Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

ΝΔ: Δελτίου τύπου - Τρί 18 Οκτ στις 12:37 μ.μ.


Ελληνικό: Ένα έργο χωρίς προηγούμενο για την Ελλάδα

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης στο Ελληνικό:

  • Σήμερα, ουσιαστικά γράφεται ο πρόλογος της νέας εποχής του παραλιακού μετώπου και της Αττικής συνολικά, καθώς ξεκινά και τυπικά το κύριο μέρος της ανάπλασης του Ελληνικού. Μία από τις μεγαλύτερες -αν όχι η μεγαλύτερη- πολεοδομική παρέμβαση στην Ευρώπη, σίγουρα ένα έργο χωρίς προηγούμενο για την πατρίδα μας.
  • Σήμερα, λοιπόν, δεν θα το επαναλάβουμε, γιατί τα λόγια έγιναν πράξη και στη θέση του πλέον υπάρχει η χειροπιαστή πραγματικότητα. Για να το πω διαφορετικά: και στο Ελληνικό, το είπαμε και το κάνουμε. Γιατί πράγματι αυτό το εμβληματικό έργο το πιστέψαμε και το προωθήσαμε από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε το τιμόνι του τόπου.
  • Γιατί το Ελληνικό, ενώ είναι ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια, χωρίς ούτε ένα ευρώ του φορολογούμενου, δημιουργεί έναν πολύ σημαντικό συλλογικό πλούτο:
    • Θα προσθέσει, υπολογίζεται, 2,4 μονάδες στο Εθνικό Προϊόν,
    • θα εισφέρει στη διάρκεια της ζωής του πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία,
    • θα δημιουργήσει παραπάνω από 70.000 νέες θέσεις εργασίας,
    • θα δώσει ώθηση σε δεκάδες κλάδους της ελληνικής παραγωγής, κατασκευές αλλά και υπηρεσίες.
  • Ταυτόχρονα, και ίσως αυτό είναι και το πιο σημαντικό, η πρωτεύουσά μας στρέφεται επιτέλους προς τη θάλασσα, αξιοποιώντας τις μοναδικές ακτές της και μετασχηματίζοντας το παλιό αεροδρόμιο σε ένα τοπόσημο μίας νέας εποχής.
  • Γιατί εδώ δεν διαμορφώνεται απλά το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της ηπείρου μας. Θέλω να επιμείνω σε αυτό: εδώ διαμορφώνεται ένα υπόδειγμα αειφόρου αναβάθμισης μίας ολόκληρης περιοχής που μάλιστα οικοδομείται με σεβασμό στην παρακαταθήκη και στη μοναδική ιστορική της ταυτότητα.

 

Η Ελλάδα ενημερώνει Ο.Η.Ε. και Ε.Ε. για την εργαλειοποίηση των μεταναστών και τις πρακτικές βαρβαρότητας, που επιστρατεύει η Τουρκία

Η Ελλάδα προχωρά σε άμεση ενημέρωση τόσο του Ο.Η.Ε. όσο και της Ε.Ε. για το απάνθρωπο περιστατικό στον Έβρο, που αποδεικνύει ότι η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα την εργαλειοποίηση  των μεταναστών, εφαρμόζοντας αδιανόητες πρακτικές βαρβαρότητας. Επισημαίνει ότι οι 92 μετανάστες που διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τον Frontex, την Παρασκευή -όπως οι ίδιοι δήλωσαν- είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των Τουρκικών Αρχών, ενώ στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να περάσουν στην ελληνική πλευρά, εντελώς γυμνοί.

  • Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έχει ήδη ενημερώσει τον Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχει ζητήσει και θα δει την ερχόμενη Δευτέρα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
  • Παράλληλα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος:
    • έχει ενημερώσει την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο  Ίλβα Γιόχανσον και έχει αποστείλει σχετική επιστολή στους ομολόγους του των χωρών μελών της Ε.Ε..
    • με ανάρτησή του, απαντά στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών που προσπάθησε, με ύβρεις, να ρίξει την ευθύνη στην Ελλάδα, τονίζοντας: «Είναι μεγάλο θράσος οι Τούρκοι αξιωματούχοι να κατηγορούν την Ελλάδα για τη βάρβαρη, μεσαιωνική συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς σε 92 μετανάστες στον Έβρο. Τα γεγονότα έχουν καταγράψει οι αξιωματικοί του Frontex και είναι αδιαμφισβήτητα. Η Τουρκία οφείλει στοιχειωδώς να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να πάψει να προκαλεί και μάλιστα με τέτοιο απάνθρωπο τρόπο».
  • Την ευθύνη των τουρκικών Αρχών επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο και η εκπρόσωπος του Frontex Paulina Bakula, υπογραμμίζοντας ότι οι αξιωματικοί της υπηρεσίας ανέφεραν ότι «οι μετανάστες βρέθηκαν σχεδόν γυμνοί και μερικοί από αυτούς με ορατά τραύματα». Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα τις συνθήκες που περιγράφουν οι ελληνικές Αρχές, προσθέτοντας ότι αξιωματικοί του Frontex συνεργάστηκαν με την Ελληνική Αστυνομία για να παράσχουν άμεση βοήθεια στους μετανάστες.

 

Ξεκίνησε η συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023

Ξεκίνησε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023.

  • Είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα χρόνια που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου της μνημονιακής επιτήρησης ή της ενισχυμένης εποπτείας.
  • Γεγονός επίσης είναι ότι και ο νέος Προϋπολογισμός καταρτίζεται σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας, καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο ενεργειακός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Ρώσος Πρόεδρος στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα δεν έχουν ξεπεραστεί και οι αρρυθμίες που προκάλεσε όλο το προηγούμενο διάστημα στην διακίνηση αγαθών η πανδημία. 
  • Ο Προϋπολογισμός αυτός καλείται να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία, να υπηρετήσει την ανάπτυξη, αλλά και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων για τη στήριξη της κοινωνίας και κυρίως των πιο ευάλωτων πολιτών

Η Κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας και στο στόχο επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας. Επιδιώκεται, παράλληλα η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, ενώ διασφαλίζονται ταυτόχρονα, τα περιθώρια για μόνιμα μέτρα, αλλά και για έκτακτες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας. Για το σκοπό αυτό έχει συμπεριληφθεί και στον Προϋπολογισμό του 2023 η εφαρμογή του συνόλου των μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και επιπλέον 1 δισ. ευρώ για έκτακτες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται 11 παρεμβάσεις:

  1. Η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης  για όλους.
  2. Η αύξηση των συντάξεων από την 1/1/2023 που εκτιμάται στο 7%.
  3. Η μονιμοποίηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 2,2 εκατ. εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
  4. Η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από την 1η Ιανουαρίου 2023, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης, που  μεσο-σταθμικά εκτιμάται στο 10%.
  5. Τη διάθεση επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους του έκτακτου υγειονομικού προσωπικού.
  6. Μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφορούν: Τη μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Θητείας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. Την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και την ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.
  7. Την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στα 1.500  ευρώ και για συγκατοίκηση στα 2.000 ευρώ.
  8. Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
  9. Την παράταση της αναστολής του Φ.Π.Α. για τις νέες οικοδομές.
  10. Την παράταση του μειωμένου Φ.Π.Α. σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, καθώς και στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο.
  11. Την εφαρμογή του πλαισίου δράσεων για τη νέα στεγαστική πολιτική, τις πρωτοβουλίες για τη νέα γενιά, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ..

 

«ΕΡΓΑΝΗ»: Θετικό το ισοζύγιο της απασχόλησης το Σεπτέμβριο και στο 9μηνο του 2022

Θετικό κατά 263.463 θέσεις εργασίας ήταν το ισοζύγιο της απασχόλησης στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 ενώ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, το ισοζύγιο ήταν επίσης θετικό κατά 26.238 θέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Συγκεκριμένα:

  • Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.261.137 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.997.674  (1.139.696 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων  ορισμένου χρόνου και 857.978 οικειοθελείς αποχωρήσεις). Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εννεαμήνου του έτους ήταν θετικό κατά 263.463 θέσεις εργασίας.
  • Τον Σεπτέμβριο οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 343.166 ενώ οι αποχωρήσεις σε 316.928 (131.312 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 185.616 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς το ισοζύγιο του Σεπτεμβρίου ήταν θετικό κατά 26.238 θέσεις εργασίας.

 

35.000 νέα «έξυπνα» φωτιστικά και λαμπτήρες Led σε εξωτερικούς χώρους στρατοπέδων

Υπογράφηκε η σύμβαση, ανάμεσα στην ΑΣΔΥΣ και την εταιρεία «Dasteri Systems» A.E., για την «Ενεργειακή αναβάθμιση του Συστήματος Φωτισμού Εξωτερικών Χώρων των Στρατοπέδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε ολόκληρη τη χώρα.

  • Η σύμβαση προβλέπει την αντικατάσταση 35.404 φωτιστικών σημείων, με την εγκατάσταση σε πλήρη λειτουργία 35.404 τεμαχίων νέων «έξυπνων» φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων τύπου Led, συμπεριλαμβανομένης και της 10ετούς εγγύησης/συντήρησης καλής λειτουργίας από τον ανάδοχο.
  • Τα φωτιστικά θα εγκατασταθούν σε στρατόπεδα των μονάδων ξηράς, ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και ΚΙΧΝΕ.
  • Μετά την υλοποίηση της αναβάθμισης του συστήματος φωτισμού, το ενεργειακό όφελος για το ΥΠΕΘΑ αναμένεται να ξεπεράσει τις 26.000.000 KWh ετησίως, ενώ το οικονομικό όφελος προβλέπεται να ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η συγκεκριμένη επένδυση δίνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη δυνατότητα για την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας και την πλήρη εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και εγκυκλίους.

 

Ξεκίνησαν τα σχολικά γεύματα, με επέκταση σε επιπλέον 268 σχολεία

Με την ένταξη στο πρόγραμμα 268 επιπλέον σχολείων -που συνολικά φέτος φτάνουν 1.629- και  την συμμετοχή των μαθητών να ξεπερνά το 85%, με βάση την υποβολή των φετινών δηλώσεων των γονέων, ξεκίνησε χθες Δευτέρα το Πρόγραμμα Σχολικά Γεύματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για το 2022-2023, που υλοποιείται από τον ΟΠΕΚΑ.

  • Έχει εξασφαλιστεί προϋπολογισμός πάνω από 90,1 εκατ. ευρώ και τα σχολικά γεύματα φτάνουν σε περισσότερα σχολεία από κάθε άλλη φορά.
  • Καθημερινά θα διανέμονται 217.300 γεύματα, ενώ το πρόγραμμα έχει αναβαθμιστεί καθώς το διατροφολόγιο έχει πλέον προσαρμοστεί στις προτιμήσεις των παιδιών, ακολουθούνται  τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, ενώ οι πρώτες ύλες επιλέγονται με βάση την διατροφική τους αξία.

-- Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας - stratigikos@nd.gr

 

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις