Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Καμία ιδιωτικοποίηση στο νερό -Έλεγχος και λογοδοσία σε όλους τους παρόχους νερού για την προστασία των καταναλωτών


Το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται.
  Στα δημόσια μονοπώλια -όπως υπογράμμισε χθες στην Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου- είναι απαραίτητο να υπάρχει έλεγχος και εποπτεία, αλλά και ρύθμιση της τιμολογιακής τους πολιτικής από την Πολιτεία με σκοπό την προστασία των καταναλωτών.  Γκρέμισε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί δήθεν «ιδιωτικοποίησης» του νερού και υπογράμμισε  την ανάγκη λογοδοσίας των φορέων διαχείρισης υδάτων επισημαίνοντας ανάμεσα στα άλλα:

  • Η Κυβέρνηση προχωρά σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία διότι ειδικά όταν έχουμε δημόσια μονοπώλια, εκεί χρειάζεται να υπάρχει τόσο η ρύθμιση της τιμολογιακής πολιτικής όσο και ο έλεγχος και η εποπτεία για τις υπηρεσίες που αυτά παρέχουν.
  • Η Πολιτεία δεν εκχωρεί καμία αρμοδιότητα σχεδιασμού υδατικής πολιτικής προς μία ρυθμιστική αρχή. Αναφέρεται ρητά στο νομοσχέδιο ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ο αρμόδιος φορέας που χαράσσει την πολιτική για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτων.
  • Ανατίθενται στη Ρυθμιστική Αρχή αρμοδιότητες μόνο εποπτείας και ελέγχου, σε καμία περίπτωση ο καθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής.
  • Δεν προβλέπεται και δεν υποκρύπτεται καμία παρούσα ή μελλοντική ιδιωτικοποίηση των φορέων διαχείρισης υδάτων.
  • Θωρακίζεται η λογοδοσία των φορέων διαχείρισης ύδατος και η διαφάνεια, υπέρ των καταναλωτών.
  • Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ρυθμίζεται κατά τρόπο συνεκτικό το πεδίο της Ρυθμιστικής και Ελεγκτικής εποπτείας των φορέων που διαθέτουν το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδατος στη γεωγραφική περιοχή τοπικής τους αρμοδιότητας, δηλαδή σε Δήμους, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΟΤΑ, ΔΕΥΑ) κλπ.
  • Υπάρχουν 295 φορείς παροχής ύδατος. Μόλις το 38% αναρτά τα στοιχεία που οφείλει και δεν γνωρίζουμε καν αν μετρούν συστηματικά την ποιότητα του νερού που παρέχουν στους πολίτες.
  • Σύμφωνα με στοιχεία που δηλώνουν οι ίδιες οι ΔΕΥΑ, έχουν απώλειες μέχρι και 62%. Υπάρχουν ΔΕΥΑ που χρεώνουν δυο φορές πιο ακριβά το νερό στους δημότες τους, με βάση τα στοιχεία που εκείνες αναφέρουν.
  • Μια Ανεξάρτητη Δημόσια Ρυθμιστική Αρχή είναι δημόσιος έλεγχος. Για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει αυτός ο έλεγχος και η εποπτεία στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος; Μήπως για να αποφασίζει ο εκάστοτε Υπουργός και η εκάστοτε Κυβέρνηση αν θα επιβάλλει πρόστιμα στους Δήμους; Αυτά είναι ρουσφέτια, όχι εκείνα που αναπόδεικτα κατηγορεί την Κυβέρνηση.
  • Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα 2015-2019 επιβλήθηκαν συνολικά μόλις 9 πρόστιμα. Επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας το διάστημα 2019- 2020 επιβλήθηκαν συνολικά 62 πρόστιμα.
  • Δεν αναφέρεται πουθενά στην έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου προς ψήφιση είναι αντισυνταγματικές.

  Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr