Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ενιαίες προδιαγραφές στην ποιότητα της περίθαλψης για όλους τους πολίτες

 


Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα:

  • Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, έχουμε την υποχρέωση προς τους Έλληνες πολίτες να ενισχύσουμε περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το κάνουμε πιο ανθεκτικό και να εξασφαλίσουμε ότι δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα της περίθαλψης.
  • Θέλω να διασφαλίσω ότι στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το πού μένει κανείς, ανεξάρτητα από το αν έχει πρόσβαση σε περιφερειακό νοσοκομείο ή σε κορυφαίο πανεπιστημιακό νοσοκομείο σε μια από τις μεγάλες πόλεις μας, θα έχουμε ενιαίες προδιαγραφές στην ποιότητα της περίθαλψης. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι προσεγγίζουμε την υγειονομική περίθαλψη ως κάτι συνεχές, ξεκινώντας από τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, περνώντας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπου ξεκινάμε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Επανεξετάζοντας τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων μας και τη μετανοσοκομειακή φροντίδα.
  • Είμαστε εδώ για να γκρεμίσουμε πρακτικές όπου δεν υπάρχει συνεργασία ή συνεννόηση, κατεστημένα συμφέροντα και όλους εκείνους που δεν βλέπουν την υγειονομική περίθαλψη από την οπτική γωνία του τελικού χρήστη. Και ο τελικός χρήστης είναι ο πολίτης, ο οποίος αξίζει καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ειδικά σε αυτόν τον περίπλοκο κόσμο μετά την πανδημία.

Σημειώνουμε ότι στην εκδήλωση ανακοινώθηκε επίσης η έναρξη του νέου προγράμματος του Κέντρου για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, το οποίο θα καλύπτει και τις 53 χώρες που υπάγονται στον τομέα ευθύνης της περιφερειακής διεύθυνσης του ΠΟΥ στην Ευρώπη και καταρτίστηκε ύστερα από πρόταση του Πρωθυπουργού στον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge.

 

«Στρατηγική Πυξίδα» ΕΕ: Ρητή αναφορά στις προκλητικές μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας

Η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από το τελικό κείμενο της "Στρατηγικής πυξίδας", που υιοθετήθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανταποκρίνεται στους στόχους που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και περιλαμβάνει  σαφείς αναφορές σε θεμελιώδεις αρχές ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και ρητές αναφορές σε προκλητικές μονομερείς ενέργειες Τουρκίας.

  • Το τελικό κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας» αποτελεί προϊόν συμφωνίας μετά από πολύμηνες και επίπονες διαπραγματεύσεις, οι οποίες επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
  • Στο κείμενο γίνονται σαφείς αναφορές σε θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και ρητές αναφορές σε προκλητικές μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Η ελληνική πλευρά, σε στενό συντονισμό και συνεργασία με την κυπριακή πλευρά πέτυχε την εισαγωγή λεκτικού που αναφέρεται τόσο σε βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, όσο και σε μακροπρόθεσμες, όπου μάλιστα γίνεται ρητή αναφορά στην Τουρκία.
  • Το κείμενο περιέχει σαφή αναφορά στις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την ελληνική εξωτερική πολιτική και που θα πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών γενικότερα όπως η ανάγκη πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, καθώς και η προώθηση αποτελεσματικής πολυμέρειας και διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
  • Παράλληλα, το κείμενο υπογραμμίζει την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα των κρατών-μελών για αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος (άρθρο 42.7 Συνθήκης Ευρωπαϊκής Ένωσης)
  • Το κείμενο περιέχει αρκετές σημαντικές αναφορές για την Τουρκία. Ειδικότερα, καθίσταται απολύτως σαφές ότι εξακολουθούν οι προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων έναντι κρατών-μελών, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Τονίζεται, επίσης, ότι οι δράσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε ταχεία κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Το ίδιο αναφέρεται και για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Προκειμένου να προωθηθεί η επιθυμητέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργασία, υφίστανται κρίσιμες προϋποθέσεις που πρέπει να σεβαστεί από πλευράς της η Τουρκία.
    • Ειδικότερα, η Άγκυρα οφείλει να δεσμευθεί ότι θα ακολουθήσει την οδό της συνεργασίας, της συνεπούς αποκλιμάκωσης και της ανταπόκρισης στις ανησυχίες της Ένωσης, όπως αυτές είχαν καταγραφεί στη Δήλωση των 27 Ηγετών το Μάρτιο 2021.
    • Υπενθυμίζεται ότι με την εν λόγω Δήλωση, η ΕΕ καλούσε ευθέως την Τουρκία να απόσχει από προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες, παράνομες γεωτρήσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Σε αντίθετη περίπτωση, η Δήλωση υπενθύμιζε ότι η ΕΕ έχει στη διάθεσή της τα εργαλεία και τα μέσα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Κρατών Μελών και να θωρακίσει την περιφερειακή σταθερότητα.
  • Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έδωσε την συγκατάθεσή της στην υιοθέτηση της "Στρατηγικής Πυξίδας" και παράλληλα κατέθεσε μονομερή εθνική δήλωση, στην οποία τονίζει ότι λόγω των προκλήσεων και απειλών που δέχεται εδώ και καιρό, οι ετήσιες αμυντικές της δαπάνες ξεπερνούν κατά πολύ το 2% το ΑΕΠ, στόχο που συμβαδίζει με την αναφορά στο κείμενο της "Στρατηγικής Πυξίδας" για αύξηση των αμυντικών δαπανών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα έχει επί μακρόν τονίσει την ανάγκη εξαίρεσης μέρους των αμυντικών δαπανών από τους κανόνες αναφορικά με το δημόσιο χρέος και εκφράζει την ευχή όπως επιτευχθεί συμφωνία επί του σημείου αυτού το συντομότερο δυνατόν. Παρόμοια μονομερή δήλωση κατέθεσαν και άλλα κράτη-μέλη.

 

Ενημερωτική εκστρατεία για το σύνδρομο Long Covid

Ξεκίνησε από το Υπουργείο Υγείας νέα εκστρατεία με αντικείμενο την ενημέρωση για το σύνδρομο Long Covid, τις επιπτώσεις του, αλλά και τους τρόπους προστασίας. Και η καλύτερη προστασία είναι ο εμβολιασμός καθώς μειώνει έως 50% την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων Long Covid, και, αποτελεί το καλύτερο και αποτελεσματικότερο μέσο θωράκισης της δημόσιας υγείας συνολικά.

  • Σημειώνεται ότι το σύνδρομο Long Covid χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μετά την οξεία λοίμωξη από κορονοϊό. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ποσοστό της τάξης του 30% των νοσούντων από κορονοϊό θα πληγεί από το σύνδρομο Long Covid, ενώ ένας στους πέντε θα παρουσιάσει σοβαρές υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ κ.ά. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η νόσος δεν πλήττει μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής τους αφού τα εμποδίζει να συμμετάσχουν σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνικοποίηση και την ψυχολογία τους.
  • Υπογραμμίζεται ότι στην χώρα μας μόνο το 2021, μολύνθηκαν με κορονοϊό 2.898 έγκυες και λεχώνες γυναίκες, εκ των οποίων είχε εμβολιαστεί μόλις το 7,7%. Οι 226 από αυτές χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε απλή κλίνη COVID-19, έναντι μόλις 5 όσων είχαν εμβολιαστεί, ενώ 36 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 5 απεβίωσαν, έναντι καμίας από την ομάδα των εμβολιασμένων.

Η εκστρατεία ενημέρωσης  με κεντρικό μήνυμα «η καλύτερη προστασία απέναντι στο σύνδρομο Long Covid είναι ο εμβολιασμός»:

  • Απευθύνεται, κατ’ αρχάς, στις νέες ηλικίες, στα παιδιά και στις εγκύους, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, ειδικά αυτή την περίοδο, που υποχωρεί η οξεία φάση της πανδημίας και η βασική μέριμνα εστιάζεται στις πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις.
  • Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν λάβει ακόμα τη τρίτη δόση.

 

Ενισχυμένη και πολυδιάστατη ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας

Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου (IGB) ενισχύει την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής και η υλοποίησή του αποτελεί σημαντικό βήμα για την καθιέρωση της χώρας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας, περιορίζοντας την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ανακοίνωση με αφορμή την επιθεώρηση του έργου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κομοτηνή από τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό, Κίριλ Πέτκοφ, τον οποίο υποδέχθηκε, εκ μέρους του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Ο αγωγός IGB, με μήκος 182 χλμ, θα συνδέει την Κομοτηνή με την Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Η δυναμικότητά του ανέρχεται ετησίως σε 3 δισ. κυβικά μέτρα (bcm/a), με δυνατότητα να αυξηθεί σε 5 bcm/a, με την πρόσθετη εγκατάσταση ενός σταθμού συμπίεσης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ. Ο αγωγός αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα μέσα του έτους. Σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση έως το τέλος του έτους της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, το έργο σηματοδοτεί μια νέα εποχή, ενισχυμένης και πολυδιάστατης ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

 

Καταργούνται από τα συστήματα των ΚΕΠ 71 διαδικασίες του e-ΕΦΚΑ και του ΟΠΕΚΑ που κρίθηκαν παρωχημένες ή παρέχονται μόνο ηλεκτρονικά

  • Προς την κατεύθυνση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταργείται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) η διεκπεραίωση 63 διαδικασιών του e-ΕΦΚΑ, οι οποίες είναι πλέον παρωχημένες ή παρέχονται μόνο ηλεκτρονικά.
  • Παράλληλα, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταργείται από τα ΚΕΠ η διεκπεραίωση 5 διαδικασιών του ΟΠΕΚΑ, που είναι πλέον παρωχημένες ή έχουν καταργηθεί και 3 διαδικασιών του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), οι οποίες είναι πλέον παρωχημένες ή παρέχονται μόνο ηλεκτρονικά.

Υπενθυμίζεται πως συνολικά επαναξιολογήθηκαν 272 διαδικασίες του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να προωθηθεί η ουσιαστική διοικητική ενοποίηση του Φορέα και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ήδη, με Εγκύκλιο 68 διαδικασίες του e-ΕΦΚΑ, καταργήθηκαν από τα συστήματα των ΚΕΠ. Με την κατάργηση των επιπλέον 71 διαδικασιών ολοκληρώνεται το έργο της επαναξιολόγησης.

 

Η χώρα μας θα συνεχίσει να δέχεται- πρόσφυγες από την Ουκρανία

Η χώρα μας στέκεται πάντα στο ύψος των περιστάσεων και της ιστορίας της, δέχεται -και θα συνεχίσει να δέχεται- πρόσφυγες από την Ουκρανία. Υπάρχει απόλυτος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών  και εξετάζονται διαρκώς όλα τα δεδομένα σχετικά με την παροχή προσωρινής προστασίας και τις συνθήκες φιλοξενίας.

  • Υπάρχουν σήμερα άμεσα διαθέσιμες 15 χιλιάδες κλίνες και μπορούν προοδευτικά να αυξηθούν έως και τις 30 χιλιάδες, χάρη στην αποσυμφόρηση των νησιών και της ενδοχώρας που επιτεύχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. 
  • Παράλληλα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου  συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, όχι μόνο για  τη φιλοξενία, αλλά και για τη διευκόλυνση Ουκρανών προσφύγων στην αναζήτηση δουλειάς. Μεταξύ άλλων:
    • Τίθεται σε λειτουργία ειδική σελίδα ευρέσεως εργασίας, στην οποία θα αναρτώνται αγγελίες από εταιρείες που προσφέρουν άμεσα θέσεις σε Ουκρανούς εκτοπισθέντες. 
    • Τίθεται σε λειτουργία, από τις 28 Μαρτίου, ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους εν δυνάμει δικαιούχους να δηλώσουν τα βασικά τους στοιχεία και να λάβουν εξατομικευμένο ραντεβού προσέλευσης στα Γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου.
    • Ξεκινά, στις 4 Απριλίου, στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου Θεσσαλονίκης, Αττικής, Πάτρας και Κρήτης, η διαδικασία παροχής προσωρινής προστασίας. Στην άδεια διαμονής θα αναγράφονται και οι αριθμοί ΑΜΚΑ και Α.Φ.Μ., που είναι απαραίτητοι για την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την αγορά εργασίας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αποστολή στην Ουκρανία  ανθρωπιστικού υλικού και φαρμάκων, ενώ υπάρχει συνεννόηση για τη φιλοξενία ασθενών από νοσοκομεία της Ουκρανίας στη χώρα μας. Ειδικότερα, γίνεται συζήτηση για 30 παιδιά με καρκίνο, προκειμένου να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στο Νοσοκομείο Παίδων, στην Ογκολογική Μονάδα «Ελπίδα». Σημειώνεται ακόμα ότι -όπως ανακοίνωσε  ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης- η Κυβέρνηση θα αναλάβει, όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες και ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης των καταστροφών, να ανακατασκευάσει το Μαιευτήριο της Μαριούπολης, το οποίο βομβαρδίστηκε τις τελευταίες μέρες, ως ελάχιστη έμπρακτη στήριξη στην προσπάθεια ανοικοδόμησης που θα πρέπει να κάνει η Ουκρανία.


Νέα Δημοκρατία, Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις