Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

ΕΛΛΑΣ: Η αρχαία Ελληνική Φοινίκη της Ηπείρου





Το μαντείο και ο ναός του Άμμωνος στην όαση του Σιβάχ της Λιβυκής ερήμου, λεγόταν και Αμμωνία, Αμμωνιακή χώρα, (Πτολεμαίος IV, 5, 23) ή και…απλώς Άμμων ή Άμμωνος και «μαντείο των Αμμωνίων» και «το εν Λιβυκή μαντείο».
 
Η όαση, της Σιβάχ, κατά την αρχαιότητα ήταν πλούσια σε φοίνικες και πηγές. Περίφημη από αυτές ήταν η ονομαζόμενη «Κρήνη του Ηλίου» το νερό της οποίας, ήταν χλιαρό κατά την αυγή, ψυχρότερο κατά το μεσημέρι και μετά της μεσημβρινές ώρες άρχιζε να θερμαίνεται ούτως ώστε το βράδυ εξακολουθούσε να είναι χλιαρό, αλλά περί το μεσονύκτιο σχεδόν έβραζε, για να αρχίσει βαθμηδόν να χάνει τη θερμότητά του μέχρι ότου και πάλι την αυγή ήταν χλιαρό.

Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον σήμερα, τίποτε παρόμοιο δεν παρουσιάζουν οι πηγές της οάσεως Σιβάχ, των οποίων το νερό κυμαίνεται μεταξύ των 28ο – 29ο βαθμών Κελσίου, έχει δηλαδή την φυσική διακύμανση του ενός βαθμού.

Αναφέρουν επίσης, ΑΜΜΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ή ΑΜΜΩΝΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, το αρχαιότερο όνομα των ιερογλυφικών της Αιγύπτου.

Δεν έχει κατορθωθεί ακόμα να εξακριβωθεί από πότε ο Άμμων των Θηβών ετιμάτο στην Λιβυκή έρημο και απόκτησε τόπο ιδίου Μαντείου. Το πιθανότερο είναι ότι το μαντείο, τουλάχιστον, δεν είχε ιδρυθεί προ της εποχής των Ραμσιδών.

Αυτά αναφέρουν με λίγα λόγια οι ιστορικές πηγές για το Μαντείο του Αμμωνείου Διός της Σιβάχ.
Όσο η παγκόσμια φιλολογική κοινότητα, δεν στρέφει τη σκέψη της προς τις απαρχές της ελληνικής πραγματικότητας, τόσο θα απομακρύνονται από την αλήθεια, και τα αποτελέσματα θα προβληματίζουν κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

Το σημερινό μας άρθρο δεν έχει σκοπό να............. Συνέχεια εδώ
ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις