Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Παρατείνονται για μια ακόμα εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα

 


Παρατείνεται για μια ακόμα εβδομάδα το υφιστάμενο καθεστώς των περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα από σήμερα Δευτέρα 11 Ιανουαρίου μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου ισχύουν τα εξής:

  • Παραμένει σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, καθώς και κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής συμπεριλαμβανομένης της περιποίησης νυχιών.
  • Παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.
  • Για τους χώρους λατρείας παρατείνεται το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς, δηλαδή τέλεση λειτουργιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών. Η ατομική λατρεία είναι δυνατή παρεμπιπτόντως, δηλαδή στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης. Ενώ ως προς τις κηδείες υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συμμετοχή α' βαθμού συγγενών έως και 9 άτομα.
  • Σχετικά με τις εταιρείες, συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλε-εργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.
  • Όσον αφορά τη λειτουργία των δικαστηρίων, εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες, με ορισμένες επιπλέον δίκες, ιδίως εκούσιας δικαιοδοσίας. Την ίδια στιγμή, παραμένουν σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα, που μεταξύ άλλων προβλέπουν ανώτατο όριο 15 ατόμων στην αίθουσα, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους.
  • Από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 16-17 Ιανουαρίου, ξεκινούν αγώνες της Σούπερλιγκ 2 και της volley league με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη super league 1 και χωρίς παρουσία κοινού.
  • Σχετικά με τις αφίξεις από το εξωτερικό:
    • Όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα μας έως και την 21η Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής για επτά ημέρες.
    • Στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form (PLF).
    • Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το επταήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού.
    • Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα μας πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους και να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα PLF.

Παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 18 Ιανουαρίου στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της Δυτικής Αττικής, στους δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, στις τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, καθώς και στην Κάλυμνο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Συγκεκριμένα παρατείνεται:

  • Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, των Δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, των ΤΚ Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, καθώς και εκτός της νήσου Καλύμνου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Η απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών από τις 18:00 έως τις 05:00, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Η αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ).


Ανοίγουν νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής

Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές και οι μαθήτριες των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και της Ειδικής Αγωγής από σήμερα 11 Ιανουαρίου 2021. Για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής:

  • Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά.
  • Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση.
  • Προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.
  • Ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.
  • Για την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών). Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

 

Η δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί

  • Μέχρι τις 8/1/21, 13 ημέρες από την έναρξη των εμβολιασμών, και σύμφωνα με το our world in data, η Ελλάδα είχε εμβολιάσει το 0,33% (34.787 εμβόλια) του πληθυσμού της όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος εμβολίων είναι στο 0.23%. Υπάρχουν μόλις 7 χώρες παγκοσμίως που έχουν ξεπεράσει το 1%, εκ των οποίων μόνο η Δανία (1,76%) ανήκει στην ΕΕ. 
  • Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η ΕΕ με τις παραγωγούς εταιρίες των εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί έως τώρα (pfizer και Moderna) -και της σχετικής κλείδας που ορίζει τις εθνικές κατανομές σε κάθε κράτος μέλος-, έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν για τον Ιανουάριο συνολικά 424.624 δόσεις δηλαδή 212.312 εμβόλια. Ο αριθμός αυτός διατίθεται σύμφωνα με τις υποδείξεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό δημοσίων-ιδιωτικών νοσοκομείων και σε ιδιώτες γιατρούς, σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και σε ηλικιωμένους άνω των 85 ετών. 
  • Η δυνατότητα εμβολιασμού δεν θα παραμείνει στις ~8.000/ημερησίως καθόλη τη διάρκεια του 2021, όπως διάφοροι καλόπιστα (ή όχι) υπέθεσαν ή φοβήθηκαν. Ξεκινήσαμε από μερικές εκατοντάδες εμβόλια την ημέρα την πρώτη εβδομάδα, ανεβήκαμε στις 5.000+ στις 4/1, χθες υπερβήκαμε τις 8.000 και από 20/1 που τα εμβολιαστικά κέντρα θα φτάσουν τα 189 με 367 εμβολιαστικές γραμμές, θα φτάσουμε τα 17.500 εμβόλια ημερησίως (~48 εμβόλια/ημερησίως/εμβολιαστική γραμμή) για τον υπόλοιπο Ιανουάριο με στόχο την εξάντληση της πλειονότητας των διαθεσίμων εμβολίων του πρώτου μήνα. 
  • Οι γραμμές εμβολιασμού αναπτύσσονται σταδιακά και όχι όλες μαζί διότι συσχετίζονται υποχρεωτικά:
    • Με το διαθέσιμο αριθμό εμβολίων που έχουμε παραλάβει.
    • Την ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού που διενεργεί τους εμβολιασμούς χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και διαδικασίες καταχώρισης που εφαρμόζονται για πρώτη φορά.
    • Την προσεκτική δοκιμή μιας εξαιρετικά συνθέτης εφοδιαστικής αλυσίδας διανομής των φιαλιδίων του εμβολίου υπό πολύ αυστηρές προδιαγραφές αποθήκευσης, ψύξης και μεταφοράς από τα 5 hubs σε όλη την Ελλάδα. 
  • Όσον αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού:
    • Μέχρι το Σάββατο 9 Ιανουαρίου είχαν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση του εμβολίου 40.163 άτομα.
    • Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα  για τα ραντεβού εμβολιασμού κατά της covid-19.
    • Στις 20 Ιανουαρίου:
      • Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση  του σχεδίου "Ελευθερία" με τον εμβολιασμό των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου.
      • Επίσης, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού των φιλοξενουμένων και εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης.  
      • Ξεκινά η δεύτερη φάση με τον εμβολιασμό πολιτών άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα. 
    • Στόχος είναι μέχρι το τέλος του μήνα  να εμβολιαστούν 220.000 άτομα, έχοντας εξασφαλίσει για αυτούς και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer. 
  • Ένα από τα ζητήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε σε αυτή τη φάση είναι η σχέση περιορισμένης προσφοράς και αυξημένης ζήτησης. Ακόμη πιο μαζικοί εμβολιασμοί θα είναι εφικτοί στη χώρα μας όταν αδειοδοτηθούν περισσότερα εμβόλια ώστε να διαθέτουμε και μεγαλύτερες ποσότητες φιαλιδίων.

 

Προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ»

Πραγματοποιήθηκε, στις 31 Δεκεμβρίου 2020, τη δεύτερη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ». Πληρωμές που ανέρχονται συνολικά στα 13,3 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 57.205 δανείων και 38.054 δικαιούχων. Έτσι, συνυπολογίζοντας και την πρώτη φάση, που ολοκληρώθηκε τον μήνα Νοέμβριο του 2020, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, στους δικαιούχους του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» ανέρχεται στα 23,2 εκατ. ευρώ.

  • Οι δικαιούχοι είναι δανειολήπτες οι οποίοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην Α΄ κατοικία και δεν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής. Οι δανειολήπτες που έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας αναστολής, θα επωφεληθούν από την κρατική επιδότηση μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος της αναστολής.
  • Η κρατική επιδότηση καλύπτει τη μηνιαία δόση των δανείων τους σε ποσοστό έως 90%, για χρονικό διάστημα 9 μηνών, με τους δικαιούχους να καλούνται, πλέον, να πληρώσουν μόνο το μέρος της δόσης του δανείου που τους αναλογεί, ακριβώς με την ίδια διαδικασία που ίσχυε έως τώρα.
  • Θα ακολουθήσει και νέα φάση πληρωμών της επιδότησης, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η επεξεργασία πρόσθετου αριθμού αιτήσεων, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
  • Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 160.000 μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Η υλοποίηση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» αποτελεί ακόμα μία έμπρακτη απόδειξη της προσήλωσης της Κυβέρνησης στην εφαρμογή πολιτικών με οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Στο 65% η απορρόφηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Ιδιαίτερα ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα που κατέγραψε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 με την ολοκλήρωση του 2020, στη βάση την εντατικής και δημιουργικής προσπάθειας που καταβλήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους με στόχο την επιτάχυνση και τη βελτίωση των βασικών δεικτών υλοποίησής του και μάλιστα σε μία πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία λόγω της επέλευσης της πανδημίας. Συγκεκριμένα:

  • Σημαντική ήταν η πρόοδος στην ενεργοποίησή του, καθώς οι εντάξεις έργων ξεπέρασαν το 113% και οι νομικές δεσμεύσεις το 100% των συνολικών του πόρων, σε όρους δημόσιας δαπάνης.
  • Εξαιρετικά υψηλή ήταν και η απορρόφηση των πόρων του ΠΑΑ, η οποία έφτασε σε ποσοστό το 65%, με ετήσιες πληρωμές δημόσιας δαπάνης της τάξης των 715 εκ. €, επίδοση που συγκαταλέγεται στις καλύτερες διαχρονικά και βεβαίως στις υψηλότερες σε σχέση και με τη συνολικότερη πρόοδο υλοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
  • Με τις επιδόσεις αυτές, το ΠΑΑ υπερκάλυψε το στόχο του ΕΣΠΑ για το έτος 2020, συνεισφέροντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσά πληρωμών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατ΄ επέκταση εισροής κοινοτικών πόρων στη χώρα.
    Επίσης, υπερκάλυψε τις υποχρεώσεις του κανόνα ν+3, τον στόχο πληρωμών που θέτει η Ε.Ε. για το έτος 2020, ενώ έχει ουσιαστικά καλυφθεί ο στόχος πληρωμών και για το έτος 2021.


 


--

Νέα Δημοκρατία, Διεύθυνση Πληροφορικής

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις