Από το άρθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»:
… Στην περίπτωση της Ελλάδας, η μάχη κατά της πανδημίας έγινε πιο σύνθετη, καθώς αυτή ενέσκηψε ταυτόχρονα με την ασύμμετρη επίθεση στα βόρεια σύνορά μας από μεταναστευτικά κύματα από την Τουρκία. Αλλά και σε μια στιγμή, που η οικονομία έβγαινε από το τέλμα μιας δεκαετούς καθήλωσης για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Συνεπώς όλα τα μέτωπα ήταν κρίσιμα και επάλληλα. …
Με το βλέμμα στο χθες, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ελλάδα αμύνθηκε με επιτυχία στα πολλά και δύσκολα που την πολιόρκησαν. Ζυγίζοντας το σήμερα, θα συμπεραίναμε πως, παρά τις απώλειες, ο οικονομικός και κοινωνικός της ιστός έμεινε όρθιος. Δυναμικός και οπλισμένος με πυκνές εμπειρίες. Ενώ, ατενίζοντας το αύριο, θα μπορούσαμε να νιώσουμε πιο αισιόδοξοι, με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού να προχωρεί και την προοπτική της ανάκαμψης να διαγράφεται, πλέον, σαφέστερα από ποτέ. …
Κάποια συμπεράσματα, ωστόσο, νομίζω, ότι θα μπορούσαν να αποτυπωθούν, έστω και επιγραμματικά, στις απαντήσεις 4 βασικών ερωτημάτων:
- Τι επιλέξαμε; Να δράσουμε με τόλμη και εγκυρότητα. Από την αρχή, λοιπόν -και σε αντίθεση, τότε, με τα περισσότερα κράτη- η ελληνική κυβέρνηση συγκρότησε ειδική Επιστημονική Επιτροπή, ώστε να κινείται με βάση τις μετρήσεις και τις εισηγήσεις της. Και θέλησε να κινείται προληπτικά, προλαβαίνοντας τις επιθέσεις του ιού…
- Τι αποφασίσαμε; Την πρόταξη της δημόσιας υγείας. Γιατί χωρίς υγιείς πολίτες δεν υπάρχει ούτε παραγωγή, ούτε κατανάλωση, ούτε υπηρεσίες. 'Αρα, ούτε και εθνική οικονομία. Από την άλλη πλευρά, είναι η οικονομία που χρηματοδοτεί την υγεία. 'Αρα, μαζί με τις υγειονομικές δομές έπρεπε να μείνουν όρθιες και οι οικονομικές…
- Τι πετύχαμε; Ελάχιστα μπροστά στους συνανθρώπους που θρηνήσαμε. Όμως πολλά σε σύγκριση με εκείνα που αποτρέψαμε. Και ακόμη περισσότερα σε σχέση με όσα προστατέψαμε.
Γιατί, πράγματι, η Ελλάδα κατόρθωσε να ελέγξει την εξάπλωση της
πανδημίας, κρατώντας αλώβητο τον ιστό της οικονομίας. Και σφυρηλατώντας
μία σχέση εμπιστοσύνης κράτους-πολίτη δίχως προηγούμενο. Βεβαίως, η
ανόρθωση του ΕΣΥ και η συντήρηση του εισοδήματος είναι το προφανές
αποτέλεσμα. Γιατί πίσω απ' αυτό κρύβεται η δύναμη της μετατροπής μιας
κρίσης σε επιταχυντή προόδου σε διαφορετικά επίπεδα:
- Στην ψηφιοποίηση του κράτους υπέρ του πολίτη.
- Στον προσανατολισμό της παραγωγικής δραστηριότητας στα ζητούμενα της συγκυρίας.
- Στην ανάπτυξη της εθνικής επιστημονικής έρευνας.
- Και στη γόνιμη συστράτευση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.
Όλα αυτά, εν μέσω τεράστιας πίεσης. Αλλά με μεγάλη ταχύτητα και με συνεχή ενημέρωση των Ελλήνων.
- Τέλος, τι διδαχτήκαμε; Πρώτα από όλα, επιβεβαιώθηκε ο αναντικατάστατος ρόλος ενός σύγχρονου και ευέλικτου κράτους σε κάθε εθνική δοκιμασία. Η σημασία της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της συμμαχίας κοινωνίας και Πολιτείας. Και, βέβαια, η ισχύς μιας κυβέρνησης με σχέδιο και τόλμη….
Όλα τα παραπάνω -μαζί, ασφαλώς, με τις καθυστερήσεις ή αστοχίες που υπήρξαν στη διάρκεια της μάχης- αφορούν και τον προσωπικό μου απολογισμό. Δώδεκα μήνες ευθύνης, που κύλησαν με τον ίδιο τρόπο: Με το ερώτημα, κάθε βράδυ, αν οι επιλογές μας ήταν οι σωστές και με την απόφαση, κάθε πρωί, να γίνουν καλύτερες. Κάτι που νομίζω ότι οι πολίτες το ξέρουν και με την υπεύθυνη στάση τους, εδώ και τόσο καιρό, το αναγνωρίζουν. Και το πιστοποιούν με τη συμμετοχή τους στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού.
Πράγματι, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη. Και θα έλθει νωρίτερα αν φανούμε προσεκτικοί. Αν αντλήσουμε δύναμη απ' τις πολλές δυσκολίες που βρίσκονται πίσω και διανύσουμε με πειθαρχία τα λίγα βήματα που μας χωρίζουν από την άνοιξη της ελευθερίας. Τηρώντας τα μέτρα προστασίας μέχρι ο θώρακας του εμβολίου να καλύψει ολόκληρη τη χώρα. Γιατί τότε στόχος θα έχει επιτευχθεί: Ο πρώτος χρόνος του κορoνοϊού στην Ελλάδα θα περάσει στην Ιστορία ως ο μόνος χρόνος της πανδημίας.
Πώς θα γίνει ψηφιακό το κτηματολόγιο
- Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα 390 υποθηκοφυλακεία που σήμερα υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα μετεξελιχθούν σταδιακά και στο σύνολο τους, σε 92 σύγχρονα νέα κτηματολογικά γραφεία υπό την εποπτεία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει 6 από τα 17 κτηματολογικά γραφεία και 15 από τα 75 υποκαταστήματά τους.
- Έχει ήδη καταρτιστεί μια στρατηγική ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου μέχρι το 2024, με εμπροσθοβαρή αποτελέσματα ήδη από το 2021, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «έτος-ορόσημο», προκειμένου να διευκολυνθούν και να εξυπηρετούνται εύκολα και γρήγορα πολίτες και επαγγελματίες του κλάδου στις καθημερινές συναλλαγές με το Κτηματολόγιο. Μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να επιταχυνθεί η κεντρική αυτή στρατηγική που θα βασίζεται σε τρεις άξονες:
- Επίσπευση της Κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα. Στόχος είναι μέσα στο 2021 να έχει ξεκινήσει και να φτάσει σε σημαντικό βαθμό ολοκλήρωσης η συλλογή δηλώσεων και στο υπόλοιπο 7% της ελληνικής Επικράτειας. Η συλλογή δηλώσεων αποτελεί το πρώτο επίπεδο Κτηματογράφησης όπου οι πολίτες καλούνται να έρθουν σε επαφή με το Κτηματολόγιο και να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους. Στη συνέχεια ακολουθούν το στάδιο της Προανάρτησης και τέλος της Ανάρτησης όπου πλέον η ιδιοκτησία των πολιτών κατοχυρώνεται και θωρακίζεται, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό περιβάλλον. Σε λίγες ημέρες ξεκινάει η Συλλογή Δηλώσεων στο Ρέθυμνο, ακολουθούν τον Μάιο οι Κυκλάδες, λίγο αργότερα τα Χανιά και το Ηράκλειο και στο τέλος του έτους η Κέρκυρα και η Θεσπρωτία. Παράλληλα, και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας οι πολίτες που δεν έχουν μέχρι σήμερα δηλώσει την ακίνητη ιδιοκτησία τους μπορούν να το κάνουν χωρίς την επιβολή προστίμων.
- Επιτάχυνση του μετασχηματισμού των παλαιών υποθηκοφυλακείων σε σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία. Τα 390 υποθηκοφυλακεία που σήμερα υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα μετεξελιχθούν σταδιακά και στο σύνολο τους σε 92 σύγχρονα νέα Κτηματολογικά Γραφεία υπό την εποπτεία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει 6 από τα 17 κτηματολογικά γραφεία και 15 από τα 75 υποκαταστήματά τους και αναμένεται μέσα στο 2021, παρά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, ο μετασχηματισμός να εξελιχθεί ομαλά καθώς κάθε μήνα ανοίγουν δυο νέα κτηματολογικά γραφεία. Εντός του επόμενου τριμήνου ανοίγουν νέα Κτηματολογικά Γραφεία στο λεκανοπέδιο της Αττικής (Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια, Ηλιούπολη) αλλά και στην περιφέρεια (Πάτρα, Μυτιλήνη, Έδεσσα, Σέρρες) και ακολουθεί τον Ιούνιο η Θεσσαλονίκη.
- Ψηφιοποίηση δομών και υπηρεσιών του Κτηματολογίου με στόχο να εξελιχθεί σε ένα «ψηφιακό Κτηματολόγιο». Ήδη το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει προγραμματίσει την λειτουργία πολλών νέων ψηφιακών υπηρεσιών εντός του προσεχούς εξαμήνου, που θα αναβαθμίσουν σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών που συνεργάζονται με το Κτηματολόγιο. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι ο πολίτης και ο επαγγελματίας να μην χρειάζεται να επισκέπτεται τα κατά τόπους Κτηματολογικά Γραφεία αν εξαιρέσουμε τις απολύτως απαραίτητες συναλλαγές με τον φορέα οι οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με ψηφιακό τρόπο.
- Μέσα σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η έναρξη υλοποίησης εντός του έτους και της ψηφιοποίησης του Αρχείου των Υποθηκοφυλακείων, το οποίο κατά προσέγγιση φτάνει τις 600.000.000 σελίδες. Το έργο είναι προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να απαλλάξει το ελληνικό Δημόσιο από τόνους χαρτιού και από την ανάγκη ύπαρξης μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, καθώς όλα τα αρχεία θα αποκτήσουν ψηφιακή μορφή. Το τεύχος δημοπράτησης προβλέπει μέχρι τέσσερις αναδόχους με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης την επόμενη τριετία.
Η μεγαλύτερη Ενεργειακή Κοινότητα ΑΠΕ στο Μεσολόγγι
Την εκκίνηση των διαδικασιών παραχώρησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έκτασης 1.300 στρεμμάτων στην περιοχή του Μεσολογγίου, με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης Ενεργειακής Κοινότητας ΑΠΕ στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
- Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο θα είναι της τάξης των 108 MW και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στο ύψος των 90.000.0000 ευρώ.
- Στόχος μας η μείωση του κόστους άρδευσης για τους αγρότες.
Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr