, οι τελευταίες θέσεις εξαντλούνται προοδευτικά όσο πλησιάζουν οι μέρες της μεγάλης εξόδου, από Μεγάλη Τετάρτη έως Μεγάλη Παρασκευή, οπότε αναμένεται πληρότητα άνω του 90% από/προς Αθήνα και άνω του 95% από/προς Θεσσαλονίκη. Οι top αγορές προς την ελληνική πρωτεύουσα για την ίδια περίοδο είναι 1η η Βόρεια Ευρώπη με Στοκχόλμη και Ελσίνκι, 2η η Κεντρική Ευρώπη με Βιέννη, Ζυρίχη και Γενεύη, 3η η Γερμανία, 4η η Αγγλία, 5η η Κύπρος και 6ο το Μιλάνο. Σε υψηλότερα επίπεδα είναι ήδη η πληρότητα αμέσως μετά το Ορθόδοξο Πάσχα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη: μεταξύ 17-18 του μήνα η πληρότητα φτάνει στο 85% για τα δρομολόγια από Αθήνα και στο 95% από Θεσσαλονίκη.
Οσον αφορά το δίκτυο εσωτερικού, ήδη καταγράφεται πληρότητα πάνω από το 70% από Αθήνα και πάνω από το 85% από Θεσσαλονίκη. Οι top προορισμοί από Αθήνα με την ίδια υψηλή πληρότητα είναι η Μυτιλήνη, η Χίος, η Πάρος, η Λήμνος, η Σαντορίνη και η Κάρπαθος, ενώ από Θεσσαλονίκη η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Χίος, η Λήμνος και η Μυτιλήνη.
Σε δύο από τους μεγαλύτερους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, την Κρήτη και τη Ρόδο, για τα ξενοδοχεία που είναι ήδη ανοικτά -δεδομένου ότι η πλειονότητα και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να λειτουργήσει μετά το Πάσχα και έως τις αρχές Μαΐου- η πασχαλινή περίοδος είναι ένα ζέσταμα για τη θερινή σεζόν, με πολύ θετικές ενδείξεις όσον αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό λόγω και του Πάσχα των Καθολικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ρόδο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, το πρώτο του Απριλίου, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο 50 πτήσεις, με περίπου 9.000 επισκέπτες, όταν όλο τον Μάρτιο προσγειώθηκαν 67 πτήσεις με 10.500 τουρίστες. Επίσης, από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε και η κίνηση στην κρουαζιέρα όπου για τον Απρίλιο αναμένεται ο κατάπλους 29 κρουαζιερόπλοιων. Στη δε Κρήτη, οι πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό έχουν ξεκινήσει από τον Μάρτιο (πιο λίγες), ωστόσο ήδη από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, λόγω του Καθολικού Πάσχα, έχουν αυξηθεί και θα βαίνουν εφεξής ανά εβδομάδα αυξανόμενες έως το άνοιγμα όλων των εποχιακών ξενοδοχείων από τις αρχές Μαΐου και μετά.
Ταξίδια στο εξωτερικό
Βάσει των τουριστικών γραφείων, η ομοσπονδία fedHATTA επιβεβαιώνει μεν το αυξημένο ενδιαφέρον για Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερο για προορισμούς του εξωτερικού, αν ληφθεί υπόψη ότι φέτος το Πάσχα 7 στις 10 κρατήσεις αφορούν ταξίδια εκτός των τειχών.
Οι Ελληνες προκρίνουν ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως τη Ρώμη, τη Βαρκελώνη, τους προορισμούς της Νότιας Γαλλίας αλλά και το Παρίσι, τη Βουδαπέστη, τη Βιέννη, ενώ από τα στοιχεία των αεροπορικών προκύπτει αυξημένη ζήτηση και για περισσότερα μεμονωμένα ταξίδια στο… κλασικό Λονδίνο. Ακόμη, φέτος το Πάσχα τα τουριστικά γραφεία έχουν περισσότερα πακέτα και για τις ΗΠΑ -κυρίως για Νέα Υόρκη-, με τα Ιεροσόλυμα, την Κωνσταντινούπολη και την Αίγυπτο να είναι επίσης στις πρώτες προτιμήσεις στο πλαίσιο και του θρησκευτικού ιδεώδους. Ο κ. Τσιλίδης κατατάσσει και τους προορισμούς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στους προτιμώμενους του εξωτερικού που έχουν δει αύξηση φέτος από το ελληνικό κοινό, ενώ εντός των τειχών «οι κλασικοί προορισμοί στα Επτάνησα συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά και η Κρήτη, σε Χανιά και Ρέθυμνο». Στο ερώτημα πόσο αυξημένες είναι φέτος οι τιμές στα ταξίδια, είτε πρόκειται για την Ελλάδα είτε για το εξωτερικό, ο ίδιος επισημαίνει: «Πράγματι, υπάρχει αύξηση από 10% και πάνω, η οποία μπορεί να φτάνει και στο 20%-25% ανάλογα με τον προορισμό». Σημειωτέον ότι ούτως ή άλλως για την περσινή χρονιά οι αυξήσεις στα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων δεν είχαν περάσει τόσο στα τουριστικά πακέτα, δεδομένου ότι οι συμφωνίες ξενοδόχων – tour operators είχαν γίνει πολύ νωρίτερα, πριν από την αλματώδη άνοδο σε ενέργεια και πρώτες ύλες. Επομένως, μεγάλο μέρος των αυξήσεων έχει ενσωματωθεί πλέον στα πακέτα του 2023.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και η γνωστή εταιρεία ταξιδιωτικών αναλύσεων Mabrian εξετάζοντας 20 ευρωπαϊκούς αστικούς προορισμούς -συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας- ανά την Ευρώπη για την πασχαλινή περίοδο για διαμονή μεταξύ 10-17 Απριλίου. Η Mabrian διαπιστώνει ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί φέτος μεσοσταθμικά κατά 25,4%, με ρυθμούς σαφώς πάνω από τον μέσο πληθωρισμό, με βάση τα στοιχεία του Φεβρουαρίου.
Σε σύγκριση με το 2022, η μέση τιμή των ξενοδοχείων στην Αθήνα εμφανίζεται αυξημένη κατά 20%, με την ελληνική πρωτεύουσα να κατατάσσεται 11η στο σύνολο των 20 πόλεων, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 33% σημειώνει η Βαρκελώνη και ακολουθεί η Ρώμη με 30% και το Παρίσι με 29%. Στον αντίποδα, τις χαμηλότερες αυξήσεις κατά 5% και 7% σημειώνουν τα Τίρανα και η Μαδρίτη αντίστοιχα.
Οι αυξήσεις στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις κινούνται λοιπόν υψηλότερα του
πληθωρισμού και οι επιπλέον αιτίες εστιάζουν στις εξής παραμέτρους:
■ Καταρχάς, στη σημαντικά ενισχυμένη ζήτηση από το
ταξιδιωτικό κοινό που εξακολουθεί να υφίσταται και τη φετινή χρονιά
(πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που το ενεργειακό κόστος για τους
Ευρωπαίους τον χειμώνα ήταν χαμηλότερο του αναμενομένου).
■ Στη μεγάλη αύξηση του κόστους των προμηθειών και των πρώτων υλών, υψηλότερα του μέσου πληθωρισμού.
■ Στην αύξηση του κόστους προσωπικού, που παραμένει και το 2023 δυσεύρετο για τον κλάδο.
Πάντως, στη θετική πλευρά του νομίσματος, αυτή η προσαρμογή προς τα πάνω των τιμών δεν έχει επηρεάσει τη ζήτηση, αλλά είναι γεγονός ότι θα πρέπει να είναι και αντίστοιχο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
https://www.newmoney.gr