Κυριακή 11 Απριλίου 2021

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Τι ισχύει σε όλη τη χώρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

 

Από σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου:

  • Επιστρέφουν οι μαθητές Λυκείου και οι καθηγητές στα θρανία, με βασική προϋπόθεση την διεξαγωγή των self test. Το test θα πρέπει να διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και καθηγητή Λυκείου και εφόσον είναι αρνητικό θα επιδεικνύεται κατά την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Το μέτρο των τεστ, όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας,  επεκτείνεται και στο βοηθητικό προσωπικό, στο προσωπικό καθαριότητας, αλλά και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία:
    • Από τις δηλώσεις των αποτελεσμάτων των self tests μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας η θετικότητα καταγράφεται μέχρι στιγμής στο 0,27% και εντοπίστηκαν 408 δυνητικά νοσούντες.
    • Ειδικότερα, 236 μαθητές δήλωσαν θετικό τεστ και 98.965 αρνητικό, ενώ από το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό 172 τεστ ήταν θετικά και 50.887 αρνητικά.
  • Επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας το λιανεμπόριο θα ανοίξει με click in shop και click away, όπως δηλαδή σε όλη τη χώρα, ενώ στην Π.Ε Θεσσαλονίκης μόνο με click away. Παράλληλα στο λιανικό εμπόριο αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία πληθυσμού εμβαδού έχει ως εξής:
    • για επιφάνειες καταστημάτων έως 500τμ: 1 άτομο ανά 25τμ
    • για επιφάνειες άνω των 500τμ: για κάθε 100 τμ πλέον των 500 τ.μ., επιτρέπεται ένας πελάτης.
  • Επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση α) τον ΚΑΔ: 92.00.12.02 που αφορά τα ΟΠΑΠ play και β) τον ΚΑΔ: 92.00.12 που αφορά τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα/ κερματοδέκτη που παραμένουν κλειστά.

Όσον αφορά τον υγειονομικό χάρτη της χώρας:

  • Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο», εντάχθηκαν η περιφερειακή Ενότητα της Κω καθώς και ο δήμος Ήλιδας της Π.Ε Ηλείας.
  • Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν: η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (πλην των Δήμων Μαντουδίου- Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού) και Ευρυτανίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας , οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πέλλας , η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης , η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου, οι δήμοι Καλυμνίων και Λέρου, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου, ο δήμος Ανωγείων και ο δήμος Χανίων, οι δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας, ο δήμος Αμφίπολης, ο δήμος Βέροιας και ο δήμος Σερρών, ο δήμος Καρδίτσας, οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος, ο δήμος Γρεβενών, η δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Λαμιέων και Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
  • Παράλληλα λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας «κατεβαίνουν» από το «βαθύ κόκκινο» στο «κόκκινο» οι εξής περιοχές: Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, οι δήμοι Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ο δήμος Κατερίνης, ο δήμος Αστυπάλαιας καθώς και ο δήμος Σκιάθου. Από το επίπεδο, επίσης, πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») βγαίνει και μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (πλην των δήμων Λαμιέων και Λοκρών, οι οποίοι συνεχίζουν και παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο»).

 

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ηλικιακά μεγάλων ομάδων

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ηλικιακά μεγάλων ομάδων επειδή διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσησης από κορονοϊό. Από τα στοιχεία των έως τώρα εμβολιασμών προκύπτει ότι:

  • Στην ηλικιακή ομάδα 75 έως 79 ετών το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί με μία δόση ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού είναι 75%.
  • Στους 80 ετών και άνω είναι γύρω στο 63%.
  • Στην ομάδα των 70-75 είναι γύρω στο 57%.
  • Στους πολίτες ηλικίας 60 έως 69 ετών διαμορφώνεται γύρω στο 50%.

Με στόχο να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αναπτύξει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις:

  • Στην τελευταία συνέντευξή του (7 Απριλίου) απηύθυνε έκκληση - παράκληση στους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα για εμβολιασμό.
  • Επανέλαβε την ίδια έκκληση σε συνάντηση που είχε την επομένη (8 Απριλίου) στο Μέγαρο Μαξίμου με συμπολίτες μας 64 έως 93 ετών που έχουν εμβολιαστεί, τονίζοντας ότι το εμβόλιο είναι ασπίδα έναντι του κορονοϊού, για τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. 
  • Ανάλογη έκκληση απηύθυνε ο Πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών των συνταξιούχων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. «Θα πρέπει» τόνισε, «να κάνουμε όλοι μία προσπάθεια να προσέλθουν και να κάνουν το εμβόλιο. Έχουμε απτές αποδείξεις, όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και από τα στοιχεία που έχουμε από την Ελλάδα, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας οι οποίοι αρρωσταίνουν διασωληνώνονται ή δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Μέχρι στιγμής έχουμε καλά ποσοστά εμβολιασμού στις μεγαλύτερες ηλικίες, μπορούν να γίνουν, όμως, ακόμα καλύτερα. Η πλατφόρμα είναι μονίμως ανοιχτή και κάποιος ο οποίος ακόμα και σήμερα είναι καχύποπτος -και ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί- μπορεί να μπει να πάρει ραντεβού και να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό».

 

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για διόρθωση των σφαλμάτων των δασικών χαρτών

Η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί έργο εθνικής σημασίας το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και να μπει επιτέλους μια τάξη στα θέματα της ακίνητης περιουσίας. Έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Έτσι πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα.

  • Η προηγούμενη κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα βιαστικά και ιδεοληπτικά, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί τελικά η κατάσταση αντί να βελτιωθεί.
    • Σημειωτέον, ότι 5.000.000 στρέμματα αγροτικής γης είχαν εμφανιστεί την περίοδο 2017-2019 ως δασικά και 500.000 ΑΦΜ αγροτών αντιμετώπισαν πρόβλημα με τις εκτάσεις και τις επιδοτήσεις.
    • Κληρονομήσαμε 174.000 αντιρρήσεις, από τις οποίες μόλις 25.000 είχαν εξεταστεί από τις αρμόδιες επιτροπές. Αυτό σημαίνει πως, αν εξακολουθούσε ο ίδιος ρυθμός, θα απαιτούνταν 15 χρόνια για την ολοκλήρωση της εξέτασης των αντιρρήσεων και μάλιστα για το 50% των εκτάσεων.
  • Με τον νόμο (4685/2020) της Νέας Δημοκρατίας οι επιδοτήσεις αποκαταστάθηκαν αμέσως, οι αγρότες σώθηκαν (καθώς κινδύνευαν να χάσουν οριστικά την ιδιότητα του αγρότη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία) και τουλάχιστον οι μισοί πολίτες που είχαν υποβάλει αντιρρήσεις είδαν ότι η ίδια η Διοίκηση, αναμορφώνοντας τους δασικούς χάρτες, τους δικαίωσε.
  • Στους νέους δασικούς χάρτες εμφανίζονται πολύ μικρότερα προβλήματα. Βεβαίως υπάρχουν ακόμα προβλήματα λόγω της μορφολογίας του εδάφους και της σκληρής νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την έννοια των δασών και των δασικών εκτάσεων.
    • Η Πολιτεία δεν μπορεί να αγνοήσει τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ούτε τις προβλέψεις του άρθρου 24 του Συντάγματος. Αυτό δεν θα μπορούσε να το κάνει κανένας. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και λειτουργούμε μέσα σε ένα συγκεκριμένο συνταγματικό πλαίσιο.
    • Οι πολίτες έχουν όμως το δικαίωμα να υποβάλουν αντιρρήσεις, αμφισβητώντας ότι οι ιδιοκτησίες τους έχουν δασικό χαρακτήρα. Ωστόσο, θα ήταν προτιμότερο να περιμένουν τη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Να σημειώσουμε ότι το τέλος υποβολής αντιρρήσεων έχει μειωθεί κατά 50%.
  • Η Κυβέρνηση θα λάβει τα απαιτούμενα διοικητικά μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων επιμέρους προβλημάτων.
    • Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν από λίγες μέρες:
      • Αποφασίστηκε κατ’ αρχάς να δοθεί παράταση έξι μηνών στην υποβολή αντιρρήσεων, ώστε σε αυτό το χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες να προχωρήσουν στις διορθώσεις των σφαλμάτων.
      • Ανακοινώθηκε η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.
    • Ανάμεσα σε αυτά που πρόκειται να ληφθούν περιλαμβάνονται αποφάσεις του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών σε σχέση με το ζήτημα των φρυγανωδών εκτάσεων, των ασπαλάθων κλπ. Ένα τέτοιο μέτρο θα αλλάξει πλήρως την εικόνα στην Κρήτη και τα νησιά. 
    • Εάν, από την πορεία των πραγμάτων απαιτηθεί να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις, αυτές θα γίνουν, σε αρμονία πάντοτε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Ο νόμος έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το συνδικαλιστικό σωματείο των δασολόγων του Δημοσίου (δασαρχών και υπαλλήλων του Υπουργείου) και από ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες θεωρούν ότι ο νόμος είναι «περιβαλλοντοκτόνος» και «δασοκτόνος». Είναι κρίσιμο να κερδηθεί πρώτα η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να μην είναι «στον αέρα» κάθε νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Εάν γινόταν κάποια νομοθετική παρέμβαση, όσο η υπόθεση στο ΣτΕ ήταν ακόμη εκκρεμής, αυτό θα είχε θεωρηθεί από το ΣτΕ παρέμβαση στην εκκρεμή δίκη και θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες.
  • Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί:
    • Ακόμα και αν μία ιδιοκτησία κάποιου πολίτη θεωρηθεί δάσος, δεν την αποκτά το Δημόσιο. Η περιουσία αυτή εξακολουθεί να ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη.
    • Η βόσκηση επιδοτείται, ακόμη και όταν γίνεται σε δασικές εκτάσεις.

--

Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr