Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη και δίκαιη

 


Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Reuters:

  • Είμαι πεπεισμένος ότι η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη και δίκαιη. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, θα ξεπεράσουμε τον στόχο (50% του 2019) που έχουμε θέσει για τον τουρισμό το τρέχον έτος και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αναθεωρήσαμε προς το καλύτερο τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη το 2021.
  • Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας.
  • Θα είμαστε σε θέση να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και θα το πετύχουμε με την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.
  • Η Ελλάδα γίνεται ένας ελκυστικός προορισμός για τις ξένες επενδύσεις, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και πέρα από τους “παραδοσιακούς” τομείς όπως ο τουρισμός.
  • Λόγοι για τους οποίους μπορεί κανείς να είναι πραγματικά αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας:
    • Έχουμε στη διάθεσή μας τα πρόσθετα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 32 δισ. ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν στην Ελλάδα τα επόμενα έξι χρόνια.
    • Δανειζόμαστε με ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων, αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών μας,
    • Αντιστρέψαμε την πορεία της ΔΕΗ, που ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και τώρα θεωρείται μια εντυπωσιακή ιστορία επιτυχίας για το πώς μπορεί να μεταμορφωθεί μια κρατική εταιρεία.
  • Είχαμε μια πολύ ανοιχτή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν και νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε πρόσφυγες και μετανάστες όσο πιο κοντά γίνεται στην πατρίδα τους. Είναι λογικό η ΕΕ να συνδράμει τη γειτονική χώρα προκειμένου να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα.
  • Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κι αυτό είναι το διεθνές δίκαιο.

 

EUMED 9: Θεμελιώδης προτεραιότητα η ασφάλεια και η σταθερότητα σε όλο το εύρος της Μεσογείου

Τις δεσμεύσεις τους για συνεργασία, ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής αλλά και για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβαν οι ηγέτες των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις κοινές δηλώσεις τους στον Τύπο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής EUMED 9. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

  • Οι κατευθύνσεις που δίνει η Διακήρυξη των Αθηνών για το περιβάλλον είναι σαφείς.
    • Συντονιζόμαστε για να προστατεύσουμε τα δάση μας και τις θάλασσές μας.
    • Διεκδικούμε έναν ισχυρότερο μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Προχωρούμε στην ανταλλαγή τεχνολογίας και μέσων πρόληψης για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις της φύσης.
    • Προωθούμε τους πράσινους ευρωπαϊκούς στόχους, τη γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τις επενδύσεις σε ήπιες πηγές ενέργειας, την προστασία της θάλασσας από τη μόλυνση. 
    • Και βέβαια ζητάμε να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την πρόκληση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου, καθώς αυτές έχουν επιπτώσεις στις τιμές του ρεύματος για όλες τις οικονομίες μας.
  • Θεμελιώδης προτεραιότητα όλων μας παραμένει η ασφάλεια και η σταθερότητα σε όλο το εύρος της Μεσογείου, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που οι χώρες μας όλες έχουν υπογράψει και τιμούν. Και την εφαρμογή της οποίας όχι απλά απαιτούν, αλλά και εγγυώνται.
    • Αυτό αφορά όλες τις χώρες, αφορά και τη γειτονική Τουρκία, η οποία είναι καιρός πια να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, στην Ελλάδα αλλά συνολικά στην περιοχή...
    • Πρόκειται για μία ακόμα παράμετρο η οποία αναδεικνύει την αναγκαιότητα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, τη χάραξη του δικού της δρόμου στην άμυνα, στην ασφάλεια, στην ενέργεια, στην οικονομία, στην υγεία… Είναι μία επιλογή που προφανώς προϋποθέτει νέους συνδυασμούς στο πλέγμα των συμμαχιών μας. Αλλά προβάλλει πλέον ως αδήριτος στόχος και για την επίτευξή του η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή.
    • Η πολιτική μας διακήρυξη είναι  ξεκάθαρη απέναντι επίσης σε υβριδικές απειλές όπως η εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών και η μετατροπή τους σε μοχλό πίεσης για άλλους στόχους... Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης πρέπει να προστατεύουν και ναι, πρέπει να εντατικοποιηθεί και η συνεργασία μας με χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στο Αφγανιστάν, όπως η Τουρκία, προκειμένου  οι πρόσφυγες να μπορούν να μείνουν πιο κοντά στις εστίες τους.  Ένα όμως είναι  βέβαιο. Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2015.

 

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας

O οίκος αξιολόγησης “DBRS Morningstar” προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από ΒΒ(Low) σε ΒΒ. Η αναβάθμιση πραγματοποιήθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη “Scope Ratings”.

  • Είναι η τέταρτη φορά που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, το αξιόχρεο της χώρας μας, και η έβδομη από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση.
  • Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από τον οίκο αξιολόγησης, στην έκθεσή του, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ισχυρά σημάδια ανάκαμψης και οι προοπτικές της έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά. Κάτι που οφείλεται:
    • στα μέτρα στήριξης τα οποία έλαβε η Κυβέρνηση, συγκρατώντας την ύφεση το 2020,
    • στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, “παρά την υγειονομική κρίση”, 
    • στην ώθηση την οποία θα δώσει η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που αναμένεται να λάβει η χώρα μας τα επόμενα έτη.

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει τη συστηματική, σκληρή δουλειά, με στόχο την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.


Τα νέα δικαιώματα των εργαζομένων στα delivery

Κλιμάκια ελεγκτών του ΣΕΠΕ διενεργούν εντατικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις του κλάδου διανομών (delivery) για την τήρηση της νομοθεσίας. Οι έλεγχοι αφορούν στην διασφάλιση των δικαιωμάτων που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για την Προστασία της Εργασίας (4808/2021).

  • Με τους ελέγχους αυτούς το ΣΕΠΕ επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να διαπιστώσει εάν στον κλάδο των delivery και των courier, που λειτουργούν μέσω πλατφορμών, υπάρχουν ψευδεπίγραφες συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, ενώ στην πραγματικότητα υποκρύπτεται σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Αυτός ο έλεγχος μπορεί να είναι ουσιαστικός και διαφανής, επειδή με το άρθρο 69 του ν. 4808/2021 οριοθετήθηκε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η διαφορά μεταξύ μισθωτού και απασχολουμένου με σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών.
  • Με το νέο εργασιακό νόμο 4808 /2021 η Ελλάδα ακολουθεί ένα μοντέλο που ακολουθείται στην συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, δίνοντας το δικαίωμα για συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου αλλά και για συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Αυτό το μοντέλο ακολουθείτο και επί ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά ότι οι απασχολούμενοι με σύμβαση παροχής υπηρεσιών είχαν τότε λιγότερα δικαιώματα. Συγκεκριμένα τα νέα δικαιώματα που θεσπίστηκαν για όσους απασχολούνται με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου είναι:
    • Συνδικαλιστικά δικαιώματα: σύσταση οργανώσεων, συλλογική διαπραγμάτευση και συμφωνία, απεργία.
    • Η πλατφόρμα τους καλύπτει τα έξοδα για τον προστατευτικό εξοπλισμό
    • Οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις πρόνοιας, υγιεινής και ασφάλειας προς τους συνεργαζόμενους με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου, με εκείνες που θα είχαν αν συνδέονταν μαζί τους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.
  • Επίσης προβλέφθηκε στον ίδιο νόμο ότι για να θεωρείται ότι ένας απασχολούμενος σε πλατφόρμα βρίσκεται σε καθεστώς συνεργάτη και όχι μισθωτού, πρέπει να ισχύουν ταυτοχρόνως όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις:
    • να μπορεί να αναθέσει την εργασία που ανέλαβε και σε τρίτους,
    • να έχει το δικαίωμα να επιλέγει ποιες μεταφορές που του ανατίθενται θα εκτελέσει και ποιες όχι,
    • να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα,
    • να μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται από την πλατφόρμα όποτε θέλει.

Κάποιος που δεν έχει και τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις σωρευτικά, θεωρείται μισθωτός και μπορεί να διεκδικήσει τα αντίστοιχα δικαιώματα. Οι ρυθμίσεις αυτές ήταν η φυσική συνέχεια της εγκυκλίου που εξέδωσε ο Γιάννης Βρούτσης τον Νοέμβριο του 2020, η οποία κατέγραψε για πρώτη φορά τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Όλα τα παραπάνω ήταν ανύπαρκτα μέχρι τον ν. 4808/2021Σήμερα οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες που αδικούνται έχουν για πρώτη φορά τρόπο να προστατευθούν και η Επιθεώρηση Εργασίας έχει για πρώτη φορά τα νομικά εργαλεία να εφαρμόσει την εργατική νομοθεσία.
  • Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι από καμία ρύθμιση οποιουδήποτε νόμου, πολύ περισσότερο του ν. 4808/2021, δεν προκύπτει δικαίωμα των εργοδοτών να μετατρέπουν μονομερώς και εκβιαστικά τις συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε ψευδεπίγραφες συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.
  • Η ψευδολογία των τελευταίων ημερών βλάπτει τους εργαζομένους, καθώς  μπορεί να οδηγήσει ορισμένους να δέχονται αδιαμαρτύρητα την παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Οι δημαγωγοί της αντιπολίτευσης θα μείνουν για μια ακόμα φορά με την τερατώδη ψευδολογία τους. Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αφού για 5 χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτα για να ρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο των διανομέων, τώρα κουνάει το δάχτυλο σε μια κυβέρνηση που ενίσχυσε τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου και είναι φυσικά αποφασισμένη να επιβάλει την εφαρμογή αυτής της νέας, σύγχρονης, ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε όλες τις επιχειρήσεις. 

 

Διαθέσιμη η νέα ψηφιακή πύλη «myAADE»

Νέες υπηρεσίες είναι πλέον διαθέσιμες για επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω της νέας ψηφιακής πύλης «myAADE». Δεν θα απαιτείται πλέον η επίσκεψη στην οικεία Εφορία, καθώς με λίγα κλικ από τον υπολογιστή θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών, έτσι ώστε να μεταβάλλουν στοιχεία του φορολογικού προφίλ τους όπως:

  • την ταχυδρομική διεύθυνση της έδρας της άσκησης της δραστηριότητας της επιχείρησης
  • τις δραστηριότητες
  • το καθεστώς ΦΠΑ, στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης
  • την κατηγορία των τηρουμένων βιβλίων σύμφωνα με τα ΕΛΠ
  • την εγγραφή στο Επιμελητήριο
  • τις εγκαταστάσεις εσωτερικού και εξωτερικού
  • την επιλογή φορολόγησης των Ενδοκοινοτικών εξ αποστάσεως Πωλήσεων Αγαθών και Παροχών Τηλεπικοινωνιακών, Ραδιοτηλεοπτικών και Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών προς άλλα κράτη μέλη, στο κράτος μέλος προορισμού.
  •  

Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις