Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

ΝΔ - Παραδόθηκαν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Moderna

 


  • Μέχρι χθες πραγματοποιήθηκαν συνολικά 64.824 εμβολιασμοί που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,59% του πληθυσμού, ενώ κατά την χθεσινή ημέρα εμβολιάστηκαν 8655 άτομα, ανεβάζοντας τον ημερήσιο αριθμό των εμβολιασμών.
  • Ο εμβολιασμός των υγειονομικών συνεχίζεται και ταυτόχρονα διενεργείται και ο εμβολιασμός σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Από 16 Ιανουαρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας άνω των 85 ετών.
  • Μέχρι χθες είχαμε 106.000 επιβεβαιωμένα ραντεβού για το εμβόλιο μέσω της ηλεκρονικής πλατφόρμας. Επίσης έχουν σταλεί δεκάδες χιλιάδες sms με τις προτεινόμενες ημερομηνίες εμβολιασμού τους.
  • Οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα γίνονται χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό και είναι ανάλογοι της διαθεσιμότητας των εμβολίων:
    • Χθες παραδόθηκαν οι πρώτες 8.000 δόσεις του εμβολίου  της Moderna και αναμένονται άλλες 12.000 εντός του Ιανουαρίου. Επιπλέον τον Φεβρουάριο θα παραδοθούν 115.000 δόσεις και τον Μάρτιο 105.000 δόσεις. Έτσι οι παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο θα φτάσουν τις 240.000 δόσεις.
    • Παράλληλα, η χώρα μας μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο άλλες 558.675 δόσεις. Σύνολο από την εταιρεία Pfizer 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου στις οποίες αναμένεται να προστεθούν και άλλες 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Σε αυτές τις παραδόσεις αναμένεται να προστεθούν, εφόσον λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μέσα στον Ιανουάριο, από την AstraZeneca  πάνω από 400.000 δόσεις στις αρχές Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσουν άλλες 800.000 δόσεις εντός Φεβρουαρίου, 1,5 εκατομμύριο τον Μάρτιο και 2,2 εκατομμύρια τον Απρίλιο.
  • Επιπλέον αναμένεται και  η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson που είναι μονοδοσικό και πιο εύκολο στη διαχείριση σαν εμβόλιο.

 

3+3 βασικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Τρεις βασικές αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

  • Πρώτη, η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα:
    • Η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2021.
    • Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.  
  • Η δεύτερη αλλαγή αφορά στον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις και προγραμματίζεται για τις επόμενες Πανελλαδικές (2022):
    • Στην Α φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ.
    • Στη Β φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.
    • Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.
  • Τρίτον, εισάγεται χρονικό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ). 

Τρεις αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο και όσον αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων. Αυτές αφορούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου. Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.
  • Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα. 
  • Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.

Το νομοσχέδιο με τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, εισάγει αλλαγές που στοχεύουν στο να αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του συστήματος και βρίσκονται στον πυρήνα των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας.

 

Αρχίζουν τα έργα στον Σκορπιό

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, που προβλέπει την έγκριση χωροθέτησης του επενδυτικού σχεδίου «Κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας» στη νήσο Σκορπιός (ΦΕΚ 870 Δ’ / 31.12.2020).

  • Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο που θα υλοποιηθεί αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια και αφορά στην δημιουργία σύγχρονων πολυτελών τουριστικών υποδομών σε έκταση 161 στρεμμάτων στη νήσο Σκορπιός. 
  • Η επένδυση περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – το κύριο τουριστικό συγκρότημα, κέντρο πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων, φάρμα, αμφιθέατρο, ελικοδρόμιο και επέκταση λιμενικών εγκαταστάσεων. 
  • Το έργο έχει προϋπολογισμό 165 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 130 νέες θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία του.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων με εξαιρετικά ταχείς διαδικασίες προχώρησε στην έγκριση χωροθέτησης του επενδυτικού σχεδίου για τον Σκορπιό. Ένα έργο εμβληματικής σημασίας, το οποίο για αρκετό καιρό παρέμεινε στα συρτάρια τώρα προχωρά για να δώσει στη χώρα μας θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία.

 

Νέα παράταση για τους δανειολήπτες του «νόμου Κατσέλη»

Παρατείνεται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού υποθέσεων  του λεγόμενου «Νόμου Κατσέλη», με τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του ΑΣΕΠ».

  • Η παράταση αφορά όσους είχαν υποβάλει αρχική αίτηση υπαγωγής στον λεγόμενο «Νόμο Κατσέλη» πριν από το 2015, καθώς για τους υπόλοιπους δανειολήπτες που υπήχθησαν μετά από το 2015 στις διατάξεις του εν λόγω νόμου. Η καταληκτική ημερομηνία για επαναπροσδιορισμό με βάση το νέο σύστημα (ειδική πλατφόραμα) έχει οριστεί διαδοχικά ανά 15νθημερο έως την 31η Μαΐου 2021.
  • Με την τωρινή τροπολογία δίδεται ο αναγκαίος χρόνος (15νθήμερη παράταση) στους δικηγόρους, προκειμένου να εξοικειωθούν περαιτέρω με τη λειτουργία της ειδικής πλατφόρμας, ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι υποθέσεις και να προστατευθούν τα δικαιώματα του κάθε δανειολήπτη που χρήζει δικαστικής προστασίας.
  • Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 20.000 δανειολήπτες από τους συνολικά 37.000 υπόχρεους σε επαναπροσδιορισμό της συζήτησης της υπόθεσής τους έχουν εισέλθει στην ειδική πλατφόρμα, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την επιτυχή λειτουργία της πλατφόρμας και μάλιστα σε συνθήκες πρωτόγνωρες εξαιτίας της πανδημίας.
  • Σημειώνεται ότι από την κοινοποίηση του επαναπροσδιορισμού της συζήτησης μιας υπόθεσης, οι δανειολήπτες έχουν πρόσθετο χρόνο 2 μηνών για την υποβολή των προτάσεων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά  γεγονός που καταρρίπτει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για δήθεν ασφυκτικές προθεσμίες.

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της μερικής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιτίας της πανδημίας, έχει αναστείλει όλους τους πλειστηριασμούς και τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης όχι μόνο για τη α’ κατοικία αλλά για όλα τα δάνεια.

 

Θετικό το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης για το 2020

  • Θετικό ήταν τον Δεκέμβριο το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Δεκέμβριο ήταν θετικό κατά 2.116 θέσεις εργασίας, ενώ σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η αλλαγή τάσης, καθώς τους δύο προηγούμενους μήνες (Οκτώβριο και Νοέμβριο) το ισοζύγιο ήταν αρνητικό. Τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν 93.370 αναγγελίες πρόσληψης και 91.254 αποχωρήσεις, από τις οποίες οι 36.546 ήταν οικειοθελείς και οι 54.708 προκύπτουν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
  • Θετικό (+93.003 θέσεις) ήταν το ισοζύγιο της μισθωτής απασχόλησης και για το σύνολο του έτους 2020, καθώς αθροιστικά το προηγούμενο έτος καταγράφηκαν 1.986.442 προσλήψεις και 1.893.439 αποχωρήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία του ΟΑΕΔ από τις χειρόγραφες υποβολές η τελική τιμή του ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης για το 2020, διαμορφώνεται στις 85.954 θέσεις εργασίας.

Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας αντανακλούν τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και τα άμεσα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την προστασία των θέσεων εργασίας και την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.


Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις