Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

ΝΔ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Oμιλίες μου στο Γαλλικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC)

 



Aγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

 

Η δραματική ουκρανική κρίση και οι επιπτώσεις της στη ζωή μας και στο μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης, που είναι το σπίτι μας, ήταν το θέμα δύο ομιλιών μου στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, πριν από λίγες ημέρες.

Ήμουν εκεί ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπίας στην κρίσιμη αυτή συνάντηση που διοργάνωσε η Γαλλική Προεδρία.

Οι δύο παρεμβάσεις μου είχαν ιδιαίτερα θετική υποδοχή από τους ξένους συναδέλφους.

Τις μοιράζομαι μαζί σας, με την ελπίδα ότι θα τις βρείτε ενημερωτικές και ενδιαφέρουσες.

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς και εκτίμηση.

Γιώργος Κουμουτσάκος

 

 

Ομιλία 04-03-2022 

 

Κύριοι συνάδελφοι,

 

Η ενωμένη Ευρώπη φτιάχτηκε για να υπηρετεί πριν και πάνω απ’ όλα την ειρήνη. «Ποτέ άλλος πόλεμος στην Ευρώπη», ήταν η δέσμευση των ιδρυτών μας και η δική μας. Και όμως, τις τελευταίες μέρες ζούμε στην Ευρώπη έναν εφιάλτη. Γι’ αυτό σήμερα από εδώ, απ’ την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, από το Παρίσι, όλοι εμείς οι ευρωπαίοι οφείλουμε να στείλουμε τρία ισχυρά μηνύματα.

 

Το πρώτο, μήνυμα αλληλεγγύης στον Ουκρανικό λαό που μάχεται ηρωικά για να υπερασπιστεί το κράτος του. Του λέμε «είμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και με όλη μας την καρδιά δίπλα και μαζί σας».

 

Ένα δεύτερο μήνυμα αποφασιστικότητας προς την ομάδα του Κρεμλίνου, ότι είμαστε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στις πράξεις βαναυσότητας απέναντι σε έναν λαό και σε ένα κράτος.

 

Μήνυμα τρίτο. Η Ευρώπη δεν θα ξανά χαρακτηριστεί ποτέ πια ως «οικονομικός γίγαντας αλλά πολιτικός νάνος». Έχουμε αποφασίσει, αποφασίσαμε, το κάναμε πράξη αυτές τις ημέρες, να είμαστε ένας στιβαρός διεθνής παίκτης που θα παρεμβαίνει στις εξελίξεις, θα υποστηρίζει τα συμφέροντά του και θα τιμά τις αρχές και τις αξίες του. 

 

Κυρία Πρόεδρε, κύριε Πρωθυπουργέ της Γαλλίας, η χώρα σας έχει μια ευθύνη αυτήν τη στιγμή, που έχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. σε αυτή τη συγκυρία, να προωθήσει  αποφασιστικά, δυναμικά και αποτελεσματικά την Ευρώπη της ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό είναι, πάνω απ’ όλα, καθήκον το οποίο εμείς θα στηρίξουμε. Θα είμαστε δίπλα σας. Σας έχουμε εμπιστοσύνη.

 

Σας ευχαριστώ 

 

 

 Ομιλία 05/03/2022

 

Κύριοι συνάδελφοι,

 

Υπό το βάρος των δραματικών γεγονότων του πολέμου στην Ουκρανία, οι ευρωπαίοι πολίτες του αύριο έχουν γίνει πολύ απαιτητικοί προς την Ε.Ε. που την θέλουν πιο συνεκτική, πιο αποφασιστική, πιο αποτελεσματική για το μέλλον των λαών της. 

 

Τέσσερις θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την Ευρώπη.

Πρώτα απ’ όλα στην Άμυνα και την Ασφάλεια, η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πλέον επιτακτική. Σε αυτήν πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί ένα ηχηρό άρθρο αμοιβαίας συνδρομής, όταν κράτος μέλος δέχεται απειλή πολέμου (casus belli) ή επίθεση από τρίτο κράτος.

 

Στην Οικονομία, δε μπορεί να επανέλθει, υπό τις παρούσες συνθήκες, η λογική της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας και δεν θα πρέπει οι αμυντικοί προϋπολογισμοί, εκείνων των κρατών που έχουν λόγους απειλής και τους χρειάζονται, να περιλαμβάνονται και να συνυπολογίζονται μέσα στον κρατικό προϋπολογισμό τους. Οι συνθήκες επιβάλλουν ευελιξία αλλά και σωφροσύνη.

 

Στην Ενέργεια, είναι ξεκάθαρο πια ότι η Ευρώπη πρέπει να κερδίσει την ενεργειακή της αυτονομία, με Ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική. Τώρα όμως απαιτείται, άμεση στήριξη στους ευρωπαίους πολίτες. Να τους ενισχύσουμε για να αντιμετωπίσουν τις τρομερές οικονομικές συνέπειες των τελευταίων γεγονότων, όπως έχει προτείνει ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.

 

Τέλος το Προσφυγικό, είναι πια φανερό πως η αλληλεγγύη και η δίκαιη κατανομή του προσφυγικού βάρους αναδεικνύονται σε κυρίαρχο στοιχείο και θεμέλιο κάθε Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μεταναστευτική πολιτική, σε αυτήν ακριβώς τη βάση.

 

Αυτά είναι τα τέσσερα μεγάλα βήματα που απαιτούν από εμάς οι Ευρωπαίοι πολίτες. Να προχωρήσουμε, να δούμε πρόοδο και αποτέλεσμα. Τότε μόνο θα πείσουμε τους ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ε.Ε. παραμένει ισχυρή και είναι δίπλα τους.  

 

Σας Ευχαριστώ 

 

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις