Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Οι τέσσερις αρχαίοι Έλληνες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον Κόσμο…


Τέσσερις αρχαίοι Έλληνες βρίσκονται στη λίστα του ΜΙΤ με τις προσωπικότητες που έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη.


Μπορεί να έζησαν πριν από σχεδόν 2.500 χρόνια, όμως το όνομα του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Αρχιμήδη και του Σωκράτη, που έχουν επηρεάσει βαθύτατα τη δυτική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη ανά τους αιώνες, είναι μεταξύ των κορυφαίων λημμάτων στη δημοφιλέστερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, τη Wikipedia.
Υπολογίζοντας δεδομένα από όλες τις εκδόσεις της Wikipedia, οι ερευνητές του ΜΙΤ με επικεφαλής τον Σίζαρ Χιντάλγκο τοποθέτησαν στην έκτη θέση τον Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.), ο οποίος γεννηθείς στα Στάγιρα της Χαλκιδικής μαθήτευσε στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου αργότερα δίδαξε πολιτική και ρητορική.

Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στη φυσική φιλοσοφία, ενώ υπήρξε ο σημαντικότερος από τους διαλεκτικούς της αρχαιότητας.

Στην ένατη θέση της λίστας του αμερικανικού Πανεπιστημίου βρίσκεται ο δάσκαλός του, Πλάτωνας (428-347 π.Χ.), ο μεγάλος Αθηναίος φιλόσοφος που έγραψε την «Απολογία του Σωκράτους» και περιέγραψε την ιδανική πολιτεία στην «Πολιτεία» και στους «Νόμους» του.
Την πρώτη δεκάδα, όπως αναφέρει το Έθνος, συμπληρώνει ο Αρχιμήδης, από τις Συρακούσες, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς, μαθηματικούς και μηχανικούς της αρχαιότητας και είναι γνωστός για το περίφημο «εύρηκα» που φώναξε ανακαλύπτοντας την αρχή του ειδικού βάρους.

Ο Σωκράτης (470-399 π.Χ.),ο δάσκαλος του Πλάτωνα και ένας εκ των ιδρυτών της δυτικής φιλοσοφίας κατέστησε τη 13η θέση. Η μαιευτική του μέθοδος και η διαλεκτική αποτελούσαν κύρια χαρακτηριστικά της διδασκαλίας του.
Παρότι έχουν περάσει 2012 χρόνια από τη γέννησή του, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Ιησούς Χριστός.

Οι ερευνητές της ομάδας Micro Connections, που εργάζονται στο Media Lab του αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ, τόνισαν ότι το ενδιαφέρον της έρευνάς τους, που εξέτασε προσωπικότητες που γεννήθηκαν πριν από το 1950, επικεντρώνεται στο πως γίνεται αντιληπτή η εθνική κουλτούρα μέσω των εκπροσώπων της.

Ο Ιησούς Χριστός στην κορυφή του κόσμου

Εκτός από τον Ιησού Χριστό, που σύμφωνα με τους ερευνητές του ΜΙΤ είναι σήμερα η προσωπικότητα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη, στη λίστα του ΜΙΤ βρίσκονται και άλλες φυσιογνωμίες που επηρέασαν την παγκόσμια Ιστορία βάσει των δεδομένων της εγκυκλοπαίδειας Wikipedia.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο Κινέζος διανοητής και κοινωνικός φιλόσοφος Κομφούκιος (551-479 π.Χ.), η διδασκαλία του οποίου έχει επηρεάσει βαθύτατα τη σκέψη της ανατολικής Ασίας, και στην τρίτη ο Βρετανός φυσικός σερ Ισαάκ Νεύτων (1643-1727), που ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας. Ο Ινδός πολιτικός και ακτιβιστής Μαχάτμα Γκάντι και ο Γερμανός φυσικός Αλμπερτ Αϊνστάιν, που διατύπωσε τη θεωρία της σχετικότητας, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Οι Ιταλός καλλιτέχνης Λεονάρντο ντα Βίντσι (8η θέση) και ο Ιταλός γλύπτης Μιχαήλ Αγγελος (15η), καθώς και ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Ουίλιαμ Σαίξπηρ (12η) βρίσκονται στη λίστα με τα πιο «διάσημα» ιστορικά πρόσωπα. Δύο κομμουνιστές ηγέτες, ο Κινέζος Μάο Τσετούνγκ (11η) και ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν (20η), φιγουράρουν επίσης στον κατάλογο του ΜΙΤ, ενώ ο μοναδικός εν ζωή στη λίστα είναι ο 94χρονος Νοτιοαφρικανός Νέλσον Μαντέλα.

«Δημοφιλείς» σήμερα θεωρούνται ακόμη, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Σίζαρ Χιντάλγκο, ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα (7η θέση), ο Γερμανός φιλόσοφος Καρλ Μαρξ (14η), ο Βούδας (16η), ο Ιταλός φυσικός Γαλιλαίος (18η) και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας (19η).

Σχολιασμός 

Οι ερευνητές του ΜΙΤ με επικεφαλής τον Σίζαρ Χιντάλγκο επιρρεασμένοι από το δόγμα της "Αγάπης" Χριστιανισμό.
π.χ
 ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ 2.000.000.000 πιστοί

Ο Χριστιανισμός προέρχεται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. και ενσωματώνει την ελληνική φιλοσοφία και τη βασική πεποίθηση της μονοθεϊστικής θρησκείας, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Υιός του Θεού. Αποτελείται κυρίως από την Καθολική Εκκλησία, την Ορθόδοξη Εκκλησία και τις Προτεσταντικές Εκκλησίες.
Οι Ρωμαιοκαθολικοί αποτελούν το 16,83% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι Προτεστάντες το 6,08%, οι Ορθόδοξοι το 4.03% και οι Αγγλικανικοί το 1.26%.
ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ 1.650.000.000 πιστοί
Σχηματίστηκε τον 7ο αιώνα και διαμορφώθηκε με το κήρυγμα και τη δράση του Προφήτη Μωάμεθ. Το Ισλάμ θεωρεί ότι ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης και ο ανώτερος μεταξύ των θεοτήτων ήταν ο Αλλάχ, ο δημιουργός του κόσμου. Κάθε Μουσουλμάνος θα πρέπει να τηρεί 5 κανόνες του Ισλάμ, ένας από τους οποίους είναι και το Χατζ, δηλαδή το προσκύνημα στην ιερή πόλη Μέκκα.
Οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 22,43% του πληθυσμού του κόσμου.
ΑΘΡΗΚΣΕΙΑ/ΑΘΕΪΑ 1.000.000.000 «πιστοί»
Υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι στον κόσμο, που είναι άθεοι ή αγνωστικιστές ή απλά δεν ενδιαφέρονται για κάποια θρησκεία (άθρησκοι).
Οι άθεοι αποτελούν το 2,04% του κόσμου ενώ το 9,42% των ανθρώπων δεν ασχολείται με τις θρησκείες.
ΙΝΔΟΥΪΣΜΟΣ 828.000.000 πιστοί
Ο Ινδουισμός ή αλλιώς Σανατάνα Ντάρμα («ο αιώνιος νόμος») έχει σοβαρούς λόγους να θεωρείται η παλαιότερη θρησκεία στον κόσμο κι αυτό γιατί η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά στα αρχαία ιερά κείμενα γι’ αυτόν εντοπίζεται στον 18ο αιώνα π.Χ.
Ως «η θρησκεία των 330.000.000 θεών», ο Ινδουισμός περιλαμβάνει έναν αμέτρητο αριθμό των αρχαίων παραδόσεων και πεποιθήσεων, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον δεκάδες χιλιάδες θεότητες, γεγονός που καθιστά δύσκολο να καθοριστεί το καθολικό δόγμα του. Μία από τις πιο ευρείες πεποιθήσεις του Ινδουισμού είναι η έννοια της μετενσάρκωσης και το κάρμα.
Οι Ινδουιστές εκτιμάται ότι αποτελούν το 13,78 % του πληθυσμού της Γης.
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ 500.000.000 πιστοί
Μία από τις πεποιθήσεις του Βουδισμού που αναπτύχθηκε από ένα Ινδό Πρίγκιπα τον 5ο αιώνα π.Χ. είναι ότι τα πάντα στο σύμπαν είναι συνδεδεμένα σε ένα κοσμικό ιστό της αιτίας και του αποτελέσματος. Οι περισσότεροι Βουδιστές «ξεφεύγουν» από τα προβλήματα και τους πόνους μέσω του διαλογισμού.
Το 7,13% του κόσμου χαρακτηρίζονται Βουδιστές.
ΚΟΥΜΦΟΥΚΙΑΝΙΣΜΟΣ 400.000.000 πιστοί
Γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να συμπεριλάβει ένα ευρύ φάσμα παραδόσεων και φιλοσοφιών που καθιερώθηκαν μεταξύ των Κινέζων Χαν και των μειονοτικών ομάδων στην Κίνα. Οι κινεζικές θρησκείες περιλαμβάνουν γενικά κάποια μορφή λατρείας των προγόνων, τον ανιμισμό, τον πνευματισμό και θεούς που σχετίζονται με φυσικά φαινόμενα ή συγκεκριμένες κοινότητες.
Ο υπολογισμός του αριθμού των οπαδών των κινεζικών θρησκειών είναι εξαιρετικά δύσκολος όχι μόνο λόγω του αριθμού των πιστών σε διαφορετικές παραδόσεις, αλλά και γιατί πολλοί επαγγελματίες αποφεύγουν να προβούν στον καθορισμό τους ως οργανωμένη θρησκεία.
ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ 18.000.000 πιστοί
Η παλαιότερη μονοθεϊστική θρησκεία στον κόσμο είναι ο Ιουδαϊσμός, ο οποίος οφείλει τις ρίζες του στις απαρχές των αρχαίων Ισραηλιτών, περίπου στον 10ο έως και στον 13ο αιώνα π.Χ. Παραδοσιακά, οι Εβραίοι μοιράζονται την πίστη τους σε ένα μόνο Θεό, ο οποίος υποσχέθηκε να φέρει τους απογόνους του Αβραάμ προς το μεγαλείο Του.
Οι Εβραίοι αποτελούν το 0,21% του παγκόσμιου πληθυσμού.
ΤΖΑΪΝΙΣΜΟΣ 12.000.000 πιστοί
O Τζαϊνισμός ή Ζαϊνισμός είναι μία θρησκεία που προέρχεται από την Ινδία και εμφανίστηκε κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ του 9ου και του 6ου αιώνα π.Χ. Ο Τζαϊνισμός κατέχει τις ψυχές όλων των μορφών της ζωής και αποδοκιμάζει τη βία. Είναι εύκολο να ξεχωρίσουν οι πιστοί αυτής της θρησκείας, λόγω του υφάσματος-μάσκας που φορούν πάνω από τα στόματά τους. Σύμφωνα με τους Τζαϊνιστές, ο στόχος του ανθρώπου είναι να επιτευχθεί η θεία συνείδηση κι η ευδαιμονία, ζώντας μια ασκητική ζωή.
ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ 100.000 πιστοί
Μια αμφιλεγόμενη οργάνωση που ιδρύθηκε το 1952 από τον αμερικανό συγγραφέα L. Ron Hubbard. Σε πολλές χώρες υπάρχει η οργή για το αν πρέπει ή όχι η Σαηεντολογία να αναγνωρίζεται ως θρησκεία.

ΤΏΡΑ ΤΟ MANIATIKO REPORT ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ MYWEBOOK _____Η ΕΝΣΩΜΆΤΩΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις