Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

ΝΔ - Δελτίο τύπου για Δευ 3 Οκτ

 


Χρειαζόμαστε μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για το φυσικό αέριο

Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελετή για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), που έγινε στη Σόφια:

  • Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού IGB αποτελεί μία εξαιρετική στιγμή, όχι μόνο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά για την Ευρώπη ευρύτερα, καθώς αυτός ο αγωγός ενισχύει σημαντικά την ενεργειακή και εφοδιαστική ασφάλεια για όλες τις διασυνδεδεμένες χώρες στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρωπαϊκή ήπειρο συνολικά.
  • Ο αγωγός αυτός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία, θέτοντας τέλος στην κυρίαρχη θέση του ρωσικού αερίου στη Βουλγαρία. Και, ασφαλώς, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα ενεργειακών υποδομών που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός αξιόπιστου δικτύου φυσικού αερίου.
  • Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή οι κοινωνίες μας, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, σηκώνουν μεγάλο βάρος όσον αφορά τις πολύ υψηλές τιμές ενέργειας. Όλοι γνωρίζουμε, επίσης, ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί έχουν πεπερασμένη δυνατότητα να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μία ευρωπαϊκή λύση, που ελπίζω ότι θα οριστικοποιηθεί κατά τις επόμενες ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής στην Πράγα και στις Βρυξέλλες, είναι τόσο σημαντική.
  • Αυτό που κάναμε με τον Covid πρέπει να το επαναλάβουμε με το φυσικό αέριο. Χρειαζόμαστε μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική. Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι βάζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πάνω από τα επιμέρους εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα θα είναι πάντα έτοιμη να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια, στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει έναν πολύ σημαντικό ηγετικό ρόλο.

 

Υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 

Υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον αρμόδιο για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορά πόρους συνολικού ύψους 3,56 δισ. ευρώ. Έτσι μετά την προχρηματοδότηση (9 Αυγούστου 2021) ύψους 3,96 δισ. ευρώ και την εκταμίευση της πρώτης δόσης (8 Απριλίου 2022) ύψους  3,56 δισ. ευρώ οι συνολικοί πόροι που εισρέουν στη χώρα μας μέχρι το τέλους του έτους ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ.

  • Υπογραμμίζεται ότι το νέο αίτημα αφορά 1,72 δισ. ευρώ για την πληρωμή επιδοτήσεων και 1,84 δισ. ευρώ για την πληρωμή δανείων.
  • Η  Ελλάδα είναι μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών που καταθέτουν αίτημα εκταμίευσης της δεύτερης πληρωμής και η πρώτη που καταθέτει αίτημα για την τρίτη πληρωμή στο σκέλος των δανείων.
  • Το δεύτερο αίτημα πληρωμής κατατέθηκε αφού εκπληρώσαμε με επιτυχία, τα 19 ορόσημα των μεταρρυθμίσεων, τα 6 των επενδύσεων, και νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, τα 3 ορόσημα που αφορούν στα δάνεια.

Η αποτελεσματική υλοποίηση του “Ελλάδα 2.0”, σε συνδυασμό με την επενδυτική δυναμική της χώρας και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφεται, συγκριτικά με άλλα κράτη, συνιστούν το τρίπτυχο των λόγων, που πιστεύουμε ότι θα μας κρατήσουν μακριά από την ύφεση.

 

Το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα εργαλείο καταλυτικής σημασίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στα επόμενα χρόνια, αλλά και σε ό,τι αφορά στη μακροχρόνια, αναπτυξιακή της προοπτική. Αν αξιοποιηθεί σωστά, όπως έχει σχεδιαστεί, η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να περάσει σε ένα άλλο επίπεδο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Η επιτυχία του θα επηρεάσει τη ζωή κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας, σε πολλαπλά επίπεδα, για πολλά χρόνια. Πέντε απλά παραδείγματα:

  1. Anti-Nero (υλοποιήθηκε, ήδη, το περασμένο καλοκαίρι). Είναι η πρώτη μεγάλη πραγματική παρέμβαση για την προστασία των δασών. Για να έχουμε μια αίσθηση, πριν το Anti-Nero, κάθε χρόνο, οι δασικές Υπηρεσίες άνοιγαν 195 χλμ. αντιπυρικές ζώνες (συντήρηση και διάνοιξη) και 2.650 χλμ. δασικών δρόμων (ετήσια συντήρηση). Με το Anti-Nero, φέτος, αντί για 195 χλμ., διανοίξαμε και συντηρήσαμε, αλλά κυρίως διανοίξαμε, 2.000 χλμ. αντιπυρικών ζωνών. Όσα, δηλαδή, γίνονταν επί 10 χρόνια έγιναν σε ένα και 12.600 χλμ. δασικών δρόμων.
  2. «Εξοικονομώ». Το τρέχον πρόγραμμα, αφορά 87.000 νοικοκυριά, τα οποία ξεκινούν να κάνουν τις παρεμβάσεις. Τί σημαίνει στην πράξη; Για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., σε μία πολυκατοικία του ’70, για παράδειγμα, με έναν προϋπολογισμό εργασιών 20.000 ευρώ και 11.000 ευρώ επιδότηση, πριν τις παρεμβάσεις το διαμέρισμα αυτό χρειαζόταν για κατανάλωση ενέργειας, θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό 50.000 kwh το χρόνο. Μετά τις παρεμβάσεις, μέσω του «Εξοικονομώ» (θερμομόνωση τοίχων, αντλία θερμότητας, αλουμίνια με ενεργειακά τζάμια, ζεστό νερό με ηλιακό θερμοσίφωνα), από 50.000 kwh θα πέσει στις 10.000-15.000 kwh, ανάλογα με το πόσο καλά θα γίνει η δουλειά.
  3. Ψηφιακή Μέριμνα. Με τα Προγράμματα «Ψηφιακή Μέριμνα Ι» και «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», επιτρέψαμε σε πάνω από 500.000 μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές και πάνω από 166.000 εκπαιδευτικούς, να προμηθευτούν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό (tablets, laptops, desktops) για τη δουλειά τους στην εκπαίδευση.
  4. Ένα παράδειγμα παραγωγικής επένδυσης (υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα). Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο, ύψους 175 εκατ. ευρώ, από το σκέλος των δανείων. Αφορά σε παραγωγή μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει ως προϊόν σε αυτή την περίοδο. Γίνεται στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και δίνει 300 νέες θέσεις εργασίας και πρόσθεση στο ΑΕΠ ποσού, ετήσια, διπλάσιου ή τριπλάσιου από το ύψος της επένδυσης.
  5. Ένα καινούριο πρόγραμμα, που μπαίνει στο «Σπύρος Δοξιάδης» και συνδέεται με τη μεταρρύθμιση του προσωπικού γιατρού, γιατί όλα αυτά είναι ένα ενιαίο, πολιτικό σχέδιο. Πριν πας για πρώτη φορά στο ραντεβού σου με τον προσωπικό σου γιατρό, θα μπορείς να κάνεις μία εξέταση αίματος (για χοληστερίνη και ζάχαρο), με δαπάνες του «Σπύρος Δοξιάδης», έτσι ώστε όταν θα πας για πρώτη φορά στον προσωπικό γιατρό, στο ραντεβού, να έχεις μια πρώτη εικόνα για το πού βρίσκεται η υγεία σου στο πολύ σημαντικό θέμα που είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και αυτό να είναι το πρώτο, κατ’ ελάχιστον στοιχείο, με το οποίο θα ξεκινήσει ο φάκελός σου και η σχέση σου με τον οικογενειακό γιατρό.

 

Ξεκινά ο εμβολιασμός με τα πλέον επικαιροποιημένα εμβόλια

Ξεκινούν από σήμερα 3 Οκτωβρίου οι εμβολιασμοί της αναμνηστικής δόσης με τα πλέον  επικαιροποιημένα εμβόλια (αφορούν και τις παραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον) για όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού (η πλατφόρμα έχει ανοίξει από τις 27 Σεπτεμβρίου). Το εμβόλιο αυτό το έχουν προμηθευτεί όλες οι χώρες της Ε.Ε. καθώς δεν αναμένεται κάποιο άλλο στο επόμενο διάστημα. 

  • Υπενθυμίζεται ότι  αυτή τη στιγμή υπάρχει  σύσταση να εμβολιαστούν τα άτομα άνω των 60 ετών,  τα άτομα νεότερων ηλικιών που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις, καθώς και υγειονομικοί, άτομα που δουλεύουν σε οίκους ευγηρίας ή φροντίζουν ανοσοκατεσταλμένους.
  • Σημειώνεται ότι άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση  μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα εμβόλια εφόσον έχουν παρέλθει  τουλάχιστον 3 μήνες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει.

 

Σε πλήρη λειτουργία ο ιστότοπος της κρατικής αρωγής arogi.gov.gr 

Σε λειτουργία τέθηκε ο ανανεωμένος ιστότοπος της κρατικής αρωγής (arogi.gov.gr), στον οποίο είναι συγκεντρωμένο το σύνολο των μέτρων στήριξης που προωθεί η Κυβέρνηση στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

  • Μέσω του site, οι πληγέντες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση πρώτης αρωγής, όπου προβλέπεται. Παράλληλα, μπορούν να έχουν ενημέρωση τόσο για το νομικό πλαίσιο της κρατικής αρωγής -ξεχωριστά για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες- αλλά και για τα εξειδικευμένα μέτρα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται για κάθε πληγείσα περιοχή.
  • Ο ιστότοπος είναι σχεδιασμένος ώστε να είναι απλός και φιλικός προς τον χρήστη, και στοχεύει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε με τις μεγάλες πυρκαγιές του 2021  και έκτοτε αποτέλεσε χρήσιμο εργαλείο για τους πληγέντες  στους σεισμούς σε Αρκαλοχώρι, Σάμο και Θεσσαλία, αλλά και τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Πεντέλη, Μέγαρα, Βρίσα και Κρέστενα.

 

«Ας δώσουμε νόημα στον όρο “γυναικοκτονία”»

Από το άρθρο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»:

  • Τους τελευταίους μήνες σκιάζουν, δυστυχώς, συχνές ειδήσεις ενδοοικογενειακής βίας και ωμών δολοφονιών γυναικών από τους συντρόφους τους. …
  • Κάθε γυναίκα, όμως, είναι η κόρη, η αδελφή, η φίλη μας. Κι ακόμη, η γειτόνισσα με την οποία ανταλλάσσουμε μία «καλημέρα». Ή η άγνωστη περαστική στον δρόμο μας. Όλες αυτές έχουν, πριν απ’ όλα, δικαίωμα στη ζωή. Οι γυναικοκτονίες, συνεπώς, μας αφορούν όλους. …
  • Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε αυτόν το δείκτη της φρίκης.Τα στοιχεία, ωστόσο, μαρτυρούν πως η απειλή πολιορκεί, πλέον, και τη δική μας χώρα: τα 10 τελευταία χρόνια είχαμε 10 γυναικοκτονίες ετησίως. Και μέσα στο 2022 θρηνούμε, ήδη, 7 επιβεβαιωμένα περιστατικά με γυναίκες-θύματα. Πρόκειται, λοιπόν, για πρόβλημα παγκόσμιο, διαρκές και διαταξικό. Που η πανδημία επέτεινε σε όλες τις χώρες. Και το οποίο απαιτεί μόνιμη στρατηγική. Διεθνή ανταλλαγή εμπειρίας. Και ενιαία κοινωνική απάντηση. Μακριά από εύκολα συνθήματα, επιπόλαιες προσεγγίσεις και ανέξοδες κομματικές πατρωνίες…
  • Χρησιμοποιώ τη λέξη «γυναικοκτονίες» για να προσδιορίσω ακριβέστερα το είδος αυτών των εγκλημάτων -και όχι, προφανώς, για να τις ταξινομήσω νομικά. Γιατί τότε θα διαχώριζα την αξία της ανθρώπινης ζωής με μόνο κριτήριο το φύλο ή την ηλικία, υποτιμώντας άλλες, εξίσου απεχθείς πράξεις. Όπως την εξόντωση ενός μικρού παιδιού ή τον φόνο ενός ανήμπορου γέροντα. Άλλωστε, το όνομα ενός αδικήματος ούτε το αποτρέπει, ούτε το τιμωρεί. Πολύ περισσότερο, που ο Ποινικός Κώδικας τον οποίο αλλάξαμε και ψηφίσαμε προβλέπει, πλέον, ισόβια για τέτοια εγκλήματα.
  • Αξίζει, συνεπώς, να μας απασχολήσουν κυρίως τα κίνητρα και το περιβάλλον μέσα στο οποίο δρομολογούνται οι γυναικοκτονίες. Αλλά με τρόπο νηφάλιο. Ώστε οι αρχές του Κράτους Δικαίου να μην υποτάσσονται στις εντυπώσεις της επικαιρότητας. Από την πλευρά της, η Πολιτεία δίνει τις πρώτες απαντήσεις της:
    • Τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα έχουν βοηθήσει έως τώρα 44.200 γυναίκες με προβλήματα στο σπίτι.
    • Σχεδόν 4.000 γυναίκες και παιδιά φιλοξενήθηκαν σε 19 δομές που λειτουργούν σε ισάριθμες πόλεις. Και η «γραμμή SOS» 15900 παρέχει άμεση συμπαράσταση, όλο το 24ωρο.
    • Ταυτόχρονα, ιδρύθηκαν 6 Γραφεία σε αστυνομικά τμήματα, με 90 εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και αποκλειστικό προσανατολισμό την ενδοοικογενειακή βία. Μόνο στο πρώτο 7μηνο του 2022, και ύστερα από σχετικές επιχειρήσεις, οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη 5.141 δικογραφίες. Ενώ περισσότεροι από 1.200 αστυνομικοί πήραν μέρος σε ειδικά σεμινάρια για εγκλήματα αυτής της κατηγορίας.
  • Η ζωή αποδεικνύει, πάντως, ότι η καταστολή είναι η μία μόνο όψη της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Χρειάζεται διαρκής δουλειά και σε πολλά επίπεδα. Γι’ αυτό και το ίδιο πνεύμα προστασίας της γυναίκας διαπερνά οριζόντια όλες τις επιλογές μας: από την καθιέρωσή της στην Εργασία, ώστε να κινηθεί αυτόνομα και στην Κοινωνία, μέχρι το Ολοήμερο Σχολείο ή τις Νταντάδες της Γειτονιάς, ώστε να διευκολυνθεί και στην καθημερινή ζωή της. Και από τις ρυθμίσεις που την θωρακίζουν στο παρόν έως τα μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που ωριμάζουν τις νέες γενιές στο μέλλον…
  • Μία κοινωνία οφείλει να βλέπει κατάματα τα προβλήματά της ακόμη και αν πρέπει να στραφεί με τόλμη στον καθρέφτη της. Να συνειδητοποιεί ευθύνες, να κατανέμει ρόλους και να κρίνει αποτελέσματα. Αναλαμβάνοντας, ωστόσο, και η ίδια δράση στο μέτωπο της καθημερινότητας. Πώς; Σπάζοντας την ένοχη αδιαφορία και τη συνένοχη σιωπή…
  • Όσο για τα κόμματα, θεωρώ ότι πέρα από την ονοματοδοσία είναι αναγκαίο να τα απασχολήσει κυρίως η ουσία του προβλήματος. Στον δημόσιο διάλογο, λοιπόν, ας συμφωνήσουμε στον όρο «γυναικοκτονία», αφήνοντας τη Δικαιοσύνη να προσδιορίζει εκείνη το βάρος κάθε ανθρωποκτονίας. …

 

 


-- Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr
ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις